İSTANBUL (İHA) - ÖSS sınavına hazırlanan öğrencilere çeşitli tavsiyelerde bulunan Psikolog Dr. Bülent Budak, sınava hazırlık sürecinin bir maratona dönüştürülmemesi gerektiğini söyledi. Budak, konuyla ilgili olarak öğrenci velilerine de uyarılarda bulundu.
Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sınav Stresi' adlı seminere konuşmacı olarak katılan Dr. Bülent Budak, üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilere 'stres yapmayın' dedi. Üniversite sınavlarının Türkiye'de neredeyse bir karakter testine dönüştürüldüğünü belirten Budak, bu bakış açısının son derece yanlış ve zararlı olduğunu vurguladı. Katılımın yoğun olduğu seminerde öğrencilerin konuşmacıyı dikkatle dinlediği gözlendi.
Konuşmasını güncel hayattan verdiği örneklerle zenginleştiren Dr. Bülent Budak, oturduğu yerden kalkarak konuşmasının büyük bir bölümünü öğrenciler arasında gezerek sürdürdü. Öğrencilerin üniversite sınavını doğru anlamaları gerektiği üzerinde yoğunlaşan Budak, onlara ve ailelerine bazı tavsiyelerde bulundu. "Olaylar nötrdür. Olaylara bizim bakış açımız ve yorumlarımız anlam katar" diyen Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öncelikle şu soruyu sormalıyız kendimize: Hedefimiz nedir? Cevabımız da kesinlikle şu olmalıdır: Mutlu olmak! Diploma, sınav, okul, üniversite sadece birer araçtır. Dolayısıyla üniversite ve üniversite sınavına bakış açımızı da buna göre şekillendirmeliyiz".
Budak, üniversite sınavını kaybetmenin, dünyanın sonu olmadığını ifade ederek, hayatta başarılı insanla, başarısız insan arasındaki tek farkın ise başarılı insanın, başaramadığında tekrar denemesi olduğunun altını çizdi. Öğrenci velilerinin de bu konuda hassas olmaları gerektiğini hatırlatan Budak, özellikle sınav öncesinde öğrencilerin psikolojik olarak kendilerini iyi hissetmeleri ve güven problemi yaşamamaları gerektiğini belirtti. Psikolog Dr. Bülent Budak'ın öğrencilere 'asla aklınızdan çıkarmayın' dediği tavsiyeler ise şunlar:
"- Üniversite sınavı karakter testi değil, bilgi testidir.
- Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın.
- Kazanmamanız durumunda kendinizi yargılamayın.
- Başarısızlığı düşünüp sorun yapmayın. Üzüntü asla çözüm değildir.
- Üniversiteye girmek için girmeyin. Bir amacınız olsun.
- Hayatınızı üniversiteden ibaret görmeyin. Üniversite, hayatı kaliteli kılmanın sadece bir yoludur.
- Eğitim iş kazanmak değil, yaşam kalitesini yükseltmektir.
- Sonuca değil, sürece odaklanın.
- Başkalarının bu konudaki düşüncelerini umursamayın. Kaybetseniz bile amacınız kazanmaya çalışmak olsun".