ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ekonomik programa devam edileceğini, enflasyonun düşürülmesinin uygulanmakta olan ekonomik programın en önemli hedefi olduğunu söyledi.
Bakan Unakıtan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooparatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin (TESKOMB) aylık dergisine ekononomik gelişmeler ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Enflasyonun kalıcı bir şekilde düşürülmesinin uygulanmakta olan ekonomik programın en önemli hedeflerinden biri olduğunu kaydeden Bakan Unakıtan, "Bu hedefe ulaşmak, uluslararası rekabet gücümüzün artırılması, gelir dağılımının iyileştirilmesi, toplumun gelir düzeyi düşük kesimlerinin korunması ve sağlıklı bir ekonomik ve mali yapıya sahip olunması açısından şarttır" dedi.
Unakıtan enflasyonun düşmesi ve gelir dağılımın iyileştirilmesinde esnaf ve sanatkara büyük görevler düştüğünü belirterek, hükümet olarak toplumun her kesimi ile birlikte el ele 2005 yılına güçlü bir ekonomi ile gireceklerini söyledi.
Türkiye'nin ekonomik darboğazı aştığını ifade eden Unakıtan, "Esnafa verilen kredilerde kefalet faizlerini kademeli olarak yüzde 59'dan yüzde 25'e indirdik. Esnafımızı daha iyi şartlara taşımak için gereken çalışmalar yapılacaktır" diye konuştu.
Türkiye'nin son birkaç yıldır makro ekonomk dengeler açısından en sağlıklı dönemlerinden birisini yaşadığını belirten Unakıtan, imalat, enerji, ticaret ve serbest meslek sektörlerinde yüksek oranlı büyümeler görülürken, son üç dört yıldır sorunlar yaşanan inşaat ve mali hizmetler sektöründe de pozitif büyüme kaydedildiğini söyledi.
Unakıtan, "Bu gelişme ve büyüme süreci sıkı maliye politikası ve enflasyonunun düşme trendi ile birlikte elde edilmiştir" dedi.
Maliye Bakanı Unakıtan, ekonomik büyümeye paralel olarak halkın alım gücününde artmakta olduğuna dikkati çekerek, "Temel ekonomik göstergelerde yaşanan olumlu gelişmeler halkımızın geleceğe dönük beklentilerini de olumlu yönde etkilemektedir. Otomobil ve dayanıklı tüketim malları satışında görülen belirgin artışlar bunun en önemli göstergelerinden biridir. Yatırım eğilimdeki yükseliş ve artan büyüme eğilimine paralel olarak önümüzdeki aylarda istihdamda da artış eğilimin ortaya çıkacağı beklenmektedir" dedi.
Ekonomide ortaya çıkan önemli bir gelişmenin de Türk Lirasının istikrarlı bir değere kavuşması olduğunu söyleyen Unakıtan, " Bu durum Türk ekonomi tarihinde gerçekten istisnai bir durumdur. Üstelik dalgalı kur sisteminin uygulandığı bir dönemde bunun başarılması kararlılıkta uyguladığımız ekonomik programa ne derece güven duyulduğunun ortaya koymaktadır. Birkaç yıl öncesine kadar Türk Lirasının değerinin düşmesi ihracatçılarımızın rekabet gücünün korunması açısından önemli bir avantaj olarak kabul edilebilirdi. Hatta değerinin düşürülmesi yönünde kambiyo politikaları izlenirdi. Oysa bugün gelinen noktada dalgalı kur sisitemine rağmen paramıza karşı spekülatif bir hareket olmadığı gibi ihracatımızın performansındaki olumlu seyir de devam etmektedir" dedi.
Dalgalı kur rejiminin, sepekülasyonlara ve kriz riskine karşı önemli bir teminat oluşturduğu gibi Türk Lirasının gerçek değerini bulması ve sürdürmesine de katkıda bulunduğunu ifade eden Unakıtan, " Kuşkusuz bu olumlu gelişmeleri birkaç yıl öncesine kadar düşünmek bile çok zordu. Liradan sıfır atılması ve yeni Türk Lirası'nın çıkarılması da milli paramıza olan güveni pekiştirecektir" dedi.