YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Uluslararası Rekabetçiliğe Giden Yolda Kümelenme" Konferansı

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku, "Türkiye son 10 yılda gösterdiği performansla dünyanın parlayan yıldızı olmuştur ama bu

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku, "Türkiye son 10 yılda gösterdiği performansla dünyanın parlayan yıldızı olmuştur ama bu asla ve asla bizim için yeterli değildir. Yeterlidir dediğimiz anda düşeriz" dedi.

Özutku, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) düzenlenen "Uluslararası Rekabetçiliğe Giden Yolda Kümelenme" Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Ekonomi Bakanlığı olarak bir ayaklarının yurdun her tarafına, bir ayaklarının da pergel gibi gibi dünyanın her tarafına uzandığını söyledi.

Bakanlık ekibi olarak hayatın bir öğrenme süreci olduğuna inandıklarını anlatan Özutku, "Sizlerden öğrendiğimiz şeyleri nasıl pratiğe aktarabiliriz, uygulayabiliriz, Türkiye'nin 2023 hedeflerine nasıl hep beraber katkıda bulunabiliriz, bunun derdi ve çabasındayız" diye konuştu.

Özutku, bir Türk atasözünün "Bir elin nesi var iki elin sesi var" dediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu bize şunu gösteriyor. Türkiye'de kümelenme konusu her ne kadar kümelenme adıyla yeni bir konuymuş gibi gözükse de aslında bizim tarihimizde, aile kültüründe var olan bir şeyin yalızca günümüze yansımasıdır. Kümelenme vasıtasıyla işbirliği yapmak, rekabet gücümüzü artırmak için ortaya bir şeyler koymaya çalıştık. Bu da şudur; uluslararası rekabetçilik. Bugün artık ihracat yapalım, ekonomiyi daha canlı tutalım, ekonomide biraz daha büyüyelim diyoruz. Türkiye son 10 yılda gösterdiği performansla dünyanın parlayan yıldızı olmuştur ama bu asla ve asla bizim için yeterli değildir. Yeterlidir dediğimiz anda düşeriz, biz bunun farkındayız."

Özutku, rekabet edebilmek için kümelenmenin her şey olmadığını ancak önemli bir enstrüman olduğunu ifade ederek, "Kümelenme bizim için bir enstrümandır başka hiç bir şey değil" ifadelerini kullandı.

-KOBİ'lerin sayısı ve ihracattaki payı artacak-

KOBİ'lere de değinen Özutku, "KOBİ'ler bu ülkede yüzde 99 gibi bir işletmeyi gösteriyor. Bir ülke ekonomisinde payı yüzde 99 olan korkunç büyük bir gruptan bahsediyoruz. Bu grubun ihracattaki payı ise yüzde 60 civarında. Biz 2023 yılı hedeflerinde KOBİ'lerin sayısının ve ihracattaki payının artmasını öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından bazı katılımcılara desteklerinden ötürü protokol üyelerince plaket sunuldu.

Konferansa, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Emrah Sazak, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ile iş adamları katıldı.

Muhabir: Tuncay Bekar

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler