KOCAELİ (AA) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi'nce (KOÜ) bu yıl beşincisi düzenlenen, yurt içinden ve dışından 208 akademisyenin 160 bildiri sunacağı "Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü" sempozyumu başladı.
Başiskele ilçesinde bir otelde düzenlenen açılış töreninde konuşan Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, tarihin iyi bilinmediğinde geleceğe güvenle yürümenin mümkün olmadığını vurguladı.
Tarihini en iyi şekilde bilmenin ve gelecek kuşaklara aktarmanın büyük önem taşıdığını belirten Aksoy, "Bu sempozyum sayesinde tarihin bilinmeyen bazı ayrıntılarına ulaşmış olacağız. Osmanlı Devleti'nin ikinci padişahı olan Orhan Gazi, İzmit'in kurtuluşunu sağlayan şahsiyet olarak Kocaeli'yi yakından ilgilendiriyor. Bu sempozyumlar, bu şahsiyetleri daha yakından tanınmasında önemli bir katkı sağlamaktadır." ifadelerini kullandı.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da 5 bin yıllık geçmişi olan Kocaeli'nin tarihine yön veren, geleceği şekillendiren ve eşsiz bir miras bırakan abide şahsiyetleri tanıtmak ve genel tarihe ışık tutmayı amaçladıklarını söyledi.
Bu sene beşincisini düzenledikleri sempozyumların külliyata dönüştüğünü, bugüne kadar literatüre 14 ciltte 10 bin sayfalık bilgi ve belge kazandırdıklarını aktaran Karaosmanoğlu, şöyle devam etti:
"Kocaeli, Sakarya, Kaynaşlı, Düzce, Akçakoca, Zonguldak, Marmara Ereğlisi, Bursa ve Bilecik’e giden ekiplerimiz, buralarda Orhan Gazi döneminde yapılan cami, hamam ve kervansaray gibi eserlerin tek tek fotoğrafını çekti. Bu fotoğraflar arasından seçilen 70 adet eser sempozyumumuz boyunca 'Orhan Gazi Dönemi Yapıları Fotoğraf Sergisi'nde sergilenecek. Geleneksel Sanatlar Evi'nde eğitim alan öğrencilerimiz, Kocaeli'nin önemli mekanlarının ve kentin simgesi haline gelmiş yerlerini minyatürlere işlediler. Orhan Gazi'yi anlatan Rus minyatürleri de öğrencilerin kaleminden yeniden hayat buldu. 30 nadide eserden oluşan 'Minyatürlerle Kocaeli Sergisi' de üç gün boyunca sempozyumda sergilenecek."
- "Kocaeli'nin 5 bin yıllık tarihinin bir bölümüne ışık tutacağız"
Karaosmanoğlu, tarihi yazmanın, yapmak kadar önemli olduğuna dikkati çekerek, düzenledikleri bu tür etkinliklerle tarihi kayıt altına aldıklarını dile getirdi.
Sempozyuma bu yıl 32'si yurt dışından 320 başvuru olduğu bilgisini veren Karaosmanoğlu, "10'u yabancı 208 akademisyenin 160 tebliğ sunacağı sempozyuma, bu yıl 65 profesör, 25 doçent unvanlı akademisyen katılıyor. Bir yıllık bir çalışmanın nihayetinde gerçekleştirilen bu sempozyum kapsamında bu yıl Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci beyi Orhan Gazi'nin adeta bir portresini çizeceğiz. Kocaeli'nin 5 bin yıllık tarihinin bir bölümüne daha ışık tutacağız." ifadelerini kullandı.
KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu Düzenleme Kurulu Genel Koordinatörü Prof. Dr. Haluk Selvi de selamlama konuşması yaptı.
Konuşmaların ardından Karaosmanoğlu, Prof. Dr. Enver Konukçu'ya "Kocaeli Tarih Onur Ödülü", Hülagü ve Selvi'ye ise katkılarından dolayı plaket takdim etti.
Daha sonra protokol üyeleri ile sempozyuma katkı sunan akademisyenler günün anısına fotoğraf çektirdi.
Orhan Gazi döneminde yapılan cami, hamam ve kervansaray gibi eserlerin fotoğraflarının yer aldığı "Orhan Gazi Dönemi Yapıları Fotoğraf Sergisi" ve "Minyatürlerle Kocaeli Sergisi" vatandaşların ziyaretine açıldı.
- Sempozyum pazar günü sona erecek
Sempozyumun ilk gününde, başkanlığını Prof. Dr. Feridun Emecen'in yaptığı oturumda Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Enver Konukçu, "Karadeniz Ereğlisi, Hacı Baba ve Orhan Bey", Bahçeşehir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Necdet Öztürk, "Kocaeli'nin Fethinde Stratejik Değeri Olan ve Fethi Aşk Rüyası İle Renklendirilen Kale: Aydos" ve Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Öz, "Beylikten Devlete: Orhan Gazi Devrinde Kurumlaşmanın Boyutları" konularında birer sunum yaptı.
Türkiye'nin konusunda seçkin akademisyenlerinin katılacağı ve farklı konuların ele alınacağı sempozyum, pazar günü sona erecek.
Sempozyumla ilgili, www.kocaelitarihisempozyumu.com sitesinden geniş bilgi edinilebilecek.