İZMİR (A.A) - Ulusal Süt Konseyi Başkan Yardımcısı ve Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhittin Özder, Okul Sütü Projesi'nin 36 ülkede uygulandığını, Tayland'da üretilen sütün yüzde 25'inin okullarda dağıtıldığını belirterek, "Türkiye'de üretilen sütün yüzde 5 ile 7'si okullarda dağıtılacak. Bu gözardı edilmemeli" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulusal Süt Konseyi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü himayelerinde, Pınar Süt ve Ziraat Bankası'nın sponsorluğundaki "Ulusal Süt Zirvesi 2012-Süt ve Süt Endüstrisi Konferansı", Çeşme'de başladı.
Zirvenin açılışında "Dünya ve Türkiye'de Süt Sektör İstatistikleri" başlıklı sunum yapan Prof. Dr. Özder, konsey olarak, süt sektöründeki istikrarın sağlanması konusunda çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Dünya süt üretiminin üçte birlik kısmının Avrupa'da gerçekleştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Özder, dünyada toplam süt üretiminin 730 milyon ton olduğunu, Rusya, Çin ve Pakistan'ın süt üretiminde önemli aktörler olduğunu belirtti.
Gelişmiş ülkelerde kayıt altına alınan süt üretiminin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özder, şöyle konuştu:
"Sütün kayıt altına alınmasıyla süt kalitesi arasında önemli bir ilişki var. Yıllara göre bakıldığında son 10 yılda süt üretiminde önemli bir artış olduğu gözleniyor. Sadece son 5 yılda süt üretiminde 66 milyon tonluk bir artış gerçekleştirilmiş. Sütün, boyu uzatma özelliğinin yanı sıra, zihinsel gelişime sağladığı katkı ortaya konduğu için ülkeler süt üretimini artırma yoluna gitti"
-"Okul Sütü Projesi, üretimi de artıracak"-
Ulusal Süt Konseyi olarak Okul Sütü Projesi'ni desteklediklerini, "gençlerin sağlıklı gelişimi ile düzenli tüketim alışkanlığına sahip olmalarının" konseyin temel hedefleri arasında bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özder, hedefleri arasında süt üretiminde istikrarın sağlanmasının da yer aldığını ifade etti.
Prof. Dr. Özder, "Okul Sütü Projesi 85 ülkede uygulandı, 36 ülkede halen uygulanmakta. Uygulayan ülkeler arasında Tayland'da ülke içi üretilen sütün yüzde 25'i ABD'de ise yüzde 7'si okullarda dağıtılıyor. Türkiye'de üretilen sütün yüzde 5 ile 7'si okullarda dağıtılacak. İşin bu kısmı da gözardı edilmemeli" diye konuştu.
Dünya genelinde süt ürünleri ticaretinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Özder, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sadece süt değil, süt ürünlerinin üretimi de her geçen gün artıyor. Buna rağmen, üretimdeki artış, tüketimi karşılamıyor. Süt fiyatları her geçen gün artıyor. Türkiye'deki süt fiyatları da birçok ülkeden yüksek. Türkiye'deki yaklaşık 11 milyon ton olan süt üretiminin 7 milyon tonu kayıt altında. Türkiye'de inek sütünün toplam süt üretimindeki payı yaklaşık yüzde 92. Dünyada bu oran yüzde 82 civarında. Koyun sütü ise Türkiye'deki üretimin yüzde 6'sını karşılıyor. Dünyada kişi başı süt tüketimi 104 litre olarak belirlenmişken Türkiye'de 187 litre, AB ülkelerinde 313, ABD'de ise 265 litre olduğunu görüyoruz."
İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın ise ilin turizm, sanayi ve ticaret kenti olma özelliğinin yanı sıra önemli bir tarım şehri olduğunu belirtti.
İzmir'in tarımsal üretimde daima ilk 3'te yer aldığına işaret eden Aydın, "Tarım sektörünün önemli aktörlerinden süt sektörünün gelişmesi öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da, süt sektörünün, zirve sayesinde tüketiciye en doğru mesajları ulaştırma imkanı bulacağını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak'ın moderatörlüğünde, Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Harun Uysal, Ankara Üniversitesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, Pınar Süt Eskişehir Fabrika Direktörü Gürkan Hekimoğlu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal'ın konuşmacı olarak katıldığı "Türkiye Çiğ Süt ve Süt Ürünleri Üretimi ve Kalitesi" konulu oturum gerçekleştirildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz