Mersin bölgesinde iyi tarım uygulaması çalışmaları çerçevesinde, alternatif tarım ürünü olarak geçen yıl üretimine başlanan kırmızı domatese alternatif mor domates yetiştirildi.
Uzmanlar, mor domatesin kırmızı domateste bulunan ve kanserden koruma özelliği olarak bilinen likopen oranının 3 kat daha fazla olduğunu ve mor domates tüketmenin kanserle mücadele de daha etkili olacağının altını çizdiler.
Bu özellikleri içerisinde barındıran mor domates, alternatif tarım ürünleri arasında yerini aldığı gibi üreticilerinde yüzünü güldürüyor.
Mersin’in Silifke ilçesine Bağlı Atayurt Beldesinde 20 yıldır domates üreticiliği yapan Nurettin Kaynar ve kardeşi İbrahim Kaynar tarafından geçen yıl 1000 adet kök dikimi yapılan mor domatesin her geçen yıl talep gördüğü, ilk önce iç piyasada satışının yapıldığı ve daha sonrada uluslararası pazarlardan talep gördüğü öğrenildi.
Kilosu 4 TL’ye satışı yapılan mor domatesin Moskovaya gönderildiğini belirten Kaynar kardeşler, yurt içinde de sevilerek tüketilen bir sebze olduğu belirtti.
Diğer domatese oranla rekoltesinde düşüş olduğunu fakat, kalitesi ve sağlık açısından mor domatesinde dikimini yaptıklarını belirten Nurettin ve İbrahim Kaynar Kardeşler, 4 dekara yükselttikleri mor domates serasından 30 ton ürün beklediklerini söylediler.
2,5 ay hasadı yapılan ve örtü altında yetiştirilen mor domatesin küçük ve büyük olarak iki cinsi bulunduğu belirten Nurettin ve İbrahim Kaynar kardeşler, tamamen doğal bir ortamda ve çiçeklerinin arı ile döllenmesi yoluyla yetiştirdikleri domatesin kesinlikle hormonsuz olduğuna dikkat çekerek kırmızı domatese oranla 3 kat daha fazla likopen oranı taşıdığını ve bu özelliğinden dolayı kansere karşı daha etkili olduğunu vurguladılar.
Kendilerinin bölgede ilk kez ürettiği mor domates yetiştiriciliği yaptıklarını ve bütün çiftçilere de tavsiye ettiklerini dile getiren Üretici Nurettin Kaynar, “20 yıldır Silifke de üreticiyim, 40 dekarlık seralarımızda üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz domates yüksek likopenli bir domates, bildiğiniz gibi tıp dilinde kansere faydalı olan bir likopen maddesi var. Bu maddenin bu üründe daha çok içermekte olduğundan dolayı biz bu domatesi üretici tüketici mantığıyla pazarlara sunuyoruz. 2 yıl önce deneme amaçlı üretimine başladık. Bu domatesin adına likopenli domates diyoruz, fakat halk dilinde mor domates olarak biliniyor. Üretime başladığımızdaki ilk rekoltemiz küçük bir miktardı, Ankara ve İstanbul’a yolladık ve tüketici bu ürünü çok beğendi. Gerek tadını, gerek aromasını, gerekse rengi insanlara ilginç geldi. Geçtiğimiz yıl üretimi daha da artırdık. Tabiî ki talepler arttı, yurt dışından da talep aldık. Yurtdışında şuan Moskova’ya gönderiyoruz. Ürettiğimiz domatesi tüketiciye direk olarak kendi ağlarımızla ulaştırıyoruz. Şuanda 4 dekar alanda üretim yapıyoruz. Bu alanı önümüzdeki yıl daha da çoğaltmayı düşünüyoruz. Bu üründen bölgemizde yok. İlki biz yaptık. Bölgede bu tür şeylere zaten hep açığız. İlkleri biz yapmaya çalışıyoruz ve elimizden geldiği kadar da diğer üreticilere örnek olmaya çalışıyoruz" dedi.
MOR DOMATESİN FARKI
Mor domatesin kalitesinin tüketiciler tarafından nasıl anlaması gerektiği hakkında bilgi veren İbrahim Kaynar, “Öncelikle domatesi kestiğimiz zaman, arı ile üretilip üretilmediği anlamak için içindeki çekirdeklerden anlayabiliriz. Kesilen domateste çekirdek varsa arı ile üretilmiştir. Diğer domateslerde bu çekirdekleri bulamazsınız. Zaten en çok aromayı ve lezzeti verende budur. Biz, Mor ve çekirdekli olan domates sağlıklı olan domatestir diyor kendimizde tüketiyoruz” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz