YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“ulusal Hedefler Doğrultusunda Tübitak” Konferansı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, ellerinde ciddi bir...

“ulusal Hedefler Doğrultusunda Tübitak” Konferansı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, ellerinde ciddi bir kaynağın olduğunu kaydederek, bu kaynaklarla 2023 hedeflerini yakalamak zorunda olduklarını söyledi.

Malatya İnönü Üniversitesi'nde, “Ulusal Hedefler Doğrultusunda TÜBİTAK” konferansını veren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, proje yapmadan, teknoloji ve temel bilimler üretmeden 2023 hedeflerine ulaşmanın mümkün olmadığını belirterek, “Türkiye, proje kaynağının dünyada öğretim üyesine kıyaslandığı zaman önemli bir yerde bulunuyor. Elimizde çok ciddi bir kaynak var. Bu kaynaklarla Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak zorundayız. Onun için gerçekten sizlere iş düşüyor. Proje yapmadan, teknoloji üretmeden, temel bilimler üretmeden 2023 hedeflerine ulaşmamız mümkün değil. Kendi füzemizi, kendi tankımızı, kendi yüksek hızlı trenimizi, kendi uydumuzu üretmek istiyoruz. Bunlar ancak projecilikle olur. Ve şu anda da bu projeleri desteklemek için hem kaynağımız var, hem de gerçekten çok güzel teşvikler var” dedi.

Altunbaşak, sonuca ulaşmak için büyük projelere ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, “Gerçekten sonuca ulaşmak istiyorsanız büyük projelere ihtiyacınız var. Bu da bir kişinin kendi başına yapacağı projeler değil. Öğretim üyeleri birlikte çalışmak zorunda. Biz üniversite ile sanayinin, kamunun bir araya gelmesini istiyoruz. Bizim 1001 projelerimizde, üniversite-sanayi işbirliği yüzde 1’ler seviyesinde, 1003 projelerinde yüzde 40’lar seviyesinde. Burada işbirliği olmadan proje almanız çok zor” diye konuştu.

Makale teşvikinde yeni bir döneme girildiğini ifade eden Altunbaşak, yeni uygulamayla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bir makale yazdığınız zaman onun karşılığında bir ücret veriyorduk. Bu sistem 3 hafta önce değişti. Artık kaliteye daha çok önem veren bir sistem var. Her bir makalenin, her bir derginin karşılığında bir ücret var. Her derginin bir puanı olacak. Her alanda bilimsel dergiler etki faktörü ve atıf yarı ömrü dikkate alınarak puanlandırılacak. Daha kaliteli makale daha yüksek teşvik alacak.”

Altunbaşak, teknoloji ofislerini desteklediklerini ve her üniversitenin teknoloji transfer ofisine sahip olmasını istediklerini kaydederek, “1513 programı geliştirildi. 2012 yılının son çeyreğinde çağrıyla başlatıldı. Teknoloji Transfer Ofisi’nden beklediğimiz en önemli fonksiyon proje destek hizmetleridir. Bir proje nasıl hazırlanır? Başarılı olan projelerin bu ofislerde bulundurulması ve öğretim üyeleri tarafından incelenmesi gerekiyor. Projenizin nasıl yazılması konusunda sizlere destek olunması lazım. Biz bu ofisleri destekliyoruz. Her üniversitemize her sene için 1’er milyon TL program çıkardık. Bu sene 10 üniversitemize verdik. Gelecek sene de 10 üniversitemize vereceğiz. Ve bu şekilde devam edecek. Belirli bir zaman içerisinde Türkiye’de hazır olan her üniversitenin teknoloji transfer ofisine sahip olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Temel bilimlere büyük önem verdiklerini de sözlerine ekleyen Altunbaşak, sözlerini şöyle tamamladı: “TÜBİTAK’ın verdiği akademik desteklerin yüzde 40’ı temel bilimlere ayrılmış durumda ve giderek artıyor. Yeterince finansal kaynağımız var. Temel bilimlere az önem verildiği algısı doğru değil. Bir ülkede temel bilimler olmadan teknolojinin olması mümkün değil. Şu anda TÜBİTAK’ın önemli bir kaynağını temel bilimlere ayırıyoruz ve bu kaynak giderek artıyor.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler