HABER

Umut Köyü'ne ilk adım

BURSA (İHA) - Bursa'da, sokakta çalışan çocukların sayısı ve bireysel sosyo-ekonomik durumlarıyla ilgili yapılan araştırmada endişe verici rakamlar ortaya çıkarken, bu kesimdeki çocukların rehabilitasyonunu sağlamak, onları topluma kazandırmak amacıyla 4 ayrı merkez kurulması kararlaştırıldı.

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme (SHÇEK) Bursa Çocuk ve Gençlik Merkezi tarafından yapılan araştırmada, tamamının sigara içtiği sokak çocuklarının yüzde 19.2'sinin sürekli, yüzde 7.7'sinin ise ara sıra madde bağımlısı olduğu belirlendi. Sokakta çalışma yaşının 9'a düştüğünü ortaya koyan rakamlar ve Bursa'da madde bağımlısı ve çalışan sokak çocuklarının rehabilite edilecek bir merkezin bulunmaması, yetkilileri harekete geçirdi. İlki 2 ay önce yapılan toplantı sonrasında bugün Bursa Valisi Ali Fuat Güven başkanlığında toplanan 'Bursa Çocukları Projesi'nde yer alan komisyon üyeleri, bu konuda uygun bir model belirlenmesi yönünde karar verdi.

Vali Güven, Bursa'nın sokakta kalan ve çalışan çocuklara sahip çıkacak güce sahip olduğunu ifade ederken, "Bu projeyi modeli ve sistemini belirleyerek, daha sağlıklı bir yapıya oturtmalıyız. Umut Köyü Projemizin gerçekleşmesi için ilk adım olan sokak çocukları ve bağımlı çocukların rehabilite edileceği bir acil servisi en yakın zamanda hizmete sokacağız. Aylık 14.5 milyar lira masrafı olan bu çalışma için Bursalı vatandaşların, hayırseverlerin ve işadamlarının katkılarıyla bu projeleri birer birer hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.

Sokak ve madde bağımlısı çocukların sorunlarını ele alıp, çözüm üretecek komisyonun başkanı Prof. Dr. Suna Taneli ise, proje kapsamında ilk olarak Çocuk Acil Yardım Merkezi kurulması gerektiğini söyledi. Bursa'da sokakta çalışan çocuklarla ilgili yapılan araştırmanın, kendilerine böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi konusunda geç kaldıklarını gösterdiğini ifade eden Uludağ Üniversitesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Taneli, "Çocuk Acil Merkezi Projesi ile ihmal ve istismar edilen çocukların kendilerine başvuru yaparak, hizmet almaları sağlanacaktır. İkinci projemizde ise suçlu çocukların rehabilitasyonunun amaçlıyoruz. Bu proje kapsamında cezaevindeki ve tutuksuz yargılanan çocuklar olmak üzere iki hedef kitle üzerinde gerçekleşecektir" dedi.

ÇOCUKLARIN TAMAMI TİRYAKİ Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme (SHÇEK) Bursa Çocuk ve Gençlik Merkezi tarafından yapılan araştırmayla ilgili de bilgi veren Taneli, "Sokak çocuklarının tamamı sigara içiyor. Bu çocukların yüzde 19.2'sinin sürekli, yüzde 7.7'sinin ise ara sıra madde bağımlısı olması, durumun ne kadar vahim olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca sokakta çalışan çocukların yüzde 30.8'i ilkokul terk, yüzde 11.5'i ise hiç okula gitmemiş" açıklamasında bulundu.

Taneli, "Bursa'da sokakta çalışan 800 ila 1000 arasında çocuk olduğu tahmin ediliyor. Yapılan araştırmada sokakta çalışan çocukların yüzde 98'ininin Bursa'ya göç ederek geldikleri belirlendi. 603 çocuk ve ailesiyle ilgili yapılan araştırmada sokakta çalışma yaşı 9'a düştüğünü görüyoruz. Bu çocukların yüzde 56'sı ise 12-14 yaş aralığında" dedi.
Sokakta çalışan çocukların yüzde 19.2'sinin anne ve babasının boşandıklarını açıklayan Suna Taneli, "Yüzde 26.7'sinin ebeveynlerinden birisi ölmüş olması, yüzde 19.1'inin ise anne ve babası ikinci evliliğini yapması, çocukların sahip çıkılmadığından dolayı kendiliğinden sokağa itildiğini gösteriyor" şeklinde konuştu.

Bursa Çocukları Projesi Hazırlık Komisyonu, çocuk sorunlarının çözümüne yönelik, 'Çocuk Acil Yardım Merkezi', 'Çocuk ve Gençlik Merkezi', 'Umut Köy' ve 'Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi' kurulmasını kararlaştırdı.

En Çok Aranan Haberler