YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

UNESCO’ya Niyazi Mısri Yılı Teklifi

Malatya’da düzenlenen 3’üncü Uluslararası Niyazi Mısri Sempozyumu’nda 2014 yılının Niyazi Mısri Yılı ilan edilmesi için...

Malatya’da düzenlenen 3’üncü Uluslararası Niyazi Mısri Sempozyumu’nda 2014 yılının Niyazi Mısri Yılı ilan edilmesi için UNESCO’ya öneride bulunulması kararlaştırıldı. 2007’yi Mevlana Yılı ilan ederek tüm üye ülkelerde anılmasına sağlayan UNESCO’nun 2014’ü Niyazi Mısri Yılı ilan etmesinin büyük mutasavvıfı anmak, anlamak ve tanıtmak adına önemli bir kültür hizmeti olacağı kaydedildi.

Malatya Belediyesi tarafından bu yıl 3'üncüsü organize edilen 3. Uluslararası Malatyalı Niyazi-i Mısri Sempozyumu sona erdi. 1 konferans ve 6 oturumun yapıldığı sempozyumun sonunda Prof. Dr. Süleyman Uludağ, Doç. Dr. Mustafa Arslan ve Doç. Dr. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatcı tarafından, sempozyum tüm yönleri ile değerlendirildi. Değerlendirme toplantısında konuşan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatcı, Niyazi-i Mısri'nin Malatya'da doğduğunu; Mısır, Elmalı, Bursa ve Limni'de yaşadığını belirtti. Tatcı, "Mısri, 350 senelik Halveti geleneği içinde yetişmiş biridir. Mısri'yi anlamak için o geleneği okumak, yaşadığı yerleri ihmal etmemek gerekir. Oralarda da etkinlikler yapılabilir." dedi.

Malatya'dan Unesco'ya 2014 yılının Niyazi-i Mısri Yılı ilan edilmesi için teklif götürülmesini öneren Tatcı, "Ayrıca, uluslararası bir beste yarışması ve ulusal bir roman yarışması düzenlenebilir. Niyazi-i Mısri mektebi, Yunus Emre mektebi içinden çıkmış bir mekteptir. Malatya, mutlak bir Mısri Kitaplığı kurarak, eserlerini yayınlamalıdır." diye konuştu.

DOÇ.DR. ARSLAN: SEMPOZYUM BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Doç. Dr. Mustafa Arslan ise katılımcılara teşekkür ederek sempozyuma büyük bir ilginin olduğunu kaydetti. Niyazi-i Mısri'nin Malatya'da anılmasının hayırlara vesile olduğunu belirten Arslan, "Sempozyum, hem Malatya'nın ilgisini gördü, hem de Mısri'nin düşüncelerini tanıtmaya vesile oldu." dedi. 3’üncü Uluslar arası Niyazi Mısri Sempozyumu'nda daha çok Mısri'nin 'muhalif' kimliğinin üzerinde durulduğunu gördüğünü ifade eden Arslan, "İleriki sempozyumların daha spesifik daha özel konularda yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca araştırmacılara sunulacak bir Mısri Kitaplığı'nın oluşturulması güzel olur diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

“MİSRİ'NİN LİMNİ'DEKİ KABRİ BULUNARAK ÜZERİNE BİR TÜRBE YAPILABİLİR”

Prof. Dr. Süleyman Uludağ da yaptığı değerlendirmede, "Son zamanlarda kendi değerlerimizin gündeme getirilerek halkımıza tanıtılması faaliyetleri Türkiye'nin her yerinde var. Malatya'da bunun daha iyi olduğunu görüyorum. Mısri ile ilgili kitaplar temin edilerek internete de konulmalıdır. İngilizce ve Arapça dillerinde de kısa kısa Mısri'yi tanıtıcı broşürler internete aktarılmalıdır." dedi.

Sempozyumda Mısri'nin muhalif kimliğinin üzerinde durulmasının önemli olduğunu kaydeden Uludağ, "Mısri'nin mezarının getirilmesi konusunda Mustafa Tatcı hocamdan farklı düşünüyorum. Mısri, Osmanlı idaresinin dışına sürülmedi. Sadece bir emniyet tedbiri alma kabilinde bir uygulamaya tabi tutuldu. Limni'de vefat etti, orada defnedildi." diye konuştu.

Alim ve evliyaların vefat ettikleri yerde defnedildiğini aktaran Uludağ, "Mısri'nin şimdiki Yunanistan sınırlarında bulunması, Türkiye ile Yunanistan arasında iyi ilişkiler kurulmasına da vesile olabilir. Limni'de kabri bulunarak üzerine bir türbe yapılabilir. Ancak Malatya'da makamları oluşturulabilir ve Niyazi-i Mısri Araştırma Merkezi kurulabilir. Bunun daha faydalı olacağını ve geleneğimize daha uygun olacağını düşünüyorum." açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Uludağ, sempozyumu düzenlediği için Malatya Belediyesi'ne de teşekkür etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler