YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ulusal Anatomi Haftası’nda Kadavra Bağışı Çağrısı

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen ‘Ulusal Anatomi Haftası’ etkinliğiçerçevesinde tıp fakültelerindeki kadavra açığının kapatılması için bağış...

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen ‘Ulusal Anatomi Haftası’ etkinliği

çerçevesinde tıp fakültelerindeki kadavra açığının kapatılması için bağış çağrısı yapıldı.

Tarihleri 24-31 Ekim olarak belirlenen ve bu yıl ilk kez gerçekleştirilen ‘Ulusal Anatomi Haftası’ çerçevesinde tıp fakültelerindeki kadavra çağının kapatılması için bağış çağrısı yapılıyor. Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği, Kentpark Alışveriş Merkezi’nde büyük ilgi gören ‘Body Worlds’ sergisinde kadavra bağışı için stant kurdu. Stantta, Dernek Başkanı Prof Dr. Hamdi Çelik, Ankara Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı ve Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Tekdemir, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Selçuk Tunalı hafta boyunca kadavra bağışı konusunda vatandaşların sorularını yanıtlayacak ve bağış çağrısı yapacak.

Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Hamdi Çelik, tıp eğitiminin en önemli sorunlarından biri olan kadavra temini ile ilgili etkinliklerin gündeme taşınması ve sosyal sorumluluk adı altında tüm toplum bireyleri tarafından bu sorumluluğun yaşatılması amacıyla 24-31 Ekim tarihlerinin ‘Ulusal Anatomi Haftası’ olarak belirlendiğini söyledi. Kampanyanın ‘Bedeninizi Bağışlayın Tıp Eğitimi Yaşasın’ sloganı altında yürütüldüğünü belirten Çelik, kadavranın çok önemli bir eğitim materyali olduğunu vurguladı.

Türkiye’de kendini bağışlayan ilk anatomi profesörü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yakup Tuna, “Kadavra sıkıntısı çekmeye başlayınca bu işin başında birisiysem kendimden başlamam gerekir diye düşündüm ve kendimi bağışladım” diye konuştu.

Yard. Doç. Dr. Selçuk Tunalı da, bu hafta kapsamında kadavra bağışına yönlendirici çeşitli etkinlikler yapılacağını belirterek, bu kapsamda Body Worlds sergisinin uygun bir yer olacağının düşünüldüğünü kaydetti. Türkiye’de yurt dışına göre kadavra bağışının çok az olduğuna dikkat çeken Tunalı, yurt dışında 4 öğrenciye bir kadavra düştüğünü ve her yıl kadavraların değiştiğini ifade ederek, “Ülkemizde bu sayıya ulaşamıyoruz. Son dönemlerde İstanbul Üniversitesi’nde Yakup Tuna hocamızın kendisini bağışlamasıyla bir canlanma meydana geldi ama henüz istenilen düzeyde değil” dedi.

Anatomi dersinde kadavra görmemiş bir hekime kimsenin muayene olmak istemeyeceğini belirten Tunalı, “O nedenle biz gerek tıp öğrencilerinin, gerekse uzmanlık eğitimi ve cerrahi branşlarda kadavraların çok önemli olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler