HABER

Ümraniye'de "bölünme sancısı"

İSTANBUL(ANKA) – İstanbul'un en büyük üçüncü ilçesi olan Ümraniye'de, muhtarlık sayısının 14'ten 41'e çıkarılacak olması, mahalle muhtarları ile belediyeyi karşı karşıya getirdi.

Ümraniye'nin AKP'li Belediye Başkanı Hasan Can'ın kendilerinden ve vatandaşlardan hiç görüş almadan böyle bir uygulamaya gitmesini protesto eden muhtarlar, muhtarlıkların artırılması kararını mahkemeye taşıyacak.

Belediye Başkanı Hasan Can ise, mahallelerin bölünmesinin teknik bir işlem olduğunu ve vatandaşın daha kolay hizmet almasını sağlamayı hedeflediğini belirterek, "Projemiz Büyükşehir Meclisi'nden CHP'li üyelerinde onayı ile geçti. Yargı iptal kararı verirse dert etmeyiz, hatta üstümüzden yük kalkar" dedi.
Nüfusu 1.1 milyonun üzerinde olan Ümraniye Belediyesi'ne bağlı Ihlamur Kuyu, Yukarı Dudulu, Kazım Karabekir Aşağı Dudulu, Kararağaç, İnkılap, Namık Kemal, Mustafa Kemal, Atatürk, Yeni Çamlıca, Esenşehir, Atakent, Hekimbaşı ve İstiklal Mahallelerinin muhtarları, Belediye Başkanı Hasan Can'ın şu anda 14 olan muhtarlık sayısını 41'e çıkarmasının ilçede kaosa neden olacağını savundu.

-"KARARIN GEREKÇELERİ MUHTARLIKLARLA ALAKALI DEĞİL"-
ANKA'ya konuşan Namık Kemal Mahallesi muhtarı Yaşar Anduoğlu, Belediye Meclisi'nde karara bağlanan, Büyükşehir Belediyesi Harita Komisyonu tarafından da onaylanan projeyi yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Yürütmenin durdurulması amacıyla İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açacaklarını ifade eden Anduoğlu, "Belediye Başkanımız, 4 gerekçe ile muhtarlık sayısının 41'e çıkarılması gerektiğini savunuyor. Ancak gerekçelerin hiçbiri muhtarlıkların yetki alanlarına dahil değil. Bizim trafiği düzenlemek, okul, cami ya da park yapmak gibi yetkimiz yok. Muhtarların veya mahalle halkının görüşüne başvurulmadan ve itirazlar dikkate alınmadan yapılan bu uygulamayı doğru bulmuyoruz" dedi.

-"BAŞKANIN OTURDUĞU MAHALLE NEDEN BÖLÜNMÜYOR?"
İlk başta 42 olarak belirlenen yeni muhtarlık sayısının, Belediye Başkanı Hasan Can'ın oturduğu mahalle olan İstiklal Mahallesi'nin listeden çıkarılması ile 41'e düştüğüne dikkat çeken Anduoğlu, "Yüzölçümü Namık Kemal Mahallesi'nden büyük olmasına rağmen, İstiklal Mahallesi bölünmeyecek. Bunun sebebi nedir? Bölünen mahallelerde okul, askerlik şubesi, sağlık ocakları hep sorun olacak. Bazı mahallelerde okul bile olmayacak" diye konuştu.

-"27 BİN İMZA TOPLADIK, BELEDİYE CİDDİYE ALMADI"-

Konuya ilişkin olarak Belediye Başkanına düşüncelerini aktarmak istediklerini ancak her seferinde terslendiklerini öne süren Anduoğlu, "Karar komisyonda görüşülürken, söz alıp konuşmak istedim. Ancak Başkan beni zabıta marifetiyle salondan atmakla tehdit etti" dedi.
Anduoğlu, belediye kararına karşı bugüne kadar Yukarı Dudulu Mahallesi'nde 15 bin, Namık Kemal Mahallesi'nde 12 bin imza toplandığını, ancak belediyenin bu imzaları ciddiye almadığını da sözlerine ekledi.

