Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve Kanuni Sultan Süleyman Eserlerini Koruma ve Yaşatma Derneğince (Kanuni Derneği) "Uluslararası Kanuni Sultan Süleyman Sempozyumu" düzenlendi.
UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Görükle Yerleşkesi'ndeki Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Sultan Süleyman'a ''Kanuni'' denilmesinin sebeplerini anlattı.
Çiftçi, Batı dünyasında Kanuni için ''Lawgiver'' (kanun yapıcı) unvanının kullanıldığını belirterek, "Sultan Süleyman için kullanılan 'Kanuni' sıfatı, onun kendisi için takındığı bir unvan değildir. Sonraki yüzyıllarda, onun döneminde yapılan yenilikler ve adalet prensibinin ön plana çıkartılarak uygulanması nedeniyle bu sıfat yaygınlaşmıştır. Yani 'Kanuni' denilmesi, çok kanun çıkarttığı için değil, kendi döneminde kanunları iyi uyguladığı ve onlara bağlı kaldığı içindir." dedi.
UÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim de Kanuni Sultan Süleyman'ın "seferler ve zaferler sultanı" olarak bilindiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Kanuni, 13 büyük sefer yapmıştır. Yapılan seferlerle ne olmuştur? Bugünün mantığıyla bakıldığında genellikle, şu kadar bin kilometreden, şu kadar bin kilometreye kadar kazanılan topraklar aklımıza gelir. Bugün de böyle tarif etmeyi seviyoruz ama Kanuni hiç böyle tarif yapmamış veya o dönemin aydınları böyle tariflerden kaçınmışlardır. Sefer yaparken 'Gaza ve cihat yapıyoruz. İnsanlara doğru bildiğimiz değerleri ulaştırıyoruz' inancıyla sefer yaptıklarını aktarmışlardır. Yani değerleri taşıyabilmek, ulaştırabilmek kaygısı öne çıkmıştır."
Sempozyuma, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Şükrü Köse de katıldı.