YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uluslararası Yaratıcı Ekonomi Merkezi Açıldı

İSTANBUL (İHA) – Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2008 yılında küresel ticarette görülen yüzde...

Uluslararası Yaratıcı Ekonomi Merkezi Açıldı

İSTANBUL (İHA) – Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2008 yılında küresel ticarette görülen yüzde 12'lik düşüşe rağmen yaratıcı ürün ve hizmetlerin dünya çapındaki ticaret hacminin yıllık ortalama yüzde 14 oranında büyümeye devam ettiğini belirterek, Uluslararası Yaratıcı Ekonomi Merkezi’nin açılmasından mutluluk duyduğunu söyledi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD), Yaratıcı Ekonomi ve Endüstriler Programı ve İstanbul Ticaret Odası işbirliğiyle İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde kurulan Uluslararası Yaratıcı Ekonomi Merkezi’nin açılışına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Erhan Erken ve UNCTAD Temsilcisi Carolina Quintana katıldı. UNCTAD Mal, Hizmet ve Emtialar Uluslararası Ticaret Bölümü Direktörü Guillermo Valles de açılışa video konferans yoluyla katıldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Konferans Salonu’ndaki açılışta konuşan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, Uluslararası Yaratıcı Ekonomi Merkezi’nin açılmasına alt yapı oluşturulması için 2 gün sürecek “Kriz, Sürdürülebilir Büyüme ve Yaratıcı Endüstrilerin Rolü” konulu konferansın iyi bir alt yapı oluşturacağını söyledi. Ekren, “Dünyada çok sık gündeme gelen küresel kriz ve onun devamında krizden çıkış anında görülen en önemli enstrümanlar büyüme konsepti olarak karşımıza çıkıyor. Sürdürülebilir büyümede de mukayeseli rekabet avantajı sağlayacak, yaratıcı veya yenilikçi fikirlerin nasıl mekanizma haline getirileceğini düşünmek lazım. Konferansın amacı bu” dedi.

Rektör Ekren, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu çerçevede UNCTAD ile birlikte İstanbul Ticaret Odası, belediyeler, sivil toplum kuruluşlarıyla, UNCTAD dışında yabancı paydaşlarla yaratıcı ekonomiyi, kültür endüstrileri ve yaratıcı şehirler merkezi kurmayı hedefliyoruz. Bu merkezin en önemli amacı şehirlerin sahip olduğu imkan ve olanakları, yaratıcı fikirleri, kültür ekonomilerini, bir ekonomik refah ve mutluluk artıran bir sisteme çevirebilmek. Dünyada örnekleri var, UNCTAD’ın sahip olduğu bilgi birikimiyle birlikte paylaşacağız. Birleşmiş Milletler’in 2012 yılı yaratıcı ekonomi raporu önümüzdeki yıl küresel toplumla paylaşılacak. Umut ediyoruz o raporu ilk defa buradan paylaşıp, değerlendirmelerini buradan yapma imkanı buluruz.”

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Erhan Erken ise, merkezin kuruluş sürecinde üniversitenin konumu ve İTO'nun önemine vurgu yaptı. İstanbul'un adını taşıyan bir üniversitede ticaret hayatını yakından ilgilendiren bir projenin hayata geçirilmesinden duyduğu mutluluğu dile getiren Erken, “Yenilikçi ekonomi diye tanımlayabileceğimiz bu alanda yapılacak çalışmalar üniversitemizin uluslararası niteliğinin çıtasını daha yukarı çıkmasında rol alacaktır. Yenilikçi ekonomi ve endüstriler sahasında iş dünyasının koçluğunu yapan üniversite işlevini görmüş olacağız” dedi.

“TÜRKİYE MÜKEMMEL MİRASA SAHİP”

Açılışa video konferansla katılan UNCTAD Mal, Hizmet ve Emtialar Uluslararası Ticaret Bölüm Direktörü Guillermo Valles, büyük ve gelişen ülkelerdeki resesyona dikkat çekti. Valles, yeniden yapılandırmada yeni yollara ihtiyaç olduğunu söyledi. Bunun için de yaratıcı ekonomilerin devreye gireceğini dile getiren Valles, Türkiye'deki potansiyeli bildiklerini, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin mükemmel bir kültürel mirasa sahip olduğunu ifade eden Valles, ilk 20 ihracatçıdan biri olduğunu söyledi.

UNCTAD Yaratıcı Ekonomi ve Endüstriler Programı adına konferansa katılan Carolina Quintana da, Türkiye'nin yaratıcılığı teşvik eden ülkeler arasında bulunduğuna dikkat çekerek, UNCTAD olarak her türlü işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.

KÜRESEL BOYUTTA İŞBİRLİĞİ

İTO Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, ise şunları söyledi:

“Hiç şüphesiz ki bilginin her dönemden ve her zamankinden daha fazla güç kabul edildiği bir dönem. ‘Bilgi güçtür’ sözü artık bu dönemde bilgi, elde tuttukça değil, paylaştıkça zenginleşiyor olarak tanımlasak daha doğru olabilir. Fikirde çeşitlilik, hizmette çeşitlilik, üründe çeşitlilik ve iş yapma biçimlerinde çeşitlilik, başarının teminatı haline geliyor. İşte bu toplantının önemi de bu noktada öne çıkıyor. Yine bu toplantıyla üniversitemiz, küresel boyutta İstanbul iş dünyasını akademik camia ile buluşturuyor” dedi.

10 yılda ekonomide gelinen noktaya atıfta bulunan Yalçıntaş, “Bu süreçte yaşananlar gelişmekte olan ülkelerin ticari atağını göz önüne seriyor. Ayrıca bu yıl Avrupa ve ABD'deki parasal genişleme tüm dünya için mali istikrarsızlıkları ve belirsizlikleri artırdı. Döviz kurları konusundaki sıkıntıların altında da bu belirsizlikler yatıyor. Ama eninde sonunda para gideceği adresi bulur. Nerede bir gelişme dinamiği, nerede bir hareket varsa, paranın adresi orasıdır. Ticaret gemisi, gelişen ülkelerin limanlarını mesken tutarken, para da onunla birlikte geliyor. Gelişen piyasaların dinamizmi, kentleşmeleri, nüfuslarındaki ve toplam taleplerindeki artış da bu ivmeyi destekliyor. Böylelikle küresel kriz, yeni bir küresel bölüşümün de kapılarını aralıyor” diye konuştu.

Yenilikçi ekonomi modellerine de dikkat çeken Yalçıntaş, “Özellikle ‘yaratıcı ekonomi’ içinde yer alan yazılım, mimarlık, medya ve sanat alnındaki sektörler, yenilik ekonomisinin lokomotifi oldular. Klasik anlamdaki sanayileşmede ‘yaratıcı ekonominin’ dinamizmi ile yoluna devam ediyor. Yenilik ve farklılık, ekonomik gelişmenin can damarıdır. İşte buna bir örnek; bir asırdan uzun bir süre önce çıkrık makineleri, farklılığın adresiydi. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte çarkları makineler döndürdüğündeyse dünya, yepyeni bir dinamizm ile karşılaştı. Sanayileşme çağı tüm dünyayı değiştirdi. Şimdiyse ‘yaratıcı ekonomi sektörleri’ böylesi bir farklılığı ortaya koyuyor. Çok daha az maliyetle işe başlanan bu sektörler, bilgi çağının ve bilgi toplumunun sınırlarını genişletiyor. Farklı fikirler, yeni iş yapma biçimleri, açılan bu yoldan ilerliyor. Bugün de ‘yaratıcı ekonomi merkezi’ açılıyor. İTO olarak bu işin altında imzamızın olması bizleri mutlu ediyor. Çünkü bu merkez; teori ile pratiğin, akademik hayatla iş dünyasının buluştuğu bir platform olmayı hedefliyor. İnanıyorum ki Türkiye'nin bu yeni dünyadaki yeri, böylesi merkezlerin varlığı sayesinde güçlenecektir” şeklinde konuştu.

YARATICI EKONOMİ DAHA FAZLA İMKAN SAĞLIYOR

Konferansın son protokol konuşmasını yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, 2008 yılında küresel ticarette görülen yüzde 12'lik düşüşe rağmen yaratıcı ürün ve hizmetlerin dünya çapındaki ticaret hacminin yıllık ortalama yüzde 14 oranında büyümeye devam ettiğini söyledi. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün yaratıcı ekonomi konusunda 2008 ve 2010'da yayınladığı raporlara göre yaratıcılık ve kültürle bağlantılı sektörlerin krizlere karşı daha dayanıklı olduğunu anlatan Yazıcı, ''Şehirlerin potansiyeli artık fabrika bacalarıyla, işçi nüfusuyla değil, ürettiği yaratıcı kültürle ölçülmektedir. Yaratıcı ekonomi, finansal sermayeden ziyade sosyal ve kültürel sermayeyi ekonomiye entegre etmektedir. Yaratıcı ekonomi, istihdam anlamında da umut verici özel bir yere sahiptir. Çünkü yaratıcı ekonomi, yüksek eğitimli kişilere daha fazla iş imkanı sağlıyor. Yaratıcı ekonomi, istihdam potansiyelinin yüksek olmasının yanında girişimciler için kendi işlerini kurma imkanı da sunuyor'' diye konuştu.

Yaratıcı endüstrilerin arkasında sağlam bir tarihi ve kültürel birikimi gerektiren alanlar olduğunu anlatan Yazıcı, kültürel birikim konusunda Anadolu'nun çok zengin olduğunu söyledi. Yaratıcı endüstriler diye isimlendirilen sektörlerin gelişmesinin fikri ve sınai mülkiyet haklarını daha fazla gündeme getirdiğini anlatan bakan Yazıcı, ''Yaratıcı endüstriler, ekonomik gelişme için önemli olduğu kadar bütünsel olarak toplumun sosyal ve kültürel sermayesinin zenginleşmesi bakımından da son derece önemlidir'' dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Yazıcı, İTO Başkanı Yalçıntaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Ekren ve Mütevelli Heyeti Başkanı Erken ile UNCTAD Yaratıcı Ekonomi ve Endüstriler Programı'ndan Quintana, ''Uluslararası Yaratıcı Ekonomi ve Kültür Endüstrileri, Yaratıcı Şehirler Uygulama ve Araştırma Merkezi''nin açılışını gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler