Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki festivalin açılış töreninde, farklı ülkelerden şairler Ali Jimale Ahmet, Ryszard Krynicki, Muhammed Eno, Sead Begoviç, Balazs Szöllösy, Sonnet Mondal, Roger Palaes, Saadia Mufarreh, Ladan Osman, Tobias Burghardt, Leopoldo Castilla, Fatma Şengil Süzer, Ahmet Murat, Metin Celal, Şakir Kurtulmuş ve Selahattin Yolgi, şiirlerini okuyacak.
Prof. Dr. Hüsrev Hatemi'nin başkanlığında 8 gün boyunca 25 etkinliğin gerçekleştirileceği festivalde, 19'u yabancı 35 şair yer alacak. İsmail Kılıçarslan'ın koordinatörlüğünü üstlendiği uzun soluklu festivale Suriye, Almanya, Hindistan, Arjantin, Hırvatistan, Filistin, Polonya, İspanya, Kuveyt ve Somali'den de şairler katılacak.
Hayatları mücadeleyle geçen şairler
Festivale katkı sunan şairler yaşam mücadeleleri ve düşünce tarzlarıyla da ortak paydada bir araya geliyor. ABD'de 1995'de dünyaya gelen ve uzun yıllar Suriye'de yaşayan aktivist-şair Amal Kassir, bu şairlerden biri. Çeşitli şiir festivallerinde ve politik eylemlerde sahne alan şair Kassir, Türkiye'deki Suriye mülteci kamplarını da ziyaret edecek.
Konuk şairlerden Polonyalı Ryszard Krynicki de 1943'de anne ve babasının Nazi çalışma kampına sürgün edildiği Avusturya'da doğdu. Toplama kamplarında büyüyen şair, 1960'lı yıllarda Polonya'da aralarında Adam Zagajewski ve Stanislaw Baranczak gibi şairlerin de bulunduğu New Wave-Yeni Dalga akımın öncülerinden oldu. Krynicki, "Sovyetler Birliği Polonyası"nda devlet sansürüne takılmadan yayınlanan ilk bağımsız edebiyat dergisi Zapis'in editörlüğünü yapıyor.
Arjantin doğumlu 68 yaşındaki yazar, şair Leopoldo Castilla da 1976'da askeri diktatörlük tarafından baskıya uğradı, bunun üzerine İspanya'da sürgün olarak yaşadı. Festivallerin aranılan edebiyatçılarından olan Castilla, bir çok ulusal ve uluslararası ödüle değer görüldü. Festivale katılanlar arasında, yerleşik Arap ideolojisine karşı duran Kuveytli aktivist şair Saadia Muharref de yer alıyor.
"Şiir Okulda"
Festivalde, şiirin sadece salonlarda değil aynı zamanda okullarda da öğrencilerle buluşturulmasının amaçlandığı "Şiir Okulda" etkinliği de yer alacak. Şairler, 18 okulda şiir söyleşisi ve okuma programına katılacak. Programlar Üsküdar'daki 5 üniversite ve 13 lisede geçekleştirilecek.
Festivalin onur konuğu Somali
Festival kapsamında iki özel gece düzenlenecek. Festivalin onur konuğu ülke Somali'ye ayrılan gecede film gösterimi ve şiir okuma etkinliği yer alacak. Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde 6 Nisan'da, "Somali ve Şiir Gecesi"nde Adnan Özer'in moderatörlüğünde gerçekleştirilecek panele, Somalili şairler Muhammed Eno, Ali Jimale Ahmad, Abdullah Botan ve Ladan Osman katılacak.
Diğer özel gece ise festivalin başkanlığını yapan Prof. Dr. Hüsrev Hatemi için yapılacak. Film gösterimi ve şiirlerin okunmasının ardından İbrahim Tenekeci, Suavi Kemal Yazgıç ve Yakup Gelir'in katılımıyla panel gerçekleştirilecek. Gecede, Melihat Gülses, Tevfik Rodos ve Caner Akın'dan oluşan Grup Abra, konser verecek.
Festivalin son günü olan 11 Nisan'da ise "Uzun Müzikli Bir Şiir" programı gerçekleştirilecek. Mustafa Akar, Furkan Çalışkan ve İsmail Kılıçarslan, etkinliğin katılımcı şairleri olacak. Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi, festivalin kapanış gecesinde, Kızkulesi Şiir Ödül Töreni'ne ev sahipliği yapacak. Leopoldo Castilla, Antoni Mari, Mezouar İdrissi, Ahmed Saadawi, NajwanDerviş, Abdullahi Botan, İbrahim Tenekeci, Hakan Arslanbenzer, Oktay Taftalı, Ali Emre, Emel Özkan, Nurettin Durman, Hristo Petreski, Amal Kassir ve Ervina Halili'nin katılacağı gecede Filistinli üç kardeş; Samir, Adnan ve Wissam'dan oluşan Le Trio Jourban grubu, konser verecek.