AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli tarafından hazırlanan proje Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a sunuldu. Unakıtan, proje üzerindeki çalışmalarına başladı. Sözkonusu proje ile toplam 11 milyar dolar gelir hedefleniyor. Vergi borçları ve faizlerin ödenmemesi nedeniyle devletin 8 katrilyon lira civarında vergi ve faiz alacağı var. Bununla birlikte vergi mahkemelerinde katrilyonlarca lira tutarında 130 bin adet ihtilaflı vergi dosyası bulunuyor. Uygulamaya konulacak proje çerçevesinde vergi oranları ve SSK primleri düşürülecek. Genel KDV oranı yüzde 15, kurumlar vergisi yüzde 20 olacak. Muaflık ve istisnaların çoğu kaldırılacak ve yeni işe başlayanlardan, yeni yatırım yapanlardan 3 yıl süreyle vergi alınmayacak. Kredi kartıyla yapılan alışverişlerde KDV oranı 2 puan düşürülecek.
Yatırımlar teşvik edilecek ve yatırım indirimi üzerinden alınan yüzde 19.8 oranındaki stopaj kaldırılacak. Şirketlerin gayrimenkullerini satarak sermayelerine ilaveleri halinde yapılan stopaj kaldırılacak. Makina ve teçhizat hariç tüm teşvikli yatırım harcamalarında KDV istisnası olacak. Organize sanayi bölgelerinin yapmış oldukları yatırım harcamalarına doğrudan KDV istisnası getirilecek. Organize sanayi bölgesi kurulması işlemleri kolaylaştırılacak. İhracat işlemlerinden elde edilen kazançlara geçici bir süre için gelir ve kurumlar vergisi istisnası tanınacak. Çalıştırılan işçi sayısına bağlı olarak gelir ve kurumlar vergisi oranlarında indirime gidilecek, bu yolla daha fazla istihdam teşvik edilecek. Ticari sözleşmeler üzerinden alınan damga vergisi kaldırılacak.
VERGİ BARIŞI NASIL SAĞLANACAK?
Projeye göre, vergi ihtilaflarıyla ilgili 130 bin dosyanın vergi ve faiz indirimi yoluyla tasfiyesi öngörülüyor. Vergi ihtilaflarında hem dosya sayısı hem de vergi tutarı itibarıyla Maliye'nin kazanma oranı yüzde 10. Maliye'nin hem mahkemelerdeki hem de inceleme ve takdir aşamasındaki vergilerin fer'ilerinin tamamını, aslının da yüzde 25'ini kaldırması hedefleniyor. Ancak ödeme ve kaçakçılık suçunun düşmesi şartı getirilecek. Ödemeler, 1 yıl içinde aylık taksitlerle yapılacak. Ayrıca, matrah arttırımını sağlamak için özel pişmanlık yoluna da başvurulacak. Bir anlamda vergi affını içeren projeyle, 9 katrilyon liralık alacağın faiz indirimi de yapılarak 24 aylık vergi kolaylığı sağlanacak. İşletmedeki faturasız mallar, kayıtlara yansımamış makina, teçhizat ve demirbaşlar için değerinin yüzde 10'u ödenerek stok affı getirilecek. Mükelleflerin belli bir sürede bu varlıkları bir envanter listesi ile bildirebilmesine de imkan sağlanacak. Kayıtlarda yer alıp mevcut olmayan mallara ve demirbaşlara yüzde 5 ödeme koşuluyla kolaylık sağlanması maliyetlere yüzde 5 eklemek koşuluyla fatura edilecek. Yurtdışında dövizi olanlara yüzde 2 vergi ödeyerek döviz getirme imkanı verilecek. Böylece yurtdışında tahmin edilen 120 milyar dolar dövizin Türkiye'ye getirilmesi amaçlanıyor. AK Parti, sözkonusu projeyle matrah arttırımından 5 milyar dolar, vergi ihtilaflarından 1 milyar dolar, stok affından 500 milyon dolar, döviz affından 1 milyar dolar, tahsilat kolaylığından ise 3.5 milyar dolar olmak üzere toplam 11 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyor.
İHA