YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ulusal Ajans, Gençlik Projeleri’ne 15 Milyon Avro Destek Sağlayacak

Türk Ulusal Ajansı tarafından yürütülen ‘Gençlik Programı’, her yıl olduğu gibi bu yıl da gençleri...

Türk Ulusal Ajansı tarafından yürütülen ‘Gençlik Programı’, her yıl olduğu gibi bu yıl da gençleri farklı ülke insanlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Mayıs ayı döneminde sunulan 814 projeden 246 proje, hibe desteği almaya hak kazandı. Yıl sonuna kadar yaklaşık 15 Milyon Avro dağıtılması planlanan Gençlik Programı’nda, Mayıs döneminde kabul edilen projelere yaklaşık 4,2 Milyon Avro tahsis edildi.

Türk Ulusal Ajansı’nın yürütmekte olduğu iki ana programdan biri olan Gençlik Programı, eğitim durumuna veya yabancı dil bilgisine bakılmaksızın tüm gençlerin ve gençlere yönelik çalışmalara katılan her yaştan vatandaşın Türkiye’de veya diğer Avrupa ülkelerinde faaliyetler yapmasına imkan sağlıyor. Gençlik Programı, uluslararası tecrübe ve kazanımlar yoluyla gençlerin istihdam edilebilirliğini artırmayı, ön yargıların ortadan kaldırılmasını, kültürlerarası öğrenmenin tesis edilmesini, gençlerin karar alma süreçlerine ve gençlik politikalarına aktif katılımlarını güçlendirmeyi hedefliyor. Bu hedeflere yönelik olarak son başvuru tarihleri 1 Şubat, 1 Mayıs ve 1 Ekim olan yılda üç teklif çağrısı ile gençler, gençlik çalışanları ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler ve kamu kuruluşları tarafından sunulan projelere destek sağlanıyor.

MAYIS DÖNEMİNDE KABUL EDİLEN PROJELERE YAKLAŞIK 4,2 MİLYON AVRO TAHSİS EDİLDİ

2013 yılının ikinci başvuru döneminde 1 Mayıs 2013 son başvuru tarihi için sunulan Gençlik Projeleri’nin değerlendirme süreci Türk Ulusal Ajansı tarafından tamamlandı. Bu dönemde sunulan 814 projeden 246 proje hibe desteği almaya hak kazandı. Yıl sonuna kadar yaklaşık 15 Milyon Avro dağıtılması planlanan Gençlik Programı’nda, Mayıs döneminde kabul edilen projelere yaklaşık 4,2 Milyon Avro tahsis edildi. 59 farklı ilden projenin desteklenmeye hak kazandığı Mayıs başvuru döneminde, 32 proje ve toplam 535 bin 306 Avro hibe tahsisat miktarıyla Ankara en fazla projenin desteklendiği il oldu. 24 proje ve toplam 390 bin 928 Avro’luk hibe tahsisat miktarıyla İstanbul ikinci; 13 proje ve 336 bin 77 Avro’luk tahsisat miktarıyla Gaziantep üçüncü sırada yer aldı.

Dernek, vakıf gibi sivil toplum kuruluşlarının, belediyelerin, valiliklerin, üniversitelerin yanı sıra gençlerin bir araya gelerek oluşturdukları gayri resmi gençlik topluluklarının proje sunabildikleri Gençlik Programı’nda, 1 Mayıs 2013 başvuru döneminde hibe desteği kazanın 246 projeden 130’u gayri resmi gençlik grubu tarafından, 85’i sivil toplum kuruluşları tarafından, 31’i ise kamu kuruluşları tarafından sunuldu. Kabul edilen projeler içinde en büyük pay gayri resmi gençlik gruplarına ait iken sivil toplum kuruluşlarına ait projelerin sayısının her geçen gün artması sivil toplumumuzun Gençlik Programı’na olan artan ilgisine işaret ediyor.

MAYIS DÖNEMİNDE EN FAZLA İŞLENEN TEMALAR AVRUPALILIK BİLİNCİ, SANAT VE KÜLTÜR VE KENTSEL-KIRSAL KALKINMA OLDU

Kentsel/kırsal kalkınma, sanat ve kültür, dinlerarası diyalog, çevre, Avrupalılık bilinci, sağlık, cinsiyet eşitliği, engellilik, gençlik politikaları, ayrımcılıkla mücadele, medya ve iletişim, gençlik bilgilendirmesi gibi temaların işlendiği 2013 Mayıs dönemi gençlik projelerinde en fazla işlenen temaların Avrupalılık bilinci, sanat ve kültür ve kentsel-kırsal kalkınma olduğu görüldü.

Mayıs 2013 başvuru döneminde hibe desteği kazanan 246 projeden biri olan “Sessiz Çığlık” projesi ile gençler Almanya’nın Bremen şehrine gidiyor. Bu proje ile Almanya'da yaşayan göçmen Türk kadınlarına sahip oldukları hukuki hakların bildirilmesi, şiddet ya da kötü muamele gördüklerinde danışabilecekleri kuruluşların irtibat bilgilerinin anlatılması planlanıyor. 8 bin 550 Avro hibe tahsis edilen proje Grup Venüs isimli gençlik grubu tarafından gerçekleştirilecek.

Kabul edilen bir başka proje olan “Çocuk Yaşta Evlilik Senin Ailende de Olabilirdi” isimli Gençlik Değişimleri projesi 4 farklı ülkeden 30 katılımcıyı Tunceli'de buluşturuyor. Letonya, Polonya, Romanya ve Türkiye’den gençlerin çocuk yaşta evlilikler ve çocuk gelinler konusunu tartışacağı projeye 12 bin 700 Avro hibe tahsis edildi.

‘GENÇLERİN BAKIŞIYLA YÖNETİM MODELLERİ: BAŞKANLIK, YARI BAŞKANLIK, PARLAMENTER SİSTEM’

“Mekanlar, Medeniyetler ve Mimarlar” adlı gençlik buluşması İstanbul’da gerçekleştirilecek. Makedonya, Avusturya, Romanya, Kosova, Bulgaristan ve Türkiye’den 32 katılımcının yer alacağı proje ile kültür, dil, din farklılıkları bir değer olarak kabul edilecek ve mimari bakış açıları ile ilgili ortak bir vizyon oluşturulacak. 19 bin Avro hibe sağlanan proje “Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı” tarafından yürütülecek.

Gençler Ankara’da başkanlık sistemini tartışacak. Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi tarafından yürütülecek “Gençlerin Bakışıyla Yönetim Modelleri: Başkanlık, Yarı Başkanlık, Parlamenter Sistem” isimli proje ile gençler başta Başkanlık sistemi olmak üzere yönetim sistemlerini tartışacaklar. Kısmen İstanbul’da, ana faaliyeti ise Ankara’da gerçekleşecek projeye 43 bin 700 Avro hibe sağlandı.

BAĞIŞ: “2013 YILINDA 70 BİN VATANDAŞIMIZI AB ÜYESİ ÜLKELERE GÖNDERMİŞ OLACAĞIZ”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, konu ile ilgili olarak “Gençlik Programı projeleri gençlerimizi Avrupalı akranlarıyla bir araya getirmekle kalmıyor, bir manada onları Avrupa Birliği üyelik sürecinde müzakere heyetimizin gönüllü birer üyesi haline getiriyor. Bu projelerde ön yargılar ortadan kalkıyor; bunun yerine diyalog ve karşılıklı öğrenme başlıyor. Gençlerimiz öğrenme faaliyetleri sırasında Avrupalı akranlarını tanıdıkça kendi potansiyellerinin daha fazla farkına varıyorlar ve özgüvenleri artıyor” dedi.

Ülke olarak sadece Gençlik Programı ile 2013 yılında yaklaşık 15 Milyon Avro AB desteği kullanıldığını ifade eden Bağış, “Kullandığımız bu kaynak ile bu yıl 20 bin gencimizi eğitim, staj, gönüllü çalışma gibi farklı çalışmalar amacıyla AB üyesi ülkelere gönderiyoruz. Ulusal Ajansın yürüttüğü diğer programlarla sağladığı destekleri de eklediğimizde 2013 yılında 70 bin vatandaşımızı AB üyesi ülkelere göndermiş olacağız” şeklinde konuştu.

Bakan Bağış, Türkiye’nin, Türk Ulusal Ajansı’nın son yıllardaki kapsamlı çalışmaları ile Almanya ve İngiltere’den sonra tüm Avrupa’da Gençlik Programı’ndan en fazla yararlanan üçüncü ülke durumuna geldiğini belirterek, “Programdan faydalanarak ‘Youthpass’ adı verilen sertifikaya sahip olan katılımcı sayısı bakımından ise ülkemiz Almanya’nın hemen önünde birinci durumda. Gençlerimizin programa gösterdiği ilgi ve gayretli çalışmaları bizleri çok memnun ediyor. Bu vesile ile 2013 yılının ikinci dönemi için Gençlik Programından hibe almaya hak kazanan proje sahiplerini kutluyorum, önümüzdeki dönem olan 1 Ekim 2013 son başvuru tarihi için tüm gençlerimiz ile birlikte gençler için faaliyetler yapan sivil toplum kuruluşlarımızı ve kamu kuruluşlarımızı programdan faydalanmaya davet ediyorum” açıklamasında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler