YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ümit Fırat: Türkiye, Kürtlerle Genel Bir Barışıklık Yapamadığı Için Güç Olamıyor

'Türkiye Üzerine Farklı Bakışlar' konusuyla başlayan Abant Platformu'nda 'Türkiye'nin Dış Politikası ve Ortadoğu' başlıklı oturum...

Ümit Fırat: Türkiye, Kürtlerle Genel Bir Barışıklık Yapamadığı Için Güç Olamıyor

'Türkiye Üzerine Farklı Bakışlar' konusuyla başlayan Abant Platformu'nda 'Türkiye'nin Dış Politikası ve Ortadoğu' başlıklı oturum devam ediyor.

Helsinki Yurttaşlar Derneği Üyesi Ümit Fırat, Türkiye'nin, Irak ve Suriye'nin bütünlüğü üzerinde politika izlediğini söyledi. Ama başka yerler için bu hassasiyeti taşımadığını savunan Fırat, Türkiye'nin Suriye'de de Kürtler ne olacak telaşı içerisinde olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin geleneksel devlet refleksi ile hareket ettiğini anlatan Fırat, "Türkiye, Kürtlerle genel bir barışıklık yapamadığı için bir güç olamıyor. Kürtlerde bir takım siyasi hareketlenmeler olduğunda Türkler, Şeyh Said ayaklanması hatırlatması yapardı. Ankara'daki devlete göre bu ayaklanma dini bir ayaklanmaydı. Oysa Şeyh Said'in böyle bir talebi yoktu. Yeni Türkiye'de Kürtlere yer verilmemesine yönelik bir talepti. Uzun süre bu ırkçı ve şeriatçı bir ayaklanmaya karşı tavır algılandı. Kürtlere yönelik iyileştirmede 'terör var, bunlar teröristlerin talebi' diyenler var. Hükümet bunları biraz da olsa aştı. Ama bu nedenle Kürt meselesi her zaman imaj oluşturulan bir politika üzerinde sürdürülüyor. 50 yıl sonra da bir terör örgütü talebi olarak sunuyorlar. Böylece, Kürtlerin insani olan hak ve özgürlük talepleri öteleniyor. Maazallah İstanbul Barosu Türkiye'deki yargı konusunda aktif rol alırsa içinden çıkılmaz bir hal alır. Hakim, savcı, avukat üçlemesini de görmek lazım. Bu olumsuz durumda rolleri var. Bu bilinçten uzak olmadıklarını hakimler gibi devletten yana olduklarını bilmemiz gerekiyor." dedi.

Ferhat Kentel ise korkunun Türk vatandaşlığını inşa ettiğini savundu. Bunun, herkesten korkarak olduğunu dile getiren Kentel, "Herkes birbirinden korkuyor. Burada en kolay, çoğunluğun içine kaçmak. O zaman nispeten güvende hissediyorsunuz kendinizi. O nedenle uygulamalar çok rahat devreye girebiliyor. O yüzden soykırım demekten korkuyoruz. Araplar, Ermeni, Rum, Kürtler haindi. Bu toplumun kendisinden korkmasıyla alakalı bir şey. Bütün komşularla içerideki korkular Türk milletinin inşası ile ilgili ve güç ilişkileri arasında gidip gelen bir politika." diye konuştu.

Todayszaman Genel Yayın Müdürü Bülent Keneş de sıfır sorun politikasının açmazlarının gün yüzüne çıktığını ifade etti. İran'ın çıkarları ile Türkiye'nin çıkarlarının asla uzlaşamayacağının farkında olunmadığını dile getiren Keneş, Türkiye-İran ilişkilerinin 28 Şubat'ta Türk-İsrail ilişkileri gibi anormal bir görüntü arz ettiğini savundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler