BURSA (İHA) - Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erhan Özmen, Türkiye'nin AK Parti hükümetiyle yakaladığı istikrar ve güven ortamına rağmen, cari açık ve işsizliğin ülkenin en önemli meselesi olduğunu söyledi.
Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu tarafından Uludağ'daki Karina Oteli'nde düzenlenen "Değişen rekabet şartlarında yeni teşvik politikaları" isimli panelde konuşan Bursa Genç Sanayi ve İşadamları Derneği (GESİAD) Başkanı Denizhan Sezgin, tekstil-konfeksiyon ve deri sektöründeki daralmanın ihracatı ve istihdamı büyük ölçüde etkilediğini belirtti. GESİAD Başkanı Gezmiş, "Ara malı diye ithal edilen birtakım ürünlerin direk iç piyasada tüketilmiş olduğu görülmektedir. Rakamları incelediğimizde 2005'de tekstil ve konfeksiyon sektöründe yüzde 12, deri sektöründe ise yüzde 20 daralma yaşanmıştır.
Türkiye'de sanayileşmenin kaynağı olan ihracatın en önemli kalemi olan bu sektördeki daralma, istihdamı da derinden yaralamıştır. Bu kalıcı sorunların çözümü, ancak kalıcı stratejilerle aşılabilir. Geçici önlemlerle günü kurtarmaktan öteye gidilemez. Milli hedeflere kavuşabilmek için, geniş kapsamlı bir sanayi stratejisine ihtiyacımız var. Bunun için biz iş adamları, iş yerlerimizi kurumsallaştırmalı, güçlerimizi birleştirerek büyük çaplı üretim yapmalıyız" dedi.
TÜGİK Genel Başkanı Erhan Özmen da, "Uzun yıllardır sağlayamadığımız sürdürülebilir istikrardan dolayı, ülkede geleneksel gel git anlayışı hüküm sürmektedir. Son 2001 ve 2002 krizlerinin arkasından başlayan güçlü ekonomiye geçiş programı, 59. hükümetin bakış açısı, makro bazda bir güven ve istikrar ortamı getirmiştir. Ama buna rağmen, cari açık ve işsizlik, ülkenin en önemli meselesidir. Tek çare olan istihdamda da kaçış yaşamaktayız. İstihdam için yatırım şart. Yatırım için de yatırımcı şart. Türkiye'nin birçok alandaki en büyük rakibi olan Çin'i ele aldığımızda görüyoruz ki, giydirilmiş işçi maliyetleri 35 ila 160 dolar arasında. Çin, ihracatçıya önemli sübvansiyonlar veriyor. AB'de 2004 yılında üye olan 10 ülkede ise, giydirilmiş işçi maliyetleri 300 dolar civarında. Ayrıca girişimciye arazi ve yatırıma yönelik olarak 5 ila 10 yıllık muafiyetler uygulanıyor. Bu global gerçekler karşısında Türk girişimcisi ne yapabilir?" diye konuştu.
"Değişen rekabet şartlarında yeni teşvik politikaları" isimli panele yurdun değişik yerlerinden çok sayıda iş adamı katıldı.