-"TAPUSUZ MAHALLELER GEÇİŞTİRİLİYOR"-
Kazım Karabekir Mahallesi Muhtarı İbrahim Demiral da kendi kayıtlarında 90 bin gözüken mahalle nüfusunun TÜİK rakamlarına göre 51 bin olarak hesaplandığını ve mahallenin yüzde 90'ının tapusuz olduğunu söyledi.

Şu anda mahallede 6 ilköğretim okulu, 1 lise, 1 sağlık ocağı ve Devlet Hastanesi bulunduğunu ifade eden Demiral, "Belediyenin yeni planına göre, Kazım Karabekir Mahallesi bölünerek kurulacak Elmalı Kent Mahallesi'ne 1 lise, 3 ilköğretim okulu, 1 sağlık ocağı ve devlet hastanesi düşecek. Diğer mahalleler ise birer ilköğretim okulu ile geçiştiriliyor" diye konuştu.

Tapusu olmayan mahallelerin proje dışı bırakıldığını savunan Demiral, "Sayın Hasan Can, Ümraniye'yi İstanbul'un pilot bölgesi yapacağım diyor ama bizim daha muhtarlık binamız bile yok. 14 muhtarlığın sorunları ile baş edemeyen belediye, 41 muhtarlığı nasıl idare edecek?" dedi.

-"ÜMRANİYE 41'E DEĞİL, 2'YE AYRILMALI"-
Ihlamur Kuyu Mahallesi Muhtarı Turgay Demir ise, belediye kararının "siyasi bir karar" olduğunu, Belediye Başkanı Hasan Can'ın "benden olmayanı ezeceğim" tavrıyla hareket ettiğini savundu. Ümraniye'nin 41 mahalleye bölünmesi yerine 2'ye ayrılması gerektiğini vurgulayan Demir, "Eğer Ümraniye iki ilçeye bölünürse, bugün her biri ayrı bir sorun olan eğitim, sağlık ve asayiş gibi sorunlar daha rahat çözülebilir" diye konuştu.

Belediyenin "yeni mahalle" yaratmak isteğinin altında "siyasi rant" olduğunu öne süren Demir, "AKP, yeni bölünecek mahallelerde teşkilatlanmak ve küçük birimler yaratarak mahalle idarelerine kendi yandaşlarını doldurmak istiyor" dedi.

-"POLİTİK MALZEME YAPMAK İSTİYORLAR"-
Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ise, belediye kararını yargıya taşımaya hazırlanan muhtarların açıklamalarını ANKA'ya değerlendirdi. Konun ilk kez Eylül ayında gerçekleştirilen Belediye Meclisi toplantısında gündeme geldiğini ve Kasım ayında karara bağlandığını hatırlatan Can, "Bu arada geçen 2.5 ay boyunca kimse negatif bir eleştiri gündeme getirmedi. Dilekçe verenler oldu ama onlar da mahalle isimleri konusundaki önerilerdi. Muhtarlar bu konuyu politik malzeme yapmak istiyor" dedi.

-"CHP'Lİ ÜYELER DE ONAY VERDİ"-

Projenin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP'li üyelerin de onayı ile geçtiğine dikkat çeken Can, "100 bin nüfuslu mahallelerde tek bir muhtar olması insani değil. Biz vatandaşlarımızın daha iyi hizmet alması için mahalleleri bölüyoruz. Muhtar sayısının artmasının bize başka bir faydası yok" diye konuştu.

-"YARGI İPTAL EDERSE, ÜSTÜMÜZDEN YÜK KALKAR"-
İlçede kimi mahallelerin resmi olarak bölünmemiş olmasına rağmen farklı adlarla tanındığını ifade eden Can, bölgedeki belediye otobüslerinde bile bu isimlerin kullanıldığını kaydetti. Can, muhtarların dava açmasına ilişkin olarak ise, "Yaptığımız iş teknik bir iştir. Yargı bu uygulamayı iptal ederse dert etmeyiz. Hatta üstümüzden yük kalkar. Çünkü konunun maliyetini üstlenecek olan biziz. Siyaset üretemeyenler bir bardak suda fırtına koparmaya çalışıyor" diye konuştu. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler