HABER

Unakıtan: Panik yapmayın

ANKARA (ANKA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmanın Türkiye'ye etkisini değerlendirirken, "Yabancı artık, ‘Niye çıkayım Türkiye'den' diyor. Çıkmıyor dikkat ederseniz. Borsadan çıkıyor mevduatta kalıyor. Paniğe gerek yok, korkuya kapılacak bir durumumuz yok" dedi.

Unakıtan, mezunu olduğu Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde düzenlenen "Global Finans Piyasaları ve Türkiye Ekonomisi" panelinin açılışında yaptığı konuşmada, mortgage krizinin Türkiye'ye etkisini şöyle değerlendirdi:

"Bankacılık sistemi en güçlü dönemini yaşıyor çünkü tam zapturapta alınmış. Bizde ödenmeyen mortgage kredisi yok. Geriye dönen kredi yok. Türkiye'nin ödeyemediği borcu yok. Yabancı, ‘Niye çıkayım Türkiye'den? Türkiye'de istikrar var' diyor. Çıkmıyor dikkat ederseniz. Borsadan çıkıyor mevduatta kalıyor. Ufak-tefek çıkışlar da bizi etkilemiyor. Paniğe gerek yok, korkuya kapılacak bir durumumuz yok. Şu anda halen yabancı sermaye geliyor... Özelleştirme yapmasam bile 2008 için 10 milyar dolar yabancı sermayeyi garantilemiş durumdayız."

-ABD'DE MORTGAGE, BİZDE KREDİ KARTI-

ABD'de mortgage kredilerinin gereğinden fazla dağıtılarak geri dönmemeye başlaması sürecine işaret eden Unakıtan'ın, "Bizde de kredi kartı herkese dağıtılıyordu. Sonra kanun çıkararak engelledik. Ona rağmen bakıyoruz yine alınması gereken tedbirler ortaya çıkıyor" örneğini vermesi dikkati çekti. ABD'deki krizin, işin içine giren Avrupa bankalarını da etkilediğini ifade eden Unakıtan, "Avrupa bankaları zarar ediyor. Bu zarar ne kadar kimse de bilmiyor, belirsizlik var. Avrupa bankaları zararlarını Mart ayında açıklayacaklar. Orada da bir kızılca kıyamet kopacak" diye konuştu.

Küreselleşmenin etkilerinden kaçmanın mümkün olmadığının altını çizen Unakıtan, Türkiye'nin alması gereken tedbirleri; enflasyonu düşürmek, sürdürülebilir büyümeyi sağlamak, ülke riskini düşürmek, kamu borçlarını kırılganlıktan kurtarmak, yapısal reformları yapmak olarak sıraladı.

-BÜYÜME YÜZDE 5'İN ALTINA DÜŞMEZ-

Türkiye'nin bu alanlarda önemli gelişmeler gösterdiğini anlatan Unakıtan, büyüme konusunda, "Türkiye 23 çeyrektir büyüyor. Bu bir rekor. Son zamanlarda büyümede yavaşlama oldu. Ama hiç merak etmeyin. Türkiye'nin, Türk insanının dinamik yapısı ile büyüme en az yüzde 5 ve üzeri olur" dedi. Bütçenin 2008 yılına iyi bir başlangıç yaptığını belirten Unakıtan, böyle devam ederse bütçe açığının milli gelire oranında 2008'de iyi bir sonuç alınacağını ifade etti.

Borçların nominal olarak düşmesine de değinen Maliye Bakanı, "Gidip de ABD'deki mortgage kredilerine karışacak halimiz yok, çare bulacak halimiz de yok. Biz ekonomimizi güçlendireceğiz" dedi.

-CARİ AÇIĞI AZALTMAMIZ LAZIM-

Cari açıktaki yükselişe işaret eden Unakıtan, bunun temel nedeninin göreve geldiklerinde 9 milyar dolar olan enerji ithalatının 34 milyar dolara çıkması olduğunu kaydetti. "Enerjiyi dışardan almak mecburiyetindeyiz. Aksi takdirde, Türk Milleti görmüştür geçmişte, yağ kuyruğu, gaz kuyruğu, ekmek kuyruğu..." diyen Unakıtan, bu duruma karşın cari açığın düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Maliye Bakanı, "Finanse edilebilir bir cari açık sözkonusu. Ama bunu da böyle tutmamamız, azaltmamız lazım" dedi. Unakıtan, bu çerçevede yapısal, mikroekonomik tedbirler aldıklarını söyledi.

-YAĞMA YOK, KATMA DEĞER ÜRETMEYENE TEŞVİK VERİLMEZ-

AKP iktidarı olarak popülist politikaları bitirdiklerini savunan Unakıtan, "'Bize zam yap, ona göre rey vereceğiz' dediler. Dedim ki; Yok kardeşim, para yok. Ben gidip borç almışım, sonra bir yere zam yapmışım, iş mi bu? Vergileri toplayacağım fakir-fukara, garip-gurabadan, birine vereceğim. Bir şirket geldi bana, teşvik vermezsek kapatacağını söylüyor. ‘Kapat kardeşim' dedim. Böyle yağma yok. Teşvik verilir ama teknoloji. Katma değer, istihdam üretene verilir" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler