Örgütten yapılan açıklamada, Londra'da yapılan anlaşmayla, 12 Temmuz'a kadar heyete vize verilmesi konusundaki anlaşmaya riayet edilmediği kaydedildi.
Açıklamada, "Uluslararası Af Örgütü, Hindistan yönetiminin vize vermeyi reddetmesinin, eyalet yönetimi ve polisinin olaylarda suç ortaklığı yaptıkları konusundaki endişeleri artıracağı ve şimdi de yetkililerin olaylara dahlinin gizlenmesine çalışıldığı düşüncesine yol açacağı kanaatindedir" denildi.
Gucarat'ta şubat ayında başlayan din eksenli şiddet olaylarında, büyük çoğunluğu Müslüman bin kişi ölmüştü. Halen 27 bin Müslüman da olaylar sebebiyle Ahmedabad şehrindeki çeşitli kamplarda yaşıyor.
İnsan hakları kuruluşları, katliam dolayısıyla Hindistan hükümetine eleştirilerde bulundu. Hindistan insan hakları kuruluşları da hükümeti, Hindular tarafından yapılan katliamlarda suç ortaklığı yapmak ve Müslümanlara karşı saldırılara göz yummak ya da saldırılara sempatiyle bakmakla suçluyor.
Gucarat'ta, Hinduların 1992 senesinde yıkılan tarihi Babri Camii'nin temelleri üzerinde bir tapınak kurma teşebbüsleri ve 27 Şubat'ta Ahmedabad şehri yakınlarında bir trenin yakılması üzerine din çatışmaları başlamış, Hindu çetelerin Müslümanların ev ve iş yerlerine yönelik kundaklama faaliyetleri dolayısıyla da en az bin kişi ölmüştü.
İHA