Datça Belediyesi himayesinde ve Dr. Şölen Dikener'in müzik yönetmenliğinde, Türkiye'nin önde gelen klasik müzik sanatçılarını bir araya getiren Akademi Datça 1. Uluslararası Yaz Müzik Akademisi 1-12 Temmuz 2006 tarihleri arasında Datça'da gerçekleşti.
Klasik Batı müziği çalgılarından keman, viyola, viyolonsel ve piyano dalında verilen Ustalık Kurslarının yanında bu yıl 2 Oda Müziği konseri verildi. Akademi'nin başlıca amaçlarından biri olan ve öğrencilerin ikili (duo), üçlü (trio), dörtlü (kuartet) ve beşli (kentet) gruplarda birlikte müzik yapabilmelerine olanak sağlayan oda müziği sayesinde, yeni yetişen genç kuşak müzisyenlerin daha yetkin olabilmeleri hedeflenmektedir.
Oda müziğinin yanısıra öğrenciler dağarcıklarında olan solo eserlerini de öğretmenleri ile 12 gün boyunca hergün 45 dakikalık özel ve sınıf dersleri alarak ustalık seviyesinde yorumlama sanatını öğrendiler.
Bu yaz ilk defa gerçekleşmesine rağmen Türkiye'nin dört bir yanındaki öğrencilerden son derece yoğun ilgi gören Akademi Datça'ya Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Muğla, Malatya, ABD ve Kanada'dan bu yıl 33 seçkin öğrenci katıldı. Gelen talep üzerine 25 kişilik kontenjanını öğretmenlerin özeverileri ile aşan Akademi başvuran onlarca öğrencinin başvurusuna ise maalesef cevap veremedi. Ancak gelen bu yoğun ilgi üzerine 2007'de ikincisi gerçekleşecek Akademi Datça'da daha fazla ögrenciye eğitim verebilmek için gerekli çalışmaların yapılacağı bildirildi.
Akademi Datça'nın güçlü akademik kadrosu bu yıl Türk Evrensel Çoksesli Sanat Müziği dünyasının zirvedeki usta sanatçılarından kemancı Özcan Ulucan, viyolacı Çetin Aydar, cellist Şölen Dikener, piyanist Kamerhan Turan ve Amerika'lı ünlü kemancı Ellen Jewett'den oluştu. McGill (Kanada), Marshall (ABD), Viyana (Avusturya) ve Dokuz Eylül Üniversiteleri'nde eğitim veren öğretmenler böylelikle Türkiye'de ilk kez eğitim ve konser alanında biraraya gelmiş oldu. Bu konsepti geliştiren ve ortaya koyan Dr. Şölen Dikener Akademi Datça hakkında "özellikle yurt dışında müzik kariyerlerini devam ettiren başarılı Türk sanatçılarını birleştirerek, ülkemizde yetişen müzisyenlere deneyimlerimizi aktarmak ve birlikte müzik yapma fırsatını yakalamak istedik" yorumunda bulundu.
12 günlük kurs boyunca 2 oda müziği konseri geçekleştiren Akademi, 9 Temmuz'da DM Residence Salonu'nda öğretmenlerin verdiği özel protokol gala konseri ile açılış yaptı. Ögrencilerin sergilediği ve 16 oda müziği grubundan oluşan final konserini Datça Amfitiyatrosu'nda 12 Temmuz gecesi verdi. 3000 kişilik tiyatroyu dolduran coşkulu seyirciler klasik batı müziğine gösterdikleri desteği sergilemiş oldu. Mozart'ın 250. doğum yılını da kutlayan konserler, Beethoven, Schubert, Schumann, Mendelssohn gibi en tanınmış bestecilerin popüler eserlerine yer verirken kapanışı seçkin öğrenciler ve yaylı çalgı öğretmenlerinden oluşan orkestra ile geleneksel İskoç Dansı ile yaptı. Önümüzdeki yıl konserlerin daha fazla sayıda yapılacağı ve Türk bestecilerinin eserlerine de yer verileceği haberi Datça'nın bir kültür kenti olma yolunda attığı emin adımlara bir yenisini daha ekledi.
Birçok batı ülkesinde örneğine sık rastlanan, Türkiye'de ise bu alanda bir açığı kapamayı hedefleyen Akademi Datça, okulların kapalı olduğu yaz aylarında öğrencilerin aktif ve verimli olmalarını amaç edinmiştir.
Akademi Datça hakkında ayrıntılı bilgi almak için www.dikener.com adresini ziyaret edebilirsiniz.