YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uluslararası Kıbrıs Sempozyumu Yarın Başlıyor

Mersin Üniversitesi (MEÜ) önderliğinde Çağ Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve Kıbrıs Türk Kültürü Derneği Genel...

Mersin Üniversitesi (MEÜ) önderliğinde Çağ Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve Kıbrıs Türk Kültürü Derneği Genel Başkanlığı ortaklığında bu yıl 3.’sü düzenlenecek Uluslararası Kıbrıs Sempozyumu yarın başlayacak.

18-20 Ekim 2012 tarihleri arasında Mersin’de yapılacak sempozyumun basın toplantısı MEÜ Rektörlüğü’nde gerçekleştirildi. Toplantıya MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Besdestenci, ÇÜ Uluslararası İlişkiler Bilim Başkanı Doç. Dr. Harun Arıkan, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı Ahmet Göksan ve sempozyumum tertip komitesinde görevli akademisyenler katıldı. Sempozyum ile ilgili bilgiler veren MEÜ Rektörü Suha Aydın, bu yılki sempozyuma MEÜ’nün ev sahipliği yapacağını söyledi. Sempozyumun birçok açıdan önemli noktaları olduğunu belirten Aydın, “Birincisi, Doğu Akdeniz Bölgesi’nin önemli üniversitelerinden Mersin, Çukurova ve Çağ Üniversiteleri ile sivil toplum örgütü olan Kıbrıs Türk Kültür Derneği, işbirliği yaparak uluslararası bir sempozyum düzenlemektedir. İkincisi, her yıl 20 Temmuz’da Mersin ve Silifke’de ‘Kıbrıs Barış Harekatını Kutlama ve Şehitleri Anma Günü’ yapılmaktadır. Sempozyumun Mersin’de yapılıyor olması bu açıdan da önemlidir. Bundan dolayı sempozyumun alt başlığı olarak ‘Mersin’den Kıbrıs’a Tarih, Hukuk ve Gelecek' olarak seçilmiştir” dedi.

“SEMPOZYUM İÇİN 40 ADET BİLDİRİ KABUL EDİLMİŞTİR”

Aydın, sempozyumun konu başlığı ‘tarih, hukuk ve uluslararası ilişkiler’ ile sınırlı olmasına rağmen 80 adet bildirili başvurunun yapıldığı ifade ederek, “Bilim Kurulu tarafından yapılan titiz değerlendirme sonucunda sadece 40 adet bildiri kabul edilmiştir” diye konuştu.

Sempozyumun 9 oturumda yapılacağının altını çizen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu oturumlarda Kıbrıs ile ilgili önemli konular bilimsel bir platformda tartışılacaktır. Sempozyumda sunulan bildiriler bir kitapta toplanacaktır. Bazı önemli bildirilerin uluslararası bir yayınevinde İngilizce olarak basılması hedeflenmektedir. Sempozyum süresince İngiliz-Türkçe veya Türkçe-İngilizce simültane çeviri yapılacaktır. İki gün süresinde ayrıca Kıbrıs ile ilgili fotoğraf, nakış işlemeleri gibi farklı sergiler düzenlenecektir. Sempozyum anısına ‘pul’ bastırılmış olup katılımcılara sunulacaktır.”

Aydın, sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, Mersinliler başta olmak üzere tüm vatandaşları sempozyuma davet etti.

“SİLAHLA ARTIK SONUÇ ALMANIN DÖMENİ GEÇTİ”

Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı Ahmet Göksan ise sempozyumun düzenlenmesine katkı sunan herkese teşekkür ederek, “Kıbrıs davası konusunda artık öyle bir noktaya geldik ki, 1950’li yılların başına döndük gibime geliyor. Çünkü özellikle son 10 yıl içerisinde Güney Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne (AB) girmesi sonrasında Kıbrıs Türklerinin konumu bir anlamda ikinci plana itildi. Buna karşılık biz Türkiye’de en ücra köşedeki kişiye ulaşmak durumundayız. Çünkü sıkıntımız çok büyük. Rumlar AB’nin rüzgarını arkalarına aldılar ve o rüzgarla adanın güneyinde ekonomik bölgeler ilan etmek suretiyle yeraltı zenginliklerine el koymaya çalışıyorlar ve büyük ölçüde bunu başardılar. Bundan sonra artık yapabileceğimiz bir fikir mücadelesidir, hukuk mücadelesidir. Silahla artık sonuç almanın dönemi geçti. Silahla bunu çözemeyeceğimize göre bilimsel olarak bütün dünyaya sesimizi buradan duyurmalıyız” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler