HABER

Uludağ'ın doğal yapısı SOS veriyor

BURSA (İHA) - TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Ayşe Dolar, dünyada eşsiz doğal güzelliğe sahip Uludağ'ın bitki örtüsünün korunması için buradaki yapılaşmanın artık durması gerektiğini söyledi.

Dolar, Orman Mühendisleri Odası Başkanı İmdat Demir ile birlikte Kimya Mühendisleri Odası'nda düzenlendiği basın toplantısında, Bursa'nın bugün, birbirinin içine girmiş plansız yapılaşması, trafik keşmekeşi ve beton yığınını andıran görünüşüyle halen daha yaşanılır bir kent olmasını eteklerine yaslandığı Uludağ'a borçlu olduğunu belirtti. Dolar, gün geçtikçe çoğalan tesisler sebebiyle Uludağ'ın doğal dengesinin bozulduğunu belirterek, "Dünyada sadece Uludağ'da yetişen 31 tür endemik bitki bulunuyor. Bu bitki çeşitliliğinin bugün yapılaşmaya açılan 1 ve 2 gelişim bölgelerinde kaldı. Bu alanlar topraksız ya da zayıf karakterli sığ topraklı alanlar olduğu için burada kesilen ağaçların yerine yenisi yetişmiyor. Bunun sonucu olarak bitki örtüsü tahrip oluyor" dedi.

Dolar, Çevre ve Orman Bakanlığı ve İmar İskan Bakanlığı'nca oteller bölgesinde faaliyet gösteren bir kuruluşa, 1.5 kilometrelik telesiyej hattıyla 1 kilometrelik telesky hattı için toplam 2.5 kilometre uzunluğunda, yaklaşık 25 dekar alanın kullanma izni verildiğine dikkat çekerken, bu inşaatların geçeceği güzergahlarda değişik çaplarda en az 3 bin adet göknar ve kayın ağacının kesileceğini vurguladı.

Orman Mühendisleri Odası Başkanı İmdat Demir ise, işletmelerin müşteri kapmak için yaptıkları rekabetin faturasının Uludağ'ın ödediğinin altını çizerek, "Uludağ'ın daha fazla zarar görmemesi için işletmeler artık ortak hareket etmeli. Oteller artık rekabeti bir kenara bırakıp, piste müşteri taşıma işini tek tesisten yapmalı. Diğer yandan belediyenin oteller bölgesine kadar uzatmak istediği teleferik hattı da Uludağ ormanları için oldukça zararlı. 5 kilometresi milli park içinde bulunmak üzere toplam 8 kilometre olacak hat için en az 20 metre genişliğinde bir güzergah açılması gerekiyor. Bu da 120 dekar ormanlık alanın zarar görmesi demektir. Bizce doğayı korumak açısından teleferik projesi teknolojik yeniliklerle sınırlandırılmalı" şeklinde konuştu.

Dolar ve Demir, bu iki çalışma ve benzeri faaliyetlere izin verilmemesi gerektiğini belirterek, bu konuda yetkili kurum ve kuruluşlarla sivil toplum örgütlerini duyarlı olmaya çağırdı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler