Likya Birliği'nin dini ve idare merkezi olan Xanthos Antik Kent, arkeolojik zenginliği ve ayakta kalan tarihi yapısı ile dünya kültür mirasının en önemli yapıtları arasında varlığını koruyor.
Antalya'nın Kaş ilçesi Kınık beldesinde bulunan ve 60 yıldır Fransız arkeologların kazı yaptığı Xanthos Antik Kent, 1988 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından koruma altına alındı. Antalya ve Muğla il sınırında bulunan ve 330 dönüm alan üzerine kurulan Likya Birliği'nin başşehri Xanthos antik şehri, birinci derece SİT alanı içinde bulunuyor.
Xanthos'ta 1950 yılından bu yana Fransız arkeologların kazı çalışması yaptığını belirten Bordeaux Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Jacques Des Courtlis, tarihi şehrin 23 yıl önce UNESCO tarafından koruma altına alındığını söyledi. Xanthos'ta 20 yılın üzerinde kazı başkanı olarak görev yaptığını belirten Courtlis, 60 yıldır kazı çalışması yapılan tarihi ören yerinde arkeolojik zenginliklerin tamamının gün yüzüne çıkmasının vakit alacağını kaydetti. Xanthos'un arkeolojik zenginliği ile dünya kültür mirası listesinin en önemli tarihi ören yerlerinden biri olduğunun altını çizen Courtlis, bu zenginliğin kıymetinin çok iyi bilinmesi gerektiğini ifade etti. Courtlis, Likya Birliği'nin dini ve idare merkezi olan Xanthos'ta Helenistik kapı, Vespasianus kapısı, Nereidler Anıtı, Helenistik surlar, Polygonal duvarları, kilise, Likya mezarları, antik tiyatro, agora, Roma lahitleri, Likya lahiti, Harp anıtı, Likya mezarları, Yazıtlı pilye, Aslan lahiti, Basilika, Nekropol, Bizans yapısı ve Payova lahitinin halen orjinalliğini koruduğunu belirtti.
Courtlis, "Xanthos, 23 yıldır UNESCO tarafından koruma altında. Dünyanın, halihazırda en zengin kültür mirasına sahip. Bu zenginliği gözümüz gibi korumalıyız. Xanthos, dünyada arkeoloji turizmi bakımından çok önemli bir tarihi şehir. Harp anıtı ve Yazıtlı bilye halen orjinalliğini koruyor. Xanthos, Türkiye'nin dünyada erkeoloji turizminde söz sahibi olmasında çok önemli bir şans." diye konuştu.
İngiliz Andante In Travel Archaelogy Turizm Seyahat Acentesi Arkeoloji Turizmi Direktörü arkeolog Dr. Denise Allen, UNESCO tarafından koruma altına alınan Xanthos'a son 5 yıldır ABD, İngiliz, Danimarka, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda, Kanada ve Norveçli arkeoloji tutkunu turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Geçen yıl Türkiye'de 68 bin İngiliz, Alman, Kanada, ABD, İsviçre, Fransız, Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, İsveç ve Norveçli turisti arkeoloji turuna çıkardıkları bilgisini veren Allen, bunların başında birinci sırada Xanthos ile Side Antik Kent, Letoon, Patara, Manavgat Seleukia ve Perge olduğunu kaydetti. Allen, şunları belirtti:
"UNESCO tarafından koruma altına alınan Xanthos, büyüleyici bir şehir. Geniş bir alana yayılı olan tarihi ören yerindeki tarihi eserler geçmişe yolculuk ettirmeye halen devam ediyor. Xanthos'u gören Avrupalı ve İskandinav turistler büyüleniyor. En önemlisi de şehrin 2 bin 500 yıl öncesine ait alt yapısı halen varlığını koruyor. Basilika, kilise ve agora çevresinde bulunan taban mozaikleri ve şehre giriş taşları günümüz şehir planlayıcılarına yol gösteriyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz