Bazı insanlar umumi tuvaletlerden mikrop kapmaktan o kadar çok korkuyor ki, kullanmadan önce klozeti tamamen kâğıtla kaplıyorlar. Bazıları ise mikrop yuvası tuvaletleri kullanmamak için sıkıştıkları halde tuvaletlerini tutuyor. Neyse ki, yapılan araştırma sonucu durumun düşündüğünüz kadar vahim olmadığı ortaya kondu!
Araştırmacılar banyo ortamını anlamak için dört farklı umumi tuvalette (İki kadın iki erkek tuvaleti) zeminlerin, klozetlerin ve sabunlukların mikrobiyal yapısını inceledi. Araştırmacılar önce tuvaletleri temizledi; daha sonra birinci saatte ve ardından sekiz hafta boyunca her gün çeşitli yüzeylerden numuneler aldı. Her alandaki çeşitli mikropları analiz etti ve beklendiği gibi, tuvaletleri ilk önce dışkıya ait bakterilerin istila ettiğini keşfettiler.
Araştırmacılara göre; tuvalette sifonu çektiğiniz zaman virüsler havada uçuşmaya başlıyor ve tüm tuvalete yayılıyor!
Serin, kuru ve oksijen açısından zengin umumi tuvaletlerin ortamı, bakterilerin hızla gelişmesine yardımcı oluyor ve umumi bir tuvaletteki mikropların sadece %15’ini oluşturan dışkıya ait bakteriler hızlı bir şekilde ölüyor. Ancak deride gelişen bakteriler, tuvalette varlığı keşfedilen bakterilerin çoğunluğunu oluşturuyor.
Deri bakterileri, dış mekân bakterileri ile birlikte klozet mikroplarının çoğunluğunu (%68) oluşturuyor. Araştırmacılar çoğunlukla deride ve mukoza membranında yerleşik olan bir gram pozitif bakteri türü olan Staphylococcus buldular. Bunların çoğunluğu ise zararsız olmasına rağmen metisiline dirençli Staphylococcus aureus, MRSA, enfeksiyonlara neden olabilir ve antibiyotik tedavisine karşı dirençlidir.
Ama başka iyi haberlerimiz de var. Temizlikten 5 saat sonra, bakteri popülasyonu kendi kendine oluşuyor ve çok sayıda kullanımın ardından bile nispeten sabit kalıyor. Fakat tüm bunlar ellerinizi güzelce yıkamayı ihmal etmeniz anlamına gelmiyor.
Bu da var: Tuvalete Neden 100 Numara Denir?