HABER

Unakıtan'ın enerji açıklaması

ÇORUM (A.A) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Enerjinin maliyetini ucuzlatırsak, Türkiye'yi rekabet edebilir hale getiririz. Ancak bu kısa vadede gerçekleştirilebilecek bir çalışma değil" dedi.

Kemal Unakıtan, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "Vergi Rekortmenleri Ödül Gecesi"nde yaptığı konuşmada, kurulması planlanan nükleer enerji santrali konusunda açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin, enerjinin tamamını dışarıdan tüketen bir ülke olduğunu ifade eden bakan Unakıtan, şunları kaydetti: "Kömürü, petrolü ve doğalgazı dışarıdan alıyoruz. Enerjiyi ucuzlatmamız lazım. Ama bu kısa vadede olmaz. Uzun vadede birtakım yatırımlar gerekli. İlk önce kendi özkaynaklarımızı harekete geçireceğiz. Barajımızı, termik santrallerimizi ve nükleer santralimizi de yapacağız. Başka çaremiz yok."

Unakıtan, "Çevreciler kızıyor diye nükleer santrali yapmamamız doğru olmaz. Fransa'nın yüzde 80'i nükleer enerji. Bu ülkede hiç mi çevreci yok? Emniyetini alırsın, son teknolojiye göre yaparsın olur biter. Lüzumsuz birtakım şeyler çıkartıyorlar. Eğer enerjinin maliyetini ucuzlatırsak Türkiye'yi rekabet edebilir hale getiririz" diye konuştu.

"YATTIĞIMIZ YERDEN FAİZ ÖDÜYORUZ, HABERİMİZ YOK"

Türkiye'nin ülke olarak en kısa sürede kalkınması gerektiğini, AK Parti hükümeti olarak da ilk hedeflerinin bunu gerçekleştirmek olduğunu anlatan Unakıtan, konuşmasını söyle sürdürdü: "Türkiye'yi artık faiz belasından kurtarmak istiyoruz. Yattığımız yerde faiz ödüyoruz, haberimiz yok. İzlediğimiz ekonomik politikalardan kim ne derse desin taviz vermeyeceğiz. Bu konudaki eleştirilere kulak asmıyorum."

Ekonominin büyümesi için yatırımın şart olduğunu, devlet olarak da yatırımcılara uygun koşullar hazırladıklarını anlatan Unakıtan, "Ekonomiyi büyütmek için yatırım şart. Yatırımsız bu iş olmaz.

Yatırım için de ortam uygun olmalı. Enflasyonun yüzde 100, faiz ve vergilerin çok olduğu yerde yatırım yapılmaz. Bürokrasinin çok fazla olduğu yerde yatırım olmaz. Bu nedenle enflasyonu düşürmeliyiz" dedi.

Batı ülkelerinde enflasyonun yüzde 2'lere dek gerilediğini vurgulayan Unakıtan, birkaç yıl içinde Türkiye'nin de enflasyon konusunda bu rakamlara ulaşacağını kaydetti.

Türkiye'nin ilk kez 4 yıldır arka arkaya yüksek düzeyde büyüdüğünü vurgulayan Unakıtan, şöyle konuştu: "Hükümet olarak artık devletin ekonomik faaliyet yapmasını istemiyoruz. Devlet tüccar, sanayici, bankacı ve sigortacı olamaz. Ne varsa hepsini özelleştiriyoruz. Devleti ekonomik faaliyetlerden kurtarana kadar bu özelleştirmeler devam edecek."

TOBB BAŞKANI RIFAT HİSARCIKLIOĞLU

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da törende yaptığı konuşmada, küresel rekabet ortamında, Anadolu'nun girişimci insanları sayesinde Türkiye ekonomisinin 360 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşarak, dünyanın 17. büyük ekonomisi durumuna geldiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, son yıllarda ekonomide yaşanan gelişmeleri 'başarı öyküsü' olarak nitelendirerek, "Ama geldiğimiz bu noktada duramayız. Bu başarı hikayesinin devamı için, ülkemizdeki iş ve yatırım ortamını iyileştirmeye devam etmeli, dünya standartlarına getirmeliyiz" dedi.

Türkiye'nin, bulunduğu coğrafyada, özel sektör deneyimi en eski ve en güçlü ülkesi olduğunu, bu anlamda da bölgesinde özel sektöre dayalı kalkınmanın örnek ülkesi olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Bu coğrafyada, başka hiçbir ülkede olmayan, böyle bir altyapı ve potansiyele sahibiz. Tüm Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yapılan sanayi ürünü ihracatının yüzde 65'ini Türkiye yapıyor. Ortadoğu'daki pek çok devletin aksine, bizim petrol veya doğalgaz gibi, doğal bir zenginlik kaynağımız yok. Ama bu eksikliğimizi, girişimci orta sınıfımız sayesinde kapatıyoruz."

"Artık ihracatımızı, ithalata bağımlı olmaktan kurtarmalıyız" diyen Hisarcıklıoğlu, "Başarıyla sürdürülmekte olan mali disipline zarar vermeden, müteşebbislerimizin sıkıntılarına çözümler geliştirmeliyiz" dedi.

ÇORUM TSO BAŞKANI KENAN MALATYALI

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Malatyalı da, gerek siyasal, gerekse ekonomik krizlerden bir türlü kurtulamayan Türkiye'nin, son 3-4 yıldır giderek artan bir istikrar yakaladığını ve bu istikrar sayesinde de yabancı sermaye artışının gözlendiğini söyledi.

Özelleştirme ve yatırımların arttığını, makroekonomik göstergelerde iyileşmeler sağlandığını ve Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda 46 yıldır süren süreçte çok önemli gelişmeler olduğunu ifade eden Malatyalı, Türkiye ekonomisinde yapısal dönüşüm ve uluslararası piyasalara entegre olma bakımından büyük ilerlemeler kaydedilmiş olmasına karşın, bölgelerarası gelişmişlik farklılıklarının sürdüğünü vurguladı.

Bu farklılıkları, hem içte hem de dıştaki provokatörlerin kendilerine malzeme yaptığını ifade eden Malatyalı, "Bu konuda siyasi istikrarı sağlamak ve yatırımcılara beklediği güven duygusunu vermek siyasi otoriteye düşerken, Türk özel sektörü olarak bizlere de büyük görev düştüğünün bilinci içindeyiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 2004 ve 2005 yıllarında vergi rekortmeni olanlar ile ihracat şampiyonlarına plaketleri verildi.

En Çok Aranan Haberler