YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uluslararası Ekoturizm Konferansı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Doğu Karadeniz'in iklimi, doğa özelliği, doyurucu coşkun yeşilliği, dereleri, tepeleri, mağaraları, denizi, tabii özelliğinin

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Doğu Karadeniz'in iklimi, doğa özelliği, doyurucu coşkun yeşilliği, dereleri, tepeleri, mağaraları, denizi, tabii özelliğinin çok ciddi manada öne çıkartılması ve dünyanın ilgisinin, dikkatinin buraya çekilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Bayraktar, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından düzenlenen, "Uluslararası Ekoturizm Konferansı ve Doğu Karadeniz Ekoturizm Çalıştayı"nın açılış bölümünde yaptığı konuşmada, dünyanın fiziksel anlamda alabildiğine küçüldüğünü ve yakınlaştığını belirterek, "Zaman, mekan, iletişim ve ulaşım mevhumu son derece değişti. Bu değişiklikler sürerken diğer taraftan da ekolojik denge önem kazanmakta. İklim değişikliği son derece dünyanın gündemine oturmakta. Çevrecilik, çevre ciddi manada öne çıkmakta" dedi.

Dünya Çevre Günü'nün 5 Haziran'da kutlanacağını anımsatan Bakan Bayraktar, "Tüm insanlığın, tüm endemik hayatın, floranın, faunanın, tüm dünyanın Çevre Günü'nü tebrik ediyorum. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde Çevre Günü dolayısıyla etkinliklerimiz olacak" diye konuştu.

Bakan Bayraktar, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize ve Artvin'in kendi özelinde öne çıkan hususları olduğunu, bölgenin bir seferde, iki, üç gün seyahat etmekle anlaşılamayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Çok derin tarihinin yanında aynı zamanda çok derin coğrafi, yöresel, iklimsel özellikleri var. Bir büyük özelliği tüm dünyayı kavrayan İpek Yolu üzerinde bir merkez olması. Tarihin derinliklerinden gelen bütün dünyanın her tarafından gelip, Çanakkale ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e gelen gemilerle Trabzon'dan, İran üzerinden Orta Asya'ya, Uzak Doğu'ya giden yolun merkezi. Diğer taraftan Gürcistan çok önemli bir merkez. Batum, dünyanın en önemli merkezlerinden bir tanesi.

Sümela Manastırı'nın Hristiyanlık dünyasının önemli merkezlerinden birisi olduğunu düşünürken, milattan sonra 365 yılında oradaki ustaların, mimarların, sanatkarların o sarp kayalara her taşı koyarken, dini bakımdan nasıl bir anlayış içinde olduklarını bugün tahayyül etmek, düşünmek insana çok değişik bir haz verir. Daha sonra Trabzon'daki imparator tarafından 14. asırda yeniden orayı ihya ederek adeta dünyanın bir dini merkezi, dini okulu haline getirmesini düşünmek, insanı tarihin derinliklerine, bir inancın kökenine, en ince kılcal damarlarına kadar götürür. Dünyanın başka yerlerinde bu kadar anlamlı bir izi bulmak, sürmek mümkün değil. İzmir'de, Efes'te, Ege kıyılarında da çok değişik özellikler var ama bugün zaten Çanakkale'den başlayıp Hatay'a kadar Ege ve Akdeniz sahillerinde turizm olarak dünyada beşinciliğe çıktık. İnşallah daha ileriye gideceğiz."

-"Hangi vitrininiz en güzelse onu resmetmeniz lazım"-

Karadeniz'de ekolojik dengenin artık dünya tarafından dikkatle izlendiğini vurgulayan Bakan Bayraktar, şunları söyledi:

"Doğu Karadeniz'in iklimi, doğa özelliği, ciddi manada doyurucu coşkun yeşilliği, dereleri, tepeleri, mağaraları, denizi, tabii özelliği çok ciddi manada öne çıkartılmalı ve dünyanın ilgisi, dikkati buraya çekilmeli. Bu hem dünya refahının, dünya mutluluğunun gelişmesine katkı sağlayacak hem de bizim yöremize katma değer sağlayacak bir özelliği yakalamanın burada izlerini görüyoruz. Bu bakımdan DOKA'nın belkide en önemli işlevlerinden bir tanesi bu. Çünkü hangi özelliğiniz en iyi ise hangi vitrininiz en güzelse onu resmetmeniz lazım. Hangi işi en iyi biliyorsanız onunla ortaya çıkmanız lazım.

Biz şimdi Türkiye olarak son 9 yılda yakaladığımız gelişmeyle dünyaya parmak ısırtıyoruz. AK Parti'nin yaptığı programlarla, ben siyaseten katiyen söylemiyorum ama dünyanın refahı ve mutluluğu için bölgemizin refahı ve mutluluğu için kendi ülkemizin insanlarının mutluluğu ve refahı için yapılan çalışmalar dikkate şayandır. Dünya eğer Türkiye'yi çok dikkatle izliyorsa, eğer dünyada komşularımız Türkiye'ye bir ana aktör, lider olarak bakıyorsa, Türkiye'den bir şey bekliyorsa ve dünyanın gelişmiş ülkeleri de Türkiye'ye bakıp parmak ısırıyorsa, bunun üzerinde durmak lazım. Biz bundan sonra hangi konuları iyi biliyorsak, hangi özelliklerimizden istifade edebiliyorsak onları daha iyi işlememiz lazım."

-Yayla turizminin geliştirilmesi için çalışmalar-

Bakan Bayraktar, yayla turizmini geliştirmek istediklerini de belirterek, "Valiler de bunun için bizi sıkıştırıyorlar, Doğu Karadeniz yaylaları için. Bu da DOKA'nın önemli işlevlerinden bir tanesi. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak yönetmelik, maddi ve planlama desteği vereceğiz. Bu bölgenin çevre düzenleme planlarını da bitirdik. Bu da bize çok ciddi katkı sağlayacak. Kalkınma, gelişme için özelliklerimiz neyse o noktada ileriye gitmek için çok daha ciddi bir kalkınma içinde olacağız. Bunların planlı, programlı, hesaplı, kitaplı olması lazım. Maddi imkanlarımız nedir, onları en iyi şekilde nasıl kullanabileceğimizi öne çıkarmamız lazım. Turizm bakımından Doğu Karadeniz tam keşfedilmiş değil. Şimdi Orta Doğu ve Arap ülkeleri buraları yeni yeni keşfetmeye başladılar" dedi.

Bakan Bayraktar, Trabzon'u turizm ve kültür merkezi yapmak için çalışmaları bulunduğunu, yakın zamanda kente iki adet 5 yıldızlı otel kurulacağını kaydetti.

-"Alternatif turizme daha fazla eğilmeliyiz"-

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Türkiye'nin benzeri kapasitedeki ülkelerle kıyaslandığında kapasitesinin çok altında turist çektiğini ve gelir elde ettiğini söyledi.

Türkiye'nin turizmde en fazla geliri güneş, plaj turizmi denilen her şey dahil sistemi sile elde ettiğini belirten Kızılcık, şunları kaydetti:

"Yani bir bakıma işin hamallık kısmını yaparak, gelir elde etmeye çalışıyoruz. Oysa alternatif turizm diye nitelendirdiğimiz, doğal güzelliklerin, tarih, kültürel derinlik ve zenginliklerin de insanlık ile paylaşılabildiği, getirisinin ilkine oranla kat be kat daha fazla olduğu turizm çeşidine daha fazla eğilmeliyiz. Bu anlamda en avantajlı bölge Doğu Karadeniz. Sanayimizin olmaması kalkınma sürecinde belki dezavantaj olarak değerlendirilebilir. Ama o dezavantajı avantaja çevirebilecek alternatifleri üretmek biz yöneticiler olarak görevi."

DOKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, turizmin Türkiye'de bir başarı öyküsü haline geldiğini ifade ederek, "Turizm artık sahilde, deniz kıyılarında yorulan, terleyen insanlardan elini ayağını çekiyor. Yaylalara yöneliyor. Doğu Karadeniz'de helvanın bütün malzemeleri var. Gelin bu helvayı hep beraber yiyelim. Ekoturizm, bölge insanlarına, misafirleri kendi topraklarında, kendi imkanlarıyla ağırlama ve böylece ek gelir sağlamayı kazandıracak" dedi.

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Gürcistan, Amerika, Kanada ve Japonya'dan uzmanların katıldığı toplantı, daha sonra oturumlarla devam etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler