İstanbul -(AA) Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2005 yılı büyüme rakamının yüzde 7,6 olduğunu belirterek, hiç kimsenin bunu beklemediğini söyledi.
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Bilimsel Araştırma Platformu tarafından düzenlenen "Kayıtlı-Kurallı Ekonomi ve Perakendecilik" başlıklı proje yarışmasının ödül töreninde konuşan Unakıtan, Türkiye'nin önde gelen problemlerinden birinin kayıtdışılık olduğunu vurguladı.
Unakıtan, "Muhasebeci mali müşavirlerin araştırmasına göre, kayıtdışılık yüzde 107. Yüzde 107 olmaz. Maliye Bakanlığı'nın elde ettiği verilere göre, 2002'ler sırasında yüzde 35-36 olan rakam, 2005'e doğru yüzde 28-29'a düştü" dedi.
Hedeflerinin kayıtdışılıkta OECD ve AB ortalamalarını yakalamak olduğunu vurgulayan Unakıtan, "Yani önce yüzde 15-16'lar seviyesine, ondan sonra da enflasyonda olduğu gibi tek haneli rakamlara doğru inmek. Şimdilik kendimize 10 yıllık bir hedef koyduk. Bunu her yıl düşürmeyi arzu ediyoruz" diye konuştu.
Unakıtan, göreve geldikleri 2002 yılında bütçe açıklarının GSMH'ye oranının yüzde 14,5 olduğunu kaydederek, "Afrika ülkelerinde bile bu rakam yok. 2005 sonunda bu rakam yüzde 2'ye düştü. Bundan sonraki hedefimiz, milletimizi bütçe açıklarıyla tanıştırmamak" dedi.
Türkiye'de birilerinin vergisini öderken, birilerinin ödemeyip yan gelip yattığını, bu adaletsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğine işaret eden Unakıtan, "Bundan sonra da takiplerimiz, incelemelerimiz ve vergi denetimimiz çok daha etkin, tesirli olacaktır" diye konuştu.
Unakıtan, bazı sektörlerin, verimsizlik, kötü işletmecilikten kaynaklanan pek çok sıkıntıyı devlete fatura etmeye çalıştığını belirterek, şunları kaydetti:
"Bu yanlış. (Efendim bizim vergilerimiz insin). Tamam. Hiç vergi almazsak daha iyi, daha memnun olacaksınız. Sonra... Bırakın vergileri devlet bilir. AB'ye bakın, orada da vergiler alınıyor. Vergi düşürmeye kalkışacağınıza kendinizi verimli hale getirin."
Türkiye'yi iyi okumak, iyi anlamak gerektiğini ifade eden Unakıtan, "Türkiye, 16 çeyrekten beri sürekli büyüyor ve buna da devam edecek. Bu, takip edilen ekonomik politikaların neticesidir. Katiyen kimse bizden ekonomik politikalardan taviz beklemesin" dedi.