YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uluslararası öğrenciler özlem duydukları "anne yemekleri" için arkadaşlarıyla mutfağa girdi

Bursa Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesinde eğitim gören farklı ülkelerden öğrencilerin sosyalleşmesini amaçlayan "Kültür Köprüsü Projesi" kapsamında, 44 ülkenin kültürüne ait yemekler sofraları süsledi - Projenin ortaklarından Şehit Erol Olçok Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Halis Korkmaz: - "Uluslararası lisede 70 ülkeden öğrencimiz var. Onların özledikleri annelerinin yemeklerini yapmaları, bizim öğrencilerin de hiç göremeyecekleri dünya mutfağından yemekleri görmesi açısından bu projeye başladık"

İSMAİL ÖZDEMİR - Bursa'da Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesine 70 ülkeden gelen öğrenciler, özlemini duyduğu "anne yemekleri" için meslek lisesindeki arkadaşlarıyla mutfağa girerek farklı lezzetlerle sofraları süslüyor.

Turizm sektörüne kalifiye eleman yetiştiren Şehit Erol Olçok Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesiyle geliştirilen "Kültür Köprüsü Projesi" kapsamında her yıl bir araya gelen iki okulun öğrencileri, farklı ülkelerin yemekleri için mutfağa giriyor.

Uluslararası öğrencilerin verdiği tarifleri onlarla pişiren turizm lisesindeki arkadaşları, özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ülkelerine gidemeyenlerin "anne yemeklerine" özlemini gideriyor.

En son Bosna Hersek, Sudan, Bangladeş ve Endonezya'ya ait yemekleri pişiren öğrenciler, farklı mutfak lezzetlerini o ülkelere has yöntemlerle servis ediyor.

Şehit Erol Olçok Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Halis Korkmaz, AA muhabirine, öğrencilerinin 5 yıldızlı otellerde staj yaptığını ve mesleki olarak iyi geliştiklerini söyledi.

Öğrencilerin staj yaptıkları ve çalıştıkları yerlerde Türk mutfağı ve klasikleşen dünya mutfağından örnekler gördüklerini anlatan Korkmaz, şöyle konuştu:

"İlçemizdeki uluslararası lisede 70 ülkeden öğrencimiz var. Bu öğrencilerle sohbet ederken 'En çok neyi özlüyorsunuz?' sorusuna 'Annemizin yemeklerini' dediler, bu proje oradan çıktı. Onların özledikleri annelerinin yemeklerini yapmaları, bizim öğrencilerin de hiç göremeyecekleri dünya mutfağından yemekleri görmesi açısından bu projeye başladık. Şimdiye kadar 44 ülke yemeklerini yaptık. Mesela Angola, Hindistan yemeğini bizim öğrencilerin görme şansı hiç yok ama burada diğer öğrencilerle beraber onu da görmüş oldular. Çok mutluyuz, çok güzel sonuçlar alıyoruz."

- "Sevdiğim yemeklerin fotoğraflarını aileme de gönderiyorum"

Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mehmet Türkmen de amaçlarının kültürel olarak iletişim kurulması olduğunu, her iki öğrenci grubunun da farklı ülke insanlarını ve yemeklerini tanıdıklarını belirtti.

Kendilerine gelen öğrencilerin çok genç yaşta başka bir ülkede okula başladığını ifade eden Türkmen, "Bu süreçte kendi ülkelerinin kültürlerinden, yemeklerinden kopmasınlar istiyoruz." dedi.

Proje koordinatörlerinden öğretmen Gökhan Kıvrak ise öğrencilerin kendi ülke kültürlerini yansıtmalarını istediklerini ve bunu da proje sayesinde hayata geçirdiklerini söyledi.

Sudanlı öğrenci Muaz Baballa ise bamya ve etten yapılan ülkesinin meşhur yemeklerinden birini pişirdiklerini dile getirdi.

Turizm lisesi öğrencileriyle güzel şekilde kaynaştıklarını anlatan Baballa, "Arkadaşlarım bana yardım etti, ben de onlara yardım ettim. Ben bir şeyler öğrendim, onlar benden bir şeyler öğrendi. Onlar benim, ben onların kültürel yemeklerini tanıdım. Türk yemeklerine alıştım, döneri seviyorum, nohut, kuru fasulyeyi çok sevdim. Burada sevdiğim yemeklerin fotoğraflarını aileme de gönderiyorum." diye konuştu.

Bangladeşli Tanvir Ahmed Ferdous, annesinin sevdiği yemeklerden özel baharatlı bir tavuk ve "kir" ismi verilen, özellikle ülkesinde ramazanda pişirilen tatlı yaptıklarını ifade etti.

Turizm lisesi öğrencilerinden doğrama teknikleri gibi yöntemler öğrendiğini anlatan Ferdous, projede yer almaktan mutlu olduğunu söyledi.

- "Farklı ülke yemeklerini görüyoruz"

Meslek lisesi öğrencisi Sena Karaman ise farklı ülke yemeklerini gördüğü projenin, kendisini mesleki olarak da geliştirdiğini dile getirdi.

Aynı sınıfta okuyan Miray Garip ise Bangladeş mutfağından ilk defa yemek gördüğünü, dünya mutfağını tanıdığını anlattı.

Yusuf Çelik de Bosna Hersek mutfağından mantı ve köfte yaptıklarını belirterek, "Hedefim yurt dışında mutfak üzerine eğitim görmek. Sonra ülkemde en büyük hayalim olan restoranımı kurmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Uluslararası öğrenciler özlem duydukları "anne yemekleri" için arkadaşlarıyla mutfağa girdi

- Bursa Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesinde eğitim gören farklı ülkelerden öğrencilerin sosyalleşmesini amaçlayan "Kültür Köprüsü Projesi" kapsamında, 44 ülkenin kültürüne ait yemekler sofraları süsledi - Projenin ortaklarından Şe

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler