YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ulusal Ar-Ge Merkezleri Sempozyumu

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin ev sahipliğinde Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) tarafından HSOB,...

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin ev sahipliğinde Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) tarafından HSOB, Adana Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası'nın katkılarıyla gerçekleştirilen iki gün süreli sempozyum başladı.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, OSB Bölge Müdürlüğü binasında yenilenen Seyhan Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumun açılışındaki konuşmasında, böylesine önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını belirterek, "Bu tür etkinliklerde hem bizim sanayicilerimize hem de bölgemiz sanayicilerimizin üniversite ile alakalı işbirliğindeki eksikliği giderme açısından önemli bir adım olmaktadır" dedi.

Bölgedeki gelişimle ilgili sunum yapan Sütcü, 16 milyon metrekarelik alanda kurulu bulunan ve çalışan sayısı 30 bini aşan bölgenin sürekli geliştiğini belirterek, sanayicilere gerek alt yapı gerekse üst yapı olarak her türlü hizmetin en iyi şekilde verilmesi gayretinde olduklarını vurguladı.

Adana OSB'de şu anda 330 firmanın üretim yaptığını, 25 firmanın inşaat, 65 firmanın da proje aşamasında olduğunu vurgulayan Sütcü, 2011 yılında elektrik tüketiminin 718 milyon kilovatsaat olduğunu, Turgut Özal, Celal Bayar ve İnönü Bulvarlarındaki aydınlatma hatlarının tamamen yenilendiğini, dağıtım sistemindeki bakım, onarım ve iyileştirme çalıştırmalarının aralıksız devam ettiğini söyledi.

Sütcü, Bölge Müdürlüğü İdari Binasındaki tadilatların tamamlanarak günümüz gereksinimlerine uygun ve modern hale getirildiğini, bina içerisine yerleştirilen asansör ile engelsiz bina durumuna getirildiğini ifade ederek, "65 firmaya Yapı Ruhsatı, 57 firmaya Yapı Kullanma İzni verilmiştir. 24 firmaya GSM Ruhsatı verilmiştir. Bölgede ve OSB'lerde ilk olmak üzere TS-EN 16001:2010 Enerji Yönetim Sistemi belgesi alınmıştır" dedi.

Sütcü, tevsii alanda da yer tahsislerinin sürdüğünü sözlerine ekledi.

ÜSİMP'İN ÖNEMİ

Adana ÜSAM Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hamit Serbest ise, Adana ÜSAM'ın, TÜBİTAK'ın ÜSAM Programı kapsamında kurulan 6 merkezden biri olduğunu, ancak, 2006 yılı sonunda, TÜBİTAK'ın bu programı kapattığını hatırlatarak, "Bu program üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi açısından önemli kazanımlar elde edilmesini sağlamıştır" dedi.

Serbest, programa TÜBİTAK tarafından son verilmesinden sonra ADANA ÜSAM'ın da aralarında bulunduğu Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) kurulduğunu vurguladı.

Altı merkezin üyeliği ile başlayan platformun bugün 19 üyesinin bulunduğunu belirten Serbest, "Kurumsal üyeliklerin bulunduğu bu platformda Eğe Bölgesi Teknoloji Geliştirme Vakfı var, ODTÜ Teknokent var, Eğe Sanayi Odası var. Bu platform 2008 den buyana her yıl ulusal kongre düzenliyor" dedi.

Serbest, "Bu oluşumla, kurumsal anlamda başarılı işbirliği modellerinde bu güne kadar yapılan faaliyetler sonucu kazanılan deneyimlerin korunması, paylaşılması ve yaygınlaştırılması; böylece üniversite-sanayi işbirliği konusunda faaliyet gösterecek yapıların kurgulanması, işbirliği kültürünün yayılması ve benzeri yapıların kurulmasına yardımcı olunması veya öncülük edilmesi hedeflenmektedir" diye konuştu.

Platformun, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek amacıyla işbirliklerinin, başarı örnekleri ile başarısızlıkların tartışılacağı yıllık bir kongre düzenlenmesinin ilk projeleri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Üniversite-sanayi işbirliği neredeyse son 20 yıldır üst düzey yetkili ve ilgililer tarafından her fırsatta kullanılarak yıpratılmış olmasına rağmen işbirliğinin önemini vurgulamak amacıyla kongreyi 'Üniversite-Sanayi İşbirliği Ulusal Kongresi' olarak adlandırdık. İlk kongre Haziran 2008'de Adana ÜSAM (Üniversite- Sanayi Ortak Araştırma Merkezi) ev sahipliğinde Adana'da Çukurova Üniversitesi yerleşkesinde, ikinci kongre Mayıs 2009'da SAM (Seramik Araştırma Merkezi) ev sahipliğinde Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenmiştir. Üçüncü kongre Haziran 2010'da ODAGEM ve OSTİM işbirliği ile ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezinde ve dördüncü kongrede 2-3 Haziran 2011'de Ege Üniversitesi ve Ege Bölgesi Sanayi Odası işbirliğiyle İzmir'de Atatürk Kongre Merkezinde yapıldı. ÜSİM Platformu olarak Üniversite-Sanayi İşbirliği Ulusal Kongresi'ni her yıl ÜSİMP kuruluşlarından birinin ev sahipliğinde düzenlenmeye devam edilecektir."

ATO Başkanı Ali Gizer de, "Biz iş dünyası olarak ARGE ve İnovasyonu tek cümleyle 'paraya dönüşen her türlü yenilik ve değişiklik' olarak anlarız. Burada paraya dönüşen kavramına dikkatinizi çekmek isterim. İş dünyası, kamu, akademisyenler olarak arklı görevlerimiz olsa da hepimiz insanların refahı için çalışıyoruz. Bu noktada üst hedefimiz insanların ihtiyaçlarını karşılamak, İşte bu yüzden Arge ve inovasyon bağlamında yapılan çalışmaların pazarlanabilir, nihai ürüne dönüşebilir olması gerekir" dedi.

Gizer, AR-GE Merkezlerinin kanunlar kapsamında bakanlıklarca desteklendiğini belirterek, "Geçen hafta duyurulan yeni teşvik yasasında, Ar-Ge ve inovasyon destekleri bulunmamaktadır. Kaynak mevcut olduğuna göre burada yapılması gereken bilim dünyasının bilgisi ile iş dünyasının bilgi ve tecrübesini bir araya getirmek, enerjimizi ülkemizin ekonomik büyümesi ve kalkınması yolunda en verimli şekilde kullanmaktır" diye konuştu.

Toplantıda konuşan Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan da üniversite-sanayi işbirliğinin önemine dikkati çektiler.

Açılış konuşmalarının ardından iki gün sürecek sempozyumun "Ar-Ge ve İnovasyon" konulu ilk paneli gerçekleştirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler