Türkiye ile birlikte 6 Ortadoğu ülkesinin katılımıyla, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) koordinatörlüğünde Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) işbirliğinde Forum Fuarcılık A.Ş. tarafından organize edilen 'Uluslararası 6. Komşu Ülkeler Fuarı' sona erdi.
Fuarın ardından bir değerlendirme yapan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, komşu ülkeler konseptini önümüzdeki yıl daha da genişleterek, Komşu Ülkeler Fuarı’nı Türkiye'nin en büyük uluslararası fuarı haline getireceklerini söyledi. Aslan, Gaziantep'te bu yıl Türkiye, İran, Irak, Suriye, Ürdün ve Lübnan'la birlikte 6. Uluslararası Komşu Ülkeler Fuarı'nı düzenlediklerini, önümüzdeki yıl ise Kuveyt, Birleşik Arap Emirleri, Mısır, Suudi Arabistan gibi ülkeleri de fuara dahil edeceklerini belirterek, "Tüm bu ülkelerin katılımıyla fuarı, 'Ortadoğu ve Komşu Ülkeler Fuarı' haline döndürmeye çalışacağız." dedi.
Gaziantep'i sanayi ve ticarette ulaştığı potansiyelin yanında bir fuarlar ve kongreler merkezi de yapmak istediklerini kaydeden Aslan, "Bunu yaparken de hedefimiz sadece Gaziantep olmayacak, tüm bölge ülkeleri olacak. Tüm bu ülkelerle kalkınma konseptimiz var. Söz konusu bu fuar, beraber kalkınmanın en önemli aktivitelerinden birisi. Fuar, ticari, ekonomik yaklaşımın yanı sıra sosyal, kültürel bir kaynaşma noktası da olmalı." diye konuştu.
Aslan, Türkiye'nin toplam ticaret hacmi içerisinde komşu ülkelerle ticaretinin yüzde 4-5'lerden, yüzde 30'lara ulaştığını ifade ederek, şunları söyledi: "Hedefimiz yüzde 60'lar. Baktığımız zaman ABD'de ve AB ülkeleri, toplam ticaretinin yüzde 50-60'nı komşularıyla yapıyorlar. Bu da çok mantıklı. Çünkü biz bin yıldır komşu ülkelerimizle birlikte bu bölgede yaşıyoruz. Onlarla kültürel, din akrabalık her türlü bağlantımız var. Özellikle hükümetimizin 4-5 yıldır uyguladığı komşularla sıfır sorun politikası da bizim vizonumuza destek verdi. Daha önce Gaziantep olarak bu vizyonu yüklenmiştik, ama hükümetimiz genel bir politika olarak bunu ortaya koyunca çok daha süratle mesafe alma şansı bulduk. Bu fuarımız da önümüzdeki yıllarda hem Türkiye'de hem Ortadoğu'da birinci sıraya oturacak."
"BANKALAR YETERLİ DESTEĞİ VERMİYOR"
Türkiye'nin komşu ülkeleriyle ilişkilerinde bankacılık sisteminin en önemli sorunu oluşturduğuna dikkat çeken Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizim bankalarımız komşu ülkelere yönelik yatırımlarda finansman konusunda yeteri kadar ağırlıklı davranmıyorlar. Özellikle Irak'ta çok ciddi bir potansiyel var ve firmalarımız birçok bakanlıkla anlaşma yapmış durumdalar. Ama gereken teminat mektupları ve finansman sorunlarını aşma konusunda maalesef yurt içi bankalarından yeteri kadar destek göremiyorlar, daha çok yurt dışından buluyorlar. Biz finansman zorluğu çekerken, Fransız, Alman, Avrupalı firmaların yanında bankaları beraber dolaşıyor. Onun için biz Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank'tan hiç olmazsa 5 milyar dolarlık müşterek bir fon oluşturmalarını ve devletle anlaşma yapan firmalarımızın teminat mektubu ve kredi sorunlarını kendilerinin üstlenmesini istedik. Özel bankalarımızdan da bu talep içindeyiz, bu konuda da çalışma yapıyoruz. Sayın Başbakan ile bu konuyu görüştüm. Seçimlerden sonra, eğer bir format oluşturabilirsek biz çok kısa sürede şu anda Irak ile olan 6 milyar dolarlık anlaşmamız, üç yılda 20 milyar doları aşar. Suriye de tedarikçi bir ülkedir, Suriye üzerinden diğer ortak pazar ülkelerine geçişte finansmanla ilgili destek bankalar tarafından firmalarımıza yeteri kadar sağlanırsa, bugünkü rakamları beşe katlarız.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz