İSTANBUL (ANKA)- UNESCO'nun "Mevlânâ Celâleddîn Rûmî'nin 800. Doğum Yıldönümü Kutlamaları" kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda düzenlenen "Uluslararası Mevlânâ Celâleddîn Rûmî Sempozyumu" Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle başladı.
İstanbul ve Konya'da yapılacak
Yurtiçi ve yurdışından toplam 165 araştırmacı ve akademisyenin katılacağı sempozyum, 8-12 Mayıs tarihleri arasında İstanbul ve Konya'da gerçekleştirilecek. 9 Mayıs'ta İstanbul ayağı bitecek olan sempozyum, 11 Mayıs'ta Konya'da devam edecek ve 12 Mayıs günü sona erecek. Sempozyumda Mevlânâ hakkındaki çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmış 100 yabancı ve 63 yerli araştırmacı ve akademisyen tebliğ sunacak.
"Mevlana'ya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var"
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Mevlana'nın yalnızca Anadolu'yu değil, dalga dalga yayılarak tüm dünyayı etkilediğini belirterek, "Mevlana'nın hoşgörüsüne her zamankinden daha çok ihtiyacımız var" dedi. Tarih boyunca bilge insanların, kendilerini anlayan insanların olduğu yerlere göçtüğünü ifad eden Koç, birçok büyük İslam bilgininin de bu sebeple Anadolu'ya geldiğini dile getirdi. Bu bilginlerin Anadolu topraklarını insan sevgisi, hikmet ve irfan ile beslediğini vurgulayan Koç, Mevlana'dan İbn-i Arabi'ye, Hacı Bektaş'tan Yunus Emre'ye birçok bilgenin Anadolu topraklarının şerefi olduğunu söyledi. Koç, sempozyum boyunca araştırmacıların sunacağı tebliğlerin, Anadolu'nun irfan tarihindeki yerini almasını umut ettiğini belirtti.
Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu da katıldı
Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu ve Uluslararası Mevlana Vakfı İkinci Başkanı Esin Çelebi Bayru da, Mustafa Kemal Atatürk'ün Mevleviliğe ilişkin söylediği "Siz Mevlelviler asırlardır cehalet ve yobazlıkla mücadele ettiniz. Tarih Mevlana'ya olan sevginin giderek artacağını gösterecektir" sözlere atıfta bulunarak, sempozyuma katılan yerli ve yabancı tüm konuklara teşekkür etti. Uluslararası Mevlana Vakfı'nın UNESCO ile işbirliği çerçevesinde geçen yıl iki önemli projeye imza atttığını hatırlatan Bayru, bunlardan birinin sema ve Mevlevi müziğinin korunması, diğerinin ise Mevlana'nın 800. doğum yıldönümü olan 200'7'nin tüm dünyada "Mevlana Yılı" olarak kutlanması olduğunu söyledi. Bayru, bugün Mevleviliğin Amerika'dan Avusturalya'ya dünyanın her yerinde ilgi uyandıran bir "olgun insan yetiştirme öğretisi" olduğunu vurgulayarak, "Günümüzün arayış içindeki insanları Mevlana'ya ve öğretisine sahip çıkmalı, okumalı ve anlamalı" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'ın birer telgraf gönderdiği sempozyum oturumları, 8 Mayıs Salı günü saat 14.00'de The Etap Marmara Hotel'de başlayarak 09 Mayıs 2007 akşamına kadar sürecek. İki gün boyunca 4 ayrı salonda gerçekleştirilen 28 oturum, takip etmek isteyen vatandaşlara açık olacak. Sempozyumun birinci günü akşamı Çırağan'da davetlilere verilen yemekte, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu sanatçıları tarafından bir enstrümental müzik dinletisi sunulacak.
Sempozyumun Konya ayağı ise, 11 Mayıs 2007 tarihinde, saat 09.00'da Mevlânâ Kültür Merkezi'nde Konya Valisi Osman Aydın ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in yapacağı konuşmalar ve film gösterimi ile başlayacak. Burada, değerlendirme ve kapanış oturumuyla birlikte, sayısı 6 olan oturumlarda tebliğler sunulacak. Konya'daki oturumlar da izlemek isteyen vatandaşlara açık gerçekleştirilecek. Sempozyum, sonuç bildirisinin yayımlanmasından sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun Mevlevi Müziği eşliğinde Semâ Gösterisiyle sona erecek.