Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Yerleşkesi'nin jeotermal enerjiyle ısıtılması projesi araştırmaları bu yıl içinde başlayacak.
AKÜ Jeotermal-Mineralli Sular ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Yıldız, AA muhabirine, yerleşkedeki binaları kömürle ısıtmak için yüksek paralar harcandığını belirtti.
Yerleşkedeki ısıtma sisteminin doğalgaz kullanımına uygun hale getirilmesi sonucu ısınma masrafının yaklaşık yüzde 25 artacağını ifade eden Doç. Dr. Yıldız, jeotermal enerjinin ise bunu yüzde 50 düşüreceğini kaydetti.
Doç. Dr. Yıldız, yerleşke içinde sıcak su arama çalışmalarına bu yıl içinde başlayacaklarını anlatarak, şöyle konuştu:
"Yerleşke içinde sıcak su bulunması ve projenin hayata geçirilmesi halinde ısınma için harcanan kaynaktan büyük tasarruf edilecek. Bu yöndeki çalışmalar sürüyor. Yerleşkede ısıtılan 24 binanın büyüklüğü toplam 116 bin 967 metrekare. Devam eden inşaatlarla birlikte bu rakam 2016'da 160 bin metrekareye 2016 yılında da 200 bin metrekareyi bulacak. Kampüsteki binalar halen kömürle ısıtılıyor. Yüksek maliyeti ve çevresel etkileri nedeniyle bu ısıtma yönteminde vazgeçilmesi planlanıyor. Buna alternatif ısıtma yöntemleri araştırıldı. Doğalgaz ve jeotermal enerjiye ısıtma gündeme geldi. Biz de geliştirdiğimiz projeyle doğalgazla ısıtma sistemini geçtiğimizde yüksek ısıtma parası vermek zorunda kalacağımızdan, jeotermal enerjiyle ısıtmayı gündeme getirdik. Araştırmalarımız sonucunda sıcak su bulursak bu enerjiyi ısıtmada kullanmak istiyoruz."
Doç. Dr. Yıldız, alternatif ısıtma yöntemlerinden jeotermal enerjinin 2011 yılı rakamları baz alınarak değerlendirme yapıldığında, kömüre göre yüzde 25, doğalgaza göre de yüzde 50 daha ucuza ısıtacağını bildirdi.
AKÜ Jeotermal-Mineralli Sular ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin 2009 yılında kurulduğunu anımsatan Doç. Dr. Yıldız, "Merkezin temel amacı jeotermal konusunda bilimsel çalışmalar yapmak, projeler yürütmek ve toplantılar organize etmektir. İlk projeyi AFJET AŞ'nin Ömer-Gecek Havzası'ndaki sahasında yürüttük. Bölgede açılan sondajda 125 derece jeotermal su elde edildi. Bu, bölgede elde edilen en yüksek sıcaklıktır. Bunun yanında makine ve teçhizat altyapısı olarak Türkiye'nin en önemli 2 kurumundan biriyiz" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz