Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Murat Güner, "Piezoelektrik süspansiyon" konulu bir proje hazırladı. Bu proje sayesinde yıllık 20 bin kilometre yapan bir araç sahibinin 2 bin ile 3 bin arasında enerji ve yakıt tasarruf yapabileceğini söyleyen Güner, ortaya çıkan enerjiyi otomobilin bütün elektronik sisteminde kullanılabileceğini ifade etti.
Murat Güner, günlük hayatta kullanılan otomobillerdeki süspansiyona piezoelektrik bir malzemeyi yerleştirerek geri kazanım sağlamayı amaçladığını belirterek, "Piezoelektrik malzeme, akıllı bir malzemedir. Kristal yapısından dolayı basınç uygulandığında elektrik elde edilebiliyor ve malzemeye elektrik akımı verildiği zaman da fiziksel olarak bir boyut değişimi yaşanıyor. Ben bu malzemeden yararlanarak araçtaki vibrasyonu ve aracın ağırlığını kullanarak enerji elde etmeye çalıştım. Projem henüz fikir düzeyinde, ikinci dönem deney kurgusu ve laboratuvar aşamaları başlayacak" dedi.
Piezoelektrik malzeme kullanmak suretiyle ortaya çıkacak enerjinin otomobilin bütün elektronik sisteminde kullanılabileceğini vurgulayan Güner, "Projenin esas hedefini elektrikle çalışan otomobiller ve hibrit, hem elektrik hem de benzinle çalışan otomobiller oluşturuyor. Bu otomobiller geleceğin otomobilleri olarak tanıtılmaktadır. Bu proje esas olarak geleceği hedef alan, geleceğin otomobilleri düşünülerek ortaya çıkan bir projedir" diye konuştu.
Murat Güner, bahse konu projesiyle katıldığı iki yarışmadan destek ve ikincilik ödülüne layık görüldüğünü sözlerine ekledi.