YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Umutların Tükendiği Anda Gelen Mutluluk

Antalya’da yapılan naklin ardından karaciğeri çalışmayan Gökçe Yakut, ertesi gün gerçekleştirilen ikinci nakille hayata tutundu....

Antalya’da yapılan naklin ardından karaciğeri çalışmayan Gökçe Yakut, ertesi gün gerçekleştirilen ikinci nakille hayata tutundu. Yakut, Konya’da beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen Bilal Küpçü’nün karaciğeri ile yaşama yeniden ‘merhaba’ dedi.

Denizli’de yaşayan 32 yaşındaki Gökçe Yakut’a 2 yıl önce halsizlik şikayetiyle kaldırıldığı hastanede ‘kriptojenik karaciğer sirozu’ teşhisi kondu. İki yıl ilaç tedavisi gören Yakut’un karaciğeri birkaç ay önce iflas etti. Sağlığına kavuşabilmesi için karaciğer nakli olması gereken genç kadın, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü’ne başvurarak, kadavra sırasına yazıldı. Gökçe Yakut’un beklediği haber 11 Aralık’ta geldi. Mersin'de geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 28 yaşındaki Mehmet Çetintaş’ın karaciğeri Gökçe Yakut’a nakledildi. Ancak nakledilen karaciğer, primer non-fonksiyon nedeniyle çalışmadı. Makineye bağlanan Gökçe Yakut için ölüm kalım savaşı başlarken, Yakut’un yaşayabilmesi için acilen yeni bir karaciğer nakli gerektiği belirtildi. Organ nakli koordinatörleri, durumu Sağlık Bakanlığı’na bildirdi ve genç kadın acil karaciğer bekleme listesine alındı. Başvuru listesine alındıktan 3 saat sonra Konya’dan karaciğer bulunduğu haberi geldi. Beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden Bilal Küpçü’nün (46) karaciğerinin Yakut’a nakledilmesine karar verildi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne getirilen karaciğer, Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan başkanlığındaki ekip tarafından Gökçe Yakut’a nakledildi.

Tedavisi hastanede devam eden Yakut, “Eğer 3 saat içerisinde o karaciğer bulunmasaydı bugün hayatta olmayacaktım. Kendimi çok şanslı hissediyorum. 2 günde kadavradan iki karaciğer bulundu ve sağlığıma kavuştum” dedi.

Yakut’un sağlık durumunun iyi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ise, “İlk nakledilen karaciğer çalışmadığı için acilen değiştirilmesi gerekiyordu. Hastanın acil bekleme listesine alınması için hemen başvuru yapıldı. 3 saat sonra da uygun karaciğer bulunduğu haberi geldi. Eğer karaciğer bulunamasaydı hasta şuan yaşamıyor olurdu. Bu organ nakli de zamanla yarışıldığını anlatan en güzel örnek” diye konuştu.

Gökçe Yakut’a ilk olarak karaciğeri nakledilen 28 yaşındaki Mehmet Çetintaş'ın ise, diyaliz hastası annesi Aysel Çevik'e 2 yıl önce böbreğini bağışlamak istediği ancak uyum sorunu yaşanınca naklin yapılamadığı öğrenildi. Mehmet Çetintaş'ın böbreklerinden biri Antalya'da 4 yaşındayken kronik böbrek yetmezliği teşhisi konulan 30 yaşındaki Mehmet İnce'ye, diğer böbreği ise Kayseri'de 13 yıldır diyalizle yaşama tutunan 20 yaşındaki Yasemin Furat'a nakledildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler