Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Mustafa Şeker, teknoloji ve inovasyon odaklı, ihracat hedefli bir kümelenme oluşturmak istediklerini bildirdi.
Şeker, "Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi ve Kümelenme" ana temasıyla Sheraton Hotel'de gerçekleştirilen Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, internet kullanımının artmasından dolayı siber güvenliğin önemli bir alan haline geldiğini söyledi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığının koordinasyonunda Defence Turkey dergisi tarafından organize edilen konferansın önemine işaret eden Şeker, siber güvenlik konusunda farkındalığı artırmaya devam edeceklerini belirtti.
Şeker, "Siber alanın yaygınlaşmasıyla klasik savaşların yerine farklı savaşlar geliyor. Klasik savaşta işimiz kolaydı, tehdit sınıflandırmasını çok rahat yapabiliyorduk ama siber dünya böyle değil. Siber dünya kurumsal olmayan asimetrik tehditleri de içeriyor." dedi.
Siber güvenliğin çok geniş bir alan olduğunu ve konferansta kümelenme konusuna odaklandıklarını vurgulayan Şeker, şöyle devam etti:
"Konferanstan beklentimiz günün sonunda ortaya net bir yol haritası çıkartmak. Burada kaynakların etkin kullanılmasını hedefliyoruz. Girişimcilerimize sağlayacağımız destekleri tartışacağız. Bir diğer alan ise ürünlerin tek çatı altında toplanması ve uluslararası alanda pazarlanabilir hale getirilmesi. Teknoloji ve inovasyon odaklı, ihracat hedefli bir kümelenme oluşturmak istiyoruz. 2023'lü yıllarda 150 firmadan oluşan, belki de 1 milyar dolar ciroya ulaşan bir yapıyı hayal ediyoruz."
- Siber saldırılar artmaya devam edecek
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Yardımcısı Ahmet Kılıç da internete bağlı cihazlardan gerçekleştirilen işlemlerin ve üretilen verilerin sürekli arttığına dikkati çekti.
Siber güvenliğin, sosyal ve ekonomik hayattaki riskler nedeniyle milli güvenliğin bir parçası haline geldiğini belirten Kılıç, "Özellikle kritik altyapıları hedefleyen saldırılar her ülke için problem olmaktadır. Günümüz dünyasında siber saldırıların yıllık maliyeti 500 milyar doları aşmıştır. Siber saldırganlar için saldırı yapmak daha kolay hale gelirken kurbanlar için maliyetler giderek artmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Kılıç, siber saldırıların artmaya devam edeceği ve tespitinin daha zor hale geleceğini vurgulayarak, bunları savunmak için yeni ve güncel yöntemlerin araştırılarak kullanılmasını gerektirdiğini anlattı.
NATO Haberleşme ve Bilgi Ajansı Altyapı Hizmetleri Direktörü Gregory Edwards ise siber saldırılara karşı atakları saptama, gereken cevabı verme ve yaratılan hasarı gidermede proaktif olunmasının önemine işaret etti.
NATO'da bir açık meydana geldiğinde tüm sunucu, yazılım ve yamaları kontrol ederek bunu düzelttiklerini dile getiren Edwards, ajans olarak siber tehditlerin farkında olduklarını, bu konuda akademik çevreler, sanayiciler ve ülkelerin bir arada çalışması gerektiğini, savunma amaçlı siber savaşçıların yetiştirilmesinin önem taşıdığını söyledi.
(AA)