İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, “Suçların ve etkilerinin sınırlar aştığı günümüzde suçla mücadeleye oldukça katkı sağlayan adli bilimcilerin bir arayla gelmesi suçla mücadeleyi de sınırların ötesine taşımaktadır” dedi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuarları Daire Başkanlığı tarafından organize edilen Uluslararası Polis Kriminal Laboratuarları Sempozyumu’nun açılışına İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Emniyet Genel Müdürü Vali Mehmet Kılıçlar, Kriminal Polis Laboratuarları Daire Başkanı Dr. Oğuz Karakuş, daire başkanları, 4 kıta ve 54 ülkeden gelen kriminal uzmanları katıldı.
Uluslararası Polis Kriminal Laboratuarları Sempozyumu’nun açılışını yapan Kriminal Polis Laboratuarları Daire Başkanı Dr. Oğuz Karakuş, “Suçun evrensel bir olgu olması sebebiyle suçla mücadele eden birimlerin işbirliği ve koordinasyonu da suçla etkin mücadele için oldukça zaruridir. Bu zorunluluktan hareketle Türk Emniyet Teşkilatı Kriminal Polis Laboratuarları olarak dünyanın birçok ülkesinde adli bilim laboratuarları hizmeti yürüten kurumların bir araya gelerek hem bilgi ve tecrübelerini paylaşacakları, hem de muhtemel işbirliği imkanlarını değerlendirebilecekleri bir ortam oluşturmak amacıyla bu sempozyum düzenlendi” diye konuştu.
Türkiye’nin iç güvenliğinin 250 bin polis, 212 bin jandarma ve 5 bin 500 sahil güvenlik personeli tarafından karşılandığını belirten Emniyet Genel Müdürü Vali Mehmet Kılıçlar, “Polis Teşkilatı, bu güçlü kadrosuyla 81 il, 891 ilçede 74 milyonluk nüfusumuzun 59 milyonun, nüfusumuzun yüzde 80’ine hizmet vermektedir. Suçların sınırları aştığı bir çağda suçla mücadele eden adli birim uzmanlarının dünyanın değişik ülkelerinden gelerek paylaşım, etkileşim ve başarı adına burada toplanmış olması insanlığın geleceği adına oldukça değerli ve ümit vericidir. Modern bilimsel yöntemlerin suç soruşturmalarına entegre olmasını sağlayarak, insan hakları ve hukukun üstünlüğü prensiplerini içine alan fonksiyonel bir anlayışla hedefe ulaşmak tüm dünya ülkelerinin suçla mücadelede en önemli hedeflerinden birisidir” şeklinde konuştu.
“MADDİ SUÇ DELİLLERİ KANUN UYGULAYICILARININ EN BÜYÜK YARDIMCISIDIR”
Dünden bugüne sürekli değişiklik gösteren suç olgusunun suçla mücadele eden polis birimlerini yeni tedbirler almaya zorladığını ifade eden İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, “Ceza adalet sistemlerine doğrudan ve etkili biçimde katkı yapan adli birim uygulamaları suçun aydınlatılmasında çok önemli bir role sahiptir. Genel olarak fen bilimlerinin adli kriminal olaylara uygulanması şeklinde tarif edebileceğimiz adli birimler, gelişmiş ülkelerin çoğunda soruşturma dosyalarının vazgeçilmez unsuru haline gelmiştir. Maddi delillerle desteklenmeyen, yalnızca tarafların beyanlarına ve ifadelerine dayalı bir soruşturma dosyası sübjektif bir niteliğe sahip olup, her zaman için hukuki tartışmalara açıktır. Bu itibarla modern teknik ve yöntemlerle olay yerlerinden elde edilecek maddi suç delilleri tarafsız kimliği ile suçların aydınlatılmasında güvenlik birimlerinin en önemli silahı haline gelmiştir. Bu deliller, mahkeme önünde şüpheliler aleyhine dilsiz tanıklık yapmaktadır. Bunların inkar edilmesi oldukça zordur. Maddi suç delillerinin objektif şahitliği kanun uygulayıcı birimlerin en büyük yardımcısı ve destekçisi olmaktadır. Olay yerinden mahkemelere kadar uzanan soruşturma ve kovuşturma evrelerinin tamamında her işlemin maddi suç delillerine dayandırılması gerekir” ifadelerini kullandı.
Bakan Şahin, sempozyumun açılışından sonra stantları gezdi, yabancı uzmanlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz