YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ünal: Ahilik, Osmanlı'nın uzun süre ayakta kalmasını sağladı

Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Necmettin Ünal, ahilik teşkilatının Osmanlı İmparatorluğu'nun uzun yıllar...

Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Necmettin Ünal, ahilik teşkilatının Osmanlı İmparatorluğu'nun uzun yıllar ayakta kalmasına büyük katkılarının olduğunu söyledi.
Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde İl Kutlama Komitesi, Erzincan Valisi Selman Yenigün’ü ziyaret ederek çiçek takdim etti. Türk esnaf ve sanatkarlarının piri sayılan Ahi Evran Veli’nin fikir ve düşüncelerini yaymak ve benimsemek amacıyla 19–23 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Kültürü Haftası nedeniyle Erzincan’da çeşitli ile düzenlendi. İl Kutlama Komitesi tarafından hazırlanan kutlama programları kapsamındaki ziyaretlerin ilk durağı Valilik oldu. Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Necmettin Ünal ve ilgili kuruluş temsilcilerinden oluşan kutlama komitesi heyeti, Vali Selman Yenigün’ü ziyaret etti.
Ziyaret esnasında Vali Yenigün’e Bilim, Sanayi ve Teknoloji Erzincan Şube Müdürü Şemistan Erdoğan, kutlamalar hakkında bilgiler verdi. Erdoğan, “Ahilik Kültür ve Esnaf Bayramı'nı ülkemizde Bilim ve Sanayi Teknolojileri Bakanlığı olarak 3. kez kutluyoruz. Amacımız, hafta kapsamında Ahi Evran düsturunu, örneklerini, güzel bir şekilde kutlamaktır” dedi.
Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Necmettin Ünal, ahilik kavramına değindi. Ünal; “Ahi teşkilatı Osmanlı tarihinde Osmanlı devleti ile iç içe çalışmış ve devletin uzun yıllar ayakta kalmasına büyük katkıları olmuştur."
Vali Selman Yenigün ise konuşmasına, Ahilik Kültürü ve Esnaf Haftası'nı kutlayarak başladı. Vali Yenigün, “Ahilik kültürü, Osmanlı döneminde ortaya konulan, esnafların birbirine ve müşterilere saygı çerçevesi içerisinde ve esnaflığın temel esaslarının ortaya konduğu bir kültürdür. Ahilik kültüründeki yapı aslında bugün esnafımızın genel olarak bildiği gibi ‘müşteri daima haklıdır’ ve ‘müşteri velinimettir’ kavramlarının bir kültür içerisinde işlenip, içselleştirildiği ve artık bir manevi tutum ve davranış olarak ele alındığı bir kültürdür."^diye konuştu.
"Geçmişte müşterinin daima haklı olduğu ve müşterinin velinimet olduğu kavramlarını günümüzde tüketici yasaları olarak görüyoruz." diyen Yenigün, "Yani geçmişte müşterinin daima haklılığı vurgulanırken velinimet oluşu da bu işin kaynağını teşvik etmiştir. Bu anlayış şimdi günümüzde yasalarımıza Tüketici Hakları olarak geçiyor. " şeklinde konuştu.
Tüketici Hakları Yasası'nda tüketicinin esnaf ya da üretici ve satıcı karşısındaki konumunun ele alınıp, güçlü bir konuma getirildiğine dikkat çeken Yenigün, şöyle devam etti: "Hâlbuki bu Osmanlı döneminde ahilik kültürü ile zaten ortaya konmuş bir uygulamadır. Böyle güzel bir kültüre bizim hep beraber sahip çıkmamızda ve sürdürmemizde yarar vardır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler