YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Uludağ Ekonomi Zirvesi"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çözüm sürecine ilişkin, "Eğer Türkiye, kendi çok önemli karmaşık bir sorununu, ileri demokrasi içerisinde temel hak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çözüm sürecine ilişkin, "Eğer Türkiye, kendi çok önemli karmaşık bir sorununu, ileri demokrasi içerisinde temel hak ve özgürlükleri artırarak çözebilirse, bu Türkiye'nin hem küresel konumunu hem bölgesel konumunu güçlendirecek ve birçok ülke, bölge için ilham kaynağı olacak. Bir anlamda rol model olacak" dedi.

Bakan Şimşek, Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlenen, Anadolu Ajansının medya sponsoru olduğu "Uludağ Ekonomi Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, tipik ekonomi sunumunda yer almayacak bir konu olmasına rağmen, çözüm sürecine değinmek istediğini söyledi.

Şu anda başında oldukları çözüm sürecinin Türkiye'ye çok büyük katkısının olacağını, bu süreci herkesin sahiplenmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, şimdi herkesin "Bu sorun çözülürse, çözüm süreci başarılı olursa, doğuya, güneydoğuya daha çok yatırım gider, bu bölgeler kalkınır" dediğini, konunun bu kısmının doğru olduğunu, ancak çok daha geniş çerçeveden bakmak gerektiğini ifade etti. Şimşek, şunları kaydetti:

"Aslında, çözüm süreci başarılı olursa, yani Kürt sorununun çözümünde biz bu başladığımız yolculuğu başarıyla bitirip, kalıcı bir çözüm üretirsek ki buna inanıyorum, üreteceğiz, o zaman Türkiye çok farklı bir ülke olacak. Bir kere her şeyden önce uzun bir süredir, 40-50 yıldır verimsiz bir şekilde kullandığımız, yani terörle mücadelede kullandığımız kaynakları, bu ülkenin beşeri sermayesinin, yani insanının eğitimine, sağlığına, altyapısına, Ar-Ge'sine ülkede istihdamın, üretimin, yatırımların desteklenmesine, ihracatın desteklenmesine kullandığımızı şöyle bir tasavvur edin bir düşünün, Türkiye uçar gider. Yani en basit rakamlarla, bu benim rakamım değil ama, konuşulan rakamlar, 300-400 milyar dolar. Düşünebiliyor musunuz- Onun için hakikaten Türkiye, bu sürecin sonunda kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanma noktasına gelecek."

Türkiye'nin bölgesel kalkınmışlık farklarının da olduğuna dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:

"Nasıl ki Türkiye, son 10 yıldır, batının gelişmiş ülkeleriyle arayı kapatmaya çalışıyorsa, yani bir yakınlaşma sürecindeyse, aslında Türkiye'nin doğusu güneydoğusu da batısıyla bir yakınlaşma, bir ara kapatma sürecinde. Yani bölgesel kalkınmışlık farklarının azaltıldığı bir süreci yaşıyoruz. Ama bu süreç bugüne kadar, bütün güçlü desteklere rağmen çok başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Bugün siz Hakkari'de bir yatırım yaparsanız, devlet 100 liralık yatırıma 116 liralık destek veriyor. Ama Hakkari'de yatırım yok. Niye- Çünkü bir yerde yatırım yapmak için en öncelikli koşul, orada huzur, güven olacak, istikrar olacak. Bunlar olmadığı için o bölgeye yatırım yeterince gitmedi. Şimdi çözüm süreciyle birlikte bu bölgelerde çok ciddi bir yatırım akışı olacak. Bu bölgeler bu anlamda ihya olacak, ama sadece bu bölgeler değil. Çünkü bu bölgelerin kalkınması demek aslında Türkiye'nin yeni bir uçuşa geçmesi demek. Çünkü bu bölgelerin, batıyla arayı kapatması demek, Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle arayı kapatmasının yeni bir başlangıcı demek. Bu da ikinci önemli konu."

-"Türkiye'yi apayrı patikaya oturtacak"-

Şimşek, üçüncü olarak birçok hükümetin bu terör gündemine zaman ayırmak, odaklanmak zorunda kaldığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"80'li yılların ikinci yarısını düşünün, 90'lı, 2000'li yılları bir düşünün. Şimdi bizim pozitif enerjimizi hükümetler olarak, Türkiye'nin yapısal reform gündemine harcamamız lazım. Bu da Türkiye'yi apayrı bir patikaya oturtacak. Başarıyı beraberinde getirecek. Son olarak şunu da söyleyeyim; eğer Türkiye kendi çok önemli karmaşık bir sorununu, ileri demokrasi içerisinde temel hak ve özgürlükleri artırarak çözebilirse, bu Türkiye'nin hem küresel konumunu hem bölgesel konumunu güçlendirecek ve birçok ülke, bölge için ilham kaynağı olacak. Bir anlamda rol model olacak. Belki diyeceksiniz ki, bu çözüm sürecinin ekonomiyle ne ilgisi var- Ama inanın bu çözüm sürecinin başarılı olması Türkiye'yi apayrı bir patikaya oturtacak, apayrı yeni bir çıkış zemini sağlayacak ve Türkiye'nin temelleri çok daha sağlam olacak."

Bu sorunu çözmek için yeni bir anayasa gibi çok önemli bir projelerinin olduğuna da değinen Şimşek, bunun ötesinde de bir sürecin devam ettiğini, Türkiye'de herkesin fikir birliği içinde olduğu yeni, sivil anayasaya ihtiyacı bulunduğunu gördüğünü dile getirdi.

Bakan Şimşek, konuşmasının ardından Türkiye ekonomisine ilişkin sunum yaptı.

Bu arada Şimşek, Bursa'da 2012 yılı gelir ve kurumlar vergisinde ilk 5'e giren mükelleflere plaket de verdi.

(Bitti)

Muhabir: Haluk Yüksel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler