HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ümit Davala'ya benzemek isteyen çocuğun intiharı

BURSA (İHA) - Psikolog Yalçın Kireççi, gençlerin ve çocukların model açısından Ümit Davala'ya benzemesinin temelinde kahraman olma duygusunun yattığını belirterek, ailelerin çocuklarının gururunu incitmemesi çağrısında bulundu.

Bursa'nın Gemlik İlçesi'nde 13 yaşındaki ilköğretim okulu öğrencisi Zarif Yanık'ın, Ümit Davala'ya benzemek için Mohikan tıraşı yaptırması ve ailesi tarafından azarlanınca intihar etmesi büyük yankı buldu.

İHA muhabirinin sorularını cevaplandıran Psikolog Yalçın Kireççi, ailelerin çocuklarına hoşgörüyle yaklaşması ve baskı uygulamamasını isteyerek, "12-18 yaş arası, kişiliğinin ve karakterinin belirlendiği bir yaştır. Çocuk bunu belirlerken, çevreden örnek alacak birileri gibi olmak isteyecektir. Ümit Davala'yı düşünürsek, milli kahraman ilan edildi. Türkiye üst tura geçti. Burada Davala bir başarı, yararlılık, cesaret, çalışkanlık, yüreklilik gösterdi. Çocuğun bununla özdeşleşmesinin temelinde kahraman olmak, gücünü sergilemek, faydalı olmak yatıyor. İnsanlar maça, Türk Milli Takımı başarılı olduğu için seviniyor. Hepimiz bu başarıyı paylaşıyoruz. Bu delikanlının da paylaşmasını daha üst boyutta" dedi.

Çocuğun karakter kabuğunu belirlerken, çevreden birilerini örnek alacağını vurgulayan Kireççi, şunları söyledi: "Örnek alacağı kimse onun sevdiği, değer verdiği birisi olacaktır. Onu tanıdığı, anladığı kadarıyla ona benzemeye çalışacaktır. Şeklen benzeme tarzında olacaktır. Saç, sakal giyim kuşam kıyafetle benzeyecek, bu olmazsa, konuşma tarzıyla esprileriyle onu örnek alacaktır. Bu dönemde gençlerde gurur vardır. Eğer biz onun özelliğini beğenmez, eleştirir sert tepki verirsek gururuna dokunmuş oluruz. Çocuk kabuk oluşturmaya çalışıyor, biz bunu tekrar soymaya çalışıyoruz. Çocuk da kendini korumak isteyecektir. Eğer aile sert tepki göstermeseydi 2 ay sonra saçları normale dönecekti."

En Çok Aranan Haberler