HABER

Uludağ’da tesisler yılbaşına hazır ama kar yok

Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ’da oteller yeni yıl hazırlıklarını sürdürüyor.

Uludağ’da tesisler yılbaşına hazır ama kar yok

Bu yıl beklenen kar yağışının olmamasına rağmen otellerde doluluk oranının yüzde 80’lere ulaştığını belirten işletmeciler, kayak konusunda sıkıntı yaşanacağını söyledi.

Türkiye'nin değişŸmeyen gündemi: Müslüman yılbaş kutlar mı?

Yılbaşına Uludağ’a da girmek isteyen tatilciler için oteller özel paket programlar hazırladı. Yeni yıla Uludağ’da girmenin maliyeti ise ortalama kişi başı 600 TL’den başlarken, bazı oteller ise 2 kişi, 3 gece her şey dahil paket programını 4 bin 500 TL olarak belirledi.

Yılbaşını Uludağ’da geçirmek isteyen tatilcilerin büyük kısmının yerli turistler olduğunu belirten Ağaoğlu My Mountain Otel Genel Müdürü Murat Pınarcı, "Yılbaşında sanırım yüzde 100 doluluk oranına ulaşacağız. Bu yıl ağırlık olarak yerli turistlerin ön planda. Kar yağışında biraz sıkıntı var" dedi.

Alkoçlar Zone Otel Genel Müdürü Hayrettin Özelgin de, "Yılbaşı hazırlıklarımız sürüyor. Kar yağışı olmamasına rağmen talep oluyor. Tek sıkıntımız dış pazarda Rusların bu yılki krizden dolayı olmaması. Bu durumda bizi başka pazarla yönlendirdi. Azerbaycan, Ukrayna gibi ülkelerden talep var" diye konuştu.

’HER ŞEY TAMAM KAR EKSİK’

Uludağ’da yeterli kar yağışının olmaması, dağ esnafını ise olumsuz etkiledi. Özellikle kayak ve kar motoru kiralama merkezleri yetkilileri, "Yılbaşında Uludağ’a ilgi var ama kar yağışı olmaması nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. Uludağ’da her şey tamam ama bir tek kar yağışını bekliyoruz" dedi.

Meteoroloji yetkilileri, 31 Aralık tarihinde kar yağışı beklenmediğini bildirdi.

KURAK KIŞ BARAJLARIN DOLULUK ORANINI DÜŞÜRDÜ

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı İstanbul’daki barajların genel doluluk oranında son 3 ayda yüzde 10’a yakın azalma gösterdi.

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üstünde gitmesi ve yağışın az olması nedeniyle İstanbul genelindeki barajların doluluk oranı son üç ayda yüzde 68,19’dan oranından 59,76 oranına geriledi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, genel grafikte görülen dolulukta hemen hemen yüzde 10’luk bir azalış görülüyor. Büyükçekmece Barajı’nda ise Ekim ayında yüzde 50’nin üzerinde doluluk görülürken, Aralık ayındaki toplam su oranı yüzde 41,49’a kadar geriledi.

Büyükçekmece Barajı’ndaki doluluk oranını yakından görmek için incelemeye giden Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün bu seneki yağışlarda büyük bir kıtlık olduğunu düşündüğünü dile getirerek, “Bu sene yağmurlarda büyük bir kıtlık var. Bu sene yağmur yok. Belediyeler için bir bakıma iyi ama genel anlamda kötü. Yol yapmaya veya inşaatlara devam ediyoruz ama su yok. Geçen sene bu zamanlarda yüzde 55 civarında doluluk vardı. Şu anda Büyükçekmece Barajımızın seviyesi, DSİ ve İSKİ Genel Müdürlüğü'nün bugünkü verilerine göre yüzde 41 civarında bulunuyor. Bu gün yapılan ilçe belediye başkanları toplantısında da genel kuraklık dile getirildi. Bu meteorolojik olarak oluşuyor.

İstanbul’da ki barajların total de doluluk oranı yüzde 50 civarında bulunuyor. Ben bu sene yılbaşından sonra yağmurların çok olacağını ve barajların kapaklarını açacağımızı düşünüyorum. Ben bu sene İstanbul’da su kıtlığı olacağını düşünmüyorum” dedi.

“BU ŞEKİLDE GİDERSE İSTANBUL’DA SU SIKINTISI OLUR”

Barajlardaki su miktarının beklenenin altında olmasının çiftçilere zarar verdiğini dile getiren Başkan Akgün, “Bu kuraklığın zararı çiftçilerimize, tarımla uğraşan vatandaşlarımıza zararları var. Biz barajlarımızın dolmasını istiyoruz. Bu kuraklık meteorolojik yani yağmura bağlı sorun olarak meydana çıkıyor. Bizim etrafımızda yüksek bir dağ yok, bu yüzden dağlarımızda kar yok. Karın olduğu yerlerde hiçbir zaman su eksik olmaz. Ama yine de bu şekilde giderse önümüzdeki günlerde İstanbul’da su sıkıntısı baş gösterebilir. Ben İstanbul’da su kıtlığının olacağını düşünmüyorum. İlkbahar ayının çok yağışlı geçeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

“BARAJIN SUYU OLMASI GEREKENİN 2,5 METRE ALTINDA”

Büyükçekmece Baraj suyunun olması gerekenden az olduğunu ifade eden BaşkanAkgün, “Büyükçekmece Barajı’nın şu anda ki durumu kötü bunu göstermek istedim. Bu barajın olması gereken durumun 2,5 metre altında bulunuyor. Şu anda bu soru oranının altı kodlarında olması lazım. Ama gördüğünüz gibi barajın suyu yüzde 41 ve taşlar tamamen ortaya çıktı. Suyun eksikliğinden martılarımız ve göçmen kuşlarımız barajda kendilerine bir ada bulmuş durumdalar” şeklinde konuştu.

DOĞU ANADOLU'DA KIŞ

Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 19 derece ile Ağrı'da kaydedildi.

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Sibirya yüksek basıncının etkisindeki bölgede gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 19 derece ile Ağrı'da ölçüldü. En düşük hava sıcaklıkları, bölgedeki diğer illerde ise sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 11, Erzurum ve Erzincan'da 10, Iğdır'da 7 ve Tunceli'de 5 derece oldu.

Bölgede bugün havanın az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde kuvvetli buzlanma ve don olayı ile yer yer sis bekleniyor.

Buzlanma, don ve sisin yol açabileceği olumsuzluklara karşı vatandaşların ve yetkililerin tedbirli olmaları istendi.

Bölgede günün en yüksek hava sıcaklıklarının Tunceli'de 11, Erzincan'da 6, Iğdır'da 5, Erzurum ve Ardahan'da 1, sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 1 ve Ağrı'da 6 derece olacağı tahmin ediliyor.

Kent merkezlerindeki kar kalınlıkları Kars'ta 1, Ağrı'da 7, Erzurum'da 2 santimetre; kayak merkezlerindeki kar kalınlıkları ise Erzurum Konaklı Kayak Merkezi'nde 45, Palandöken Kayak Merkezi'nde 40, Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Bayrak Tepe Merkezi'nde 9 ve Erzincan'daki Ergan Kayak Merkezi'nde 8 santimetre ölçüldü.

En Çok Aranan Haberler