YURTHABER

Kırklareli
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Üniversite öğrencisi Hamza, 21 yıldır hemofiliyle mücadele ediyor

Kırklareli Üniversitesi öğrencisi Hamza Demirel, 1,5 yaşında geçirdiği rahatsızlık sonucu nadir görülen hastalıklardan olan "Hemofili A" teşhisi konulmasıyla, "profilaksi" tedavisinde kullandığı iğne ve ilaçlarını 21 yıldır yanından ayırmıyor - Demirel: - "Buna artık hastalık değil, yaşam tarzı diyoruz. Sonuçta doğuştan gelip, ömrümüzün sonuna kadar bizimle olan bir hastalık"

KIRKLARELİ (AA) - UFUK ERTOP - Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 3. sınıf öğrencisi Hamza Demirel (23), dünyada nadir görülen hastalıklardan "Hemofili A" ile mücadelesini 21 yıldır sürdürüyor.

Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığı nedeniyle birçok zorluk çektiğini, arkadaşları gibi koşup eğlenemediğini belirtti.

Arkadaşlarının futbol oynamasını evin camından izlemekle yetindiğini aktaran Demirel, sportif faaliyetlere hiçbir zaman katılamadığını kaydetti.

- "Buna artık hastalık değil, yaşam tarzı diyoruz"

Hemofiliyi bir hastalık olarak görmediğini dile getiren Demirel, şöyle devam etti:

"Buna artık hastalık değil, yaşam tarzı diyoruz. Sonuçta doğuştan gelip, ömrümüzün sonuna kadar bizimle olan bir hastalık. Hemofili kanda pıhtılaşmayı sağlayan 'faktör' adı verilen proteinlerin yokluğu veya eksikliğinden kaynaklanan pıhtılaşma bozukluğudur. Hayatımda hemofilinin neden olduğu bazı zorluklarla karşılaştım. Arkadaşlarım futbol oynarken ben evde kitap okudum, belgeseller izledim."

Hemofili hastalarının içe kapanık olduğunu ve sosyal hayattan uzak durduğunu anlatan Demirel, kendisinin Türkiye Hemofili Derneği ile tanışmasıyla sosyalleşmeye başladığını belirtti.

Nadir hastalıklar konusunda farkındalık oluşturmak için üniversite bünyesinde kulüp kurduğunu anlatan Demirel, bu kapsamda çeşitli etkinlikler düzenlediklerini kaydetti.

Demirel, şöyle devam etti:

"Dünya üzerinde bir tek hemofilinin kendim olduğumu düşünüyordum fakat öyle olmadığını anladım. Hemofili olduğum için doktorlar beni ameliyat etmek için tereddüt ediyor, 'kanamayı durdurabilir miyiz?' diye. Ayağımda bir kırık yaşadım ve alçıya alındı. Ameliyat yapılmak istenmedi ve uzun süre ayağım alçıda kaldı. Buna rağmen yılmadım mücadeleye devam ettim."

Çocukluğundan beri yöneticilere özendiğini anlatan Demirel, okulunu bitirdikten sonra hakim olmayı hayal ettiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler