ANKARA (İHA) - Ulusal Marker Temini ve Teslimi ile Yükümlü Yüklenici Seçimine İlişkin İhale' bugün EPDK'da gerçekleştirildi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan 'Ulusal Marker İhalesi'nde iki firmanın ihale için yeterlilik aldığı ancak, bir firmanın teklif verdiği öğrenildi.
John Hogg isimli bir İngiliz firma ile Türk olan Petsel Petrol inş. Tur. Gıda Maden İth. İhr. San ve Tic. Ltd. Şti ile Serem Petrol ve Kimya San. Tic. Ltd. Şti.'den oluşan konsorsiyum, ihaleye 0.00168 euro/litre teklif verdi. İhale sonucu ise, Enerji Piyasası Düzenleme Kurul'nun yapacağı değerlendirme sonrasında gelecek hafta belli olacak.
İhale sonrası gazetecileri bir açıklama yapan EPDK Başkanı Yusuf Günay, petrol kaçakçılığının gündemde önemli bir yer işgal ettiğini belirterek bu konuda yoğun bir çaba olduğunu söyledi. EPDK'nın düzenleme faaliyetleri sona erdikten sonra 10 binin üzerindeki petrol piyasası aktörüne lisansını verdiğini kaydeden Günay, "Önümüzdeki günlerde de denetim sürecimiz başlayacak. Piyasadaki kaçakçılığın önlenmesindeki en önemli tedbirlerden bir tanesi ulusal marker uygulaması. Bugün ihaleyi gerçekleştirdik. Önümüzdeki hafta kurul olarak değerlendireceğiz. Uygun görüldüğü takdirde marker işlemi başlamış olacak. Verilen rakam itibariyle ton başına 3 milyon lira yani 3 YTL bedel isteniyor. Rakam bu şekilde ortaya çıktı. Ama kurul olarak değerlendirip bir karar vereceğiz. Uygulama başlatılırsa, 1 Temmuz'dan itibaren Türkiye'de akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi noktasında çok önemli bir uygulama başlamış olacak" dedi.
Akaryakıt kaçakçığı sonucu 2 milyar doların üzerinde bir vergi kaybından söz edildiğini ifade edn Günay, "Böylece bu kaybın önüne geçmiş olacağız. Piyasada haksız rekabet önlenmiş olacak. Kurallara uygun iş yapan firmalara karşı kaçakçılık yoluyla haksız rekabet eden firmalar piyasadan çekilmiş olacak" diye konuştu.
İhalenin kurum tarafından kabul edilmediği takdirde, ihalenin mi yenileneceği yoksa, uygulamayı EPDK'nın mı yapacağına ilişkin bir soruya da Güney, "O konuda önceden birşey söylemek saygısızlık olur. Önümüzdeki hafta bu konu netleşecek" dedi. Konu hakkında Emniyet, Jandarma ve Sanayi Bakanlığı ile ilişkilerin sürdüğünü bildiren Günay, "Kurum olarak da denetim faaliyetlerimiz başlayacak. Burada önemli olan husus, ulusal markerin piyasada kaçak yollarla alınıp satılabilen malların önüne geçilmesi için çok etkin bir araç olmasıdır. Türkiye'ye giriş noktasından nihai tüketiciye kadar ulusal marker taşımayan malı alıp satan kişiler piyasadan men edilecek. Ağır para cezaları da var" diye konuştu.
Günay, 1 Temmuz'da uygulamanın başlamasının ardından kaçak kullanımın aylar itibariyle azalacağına hep birlikte şahit olunacağını belirtti. Organize Sanayi Bölgeleri'nin BOTAŞ'tan doğrudan doğalgaz alarak kendi elektriklerini üretmeleri ile ilgili yasal düzenlemenin, bu konuda yapılan ihaleleri etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine Günay, "İhalelerin yapıldığı konseptteki mevzuat kavramı ne ise değiştirilemez" dedi. Günay, geriye dönük işlem olmayacağını da kaydetti.