Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, "Şu andaki sanayimizi, hangi anlamda olursa olsun 'bir üst basamağa nasıl taşırız-' derdimiz aslında o" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantıları'nın üçüncüsü, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Toplantı Salonu'nda yapıldı.
"2023'e 10 kala Ar-Ge ve yenilikte Bilecik-Eskişehir-Bursa Üniversite-Sanayi işbirliğinde sorunlar ve çözüm önerileri" başlıklı oturumun moderatörlüğünü yapan Aslan, bakanlık olarak orta yüksek ve yüksek teknolojik ürünlerle ilgili çalışma içerisinde olduklarını söyledi.
Teknoloji alanında üniversitelere de önemli görevler düştüğünü dile getiren Aslan, şunları dedi:
"Şu andaki sanayimizi, hangi anlamda olursa olsun 'bir üst basamağa nasıl taşırız-' derdimiz aslında o. Son verilen slaytlara bakarsanız, orada bölge için yüzde 8'lik bir yüksek teknoloji oranı var. Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı. Orta yüksek teknoloji oranı da yüzde 19. Bu da sevindirici bir rakam diğer illere bakıldığında. Ama düşük teknoloji ve orta teknolojiye bakıldığında yüzde 73-74 gibi bir rakam var. İşte 'biz burada ne yapabiliriz, sektörümüzü bir üst kademeye üniversiteler ile nasıl çıkarırız, sektörün ne tür beklentileri var, üniversitelerin önündeki engel nedir-' Bunun çözümünü aramalıyız."
Bakanlığa bağlı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt ise üniversite sanayi işbirliğinde en önemli arayüz olarak kabul edilen ve Türkiye'de sayıları 49'a varan teknoloji geliştirme bölgeleri bulunduğunu bildirdi. Bunların 34'ünün faaliyette olduğunu vurgulayan Uzkurt, "Diğerleri de faaliyete geçmek için alt yapı ve yapılaşma çalışmalarını tamamlamak üzere. Bu 34 merkezde 2 bin 114 firma bulunmakta. 17 bin 828 nitelikli Ar-Ge personeli istihdamı yaratılmış bulunmakta. Bugüne kadar 5 bin 397 proje tamamlanmış ve 10 bine yakın proje devam etmekte" diye konuştu.
Bursa Valisi Şahabettin Harput da artık dünya gerçeğini de görerek, üniversite sanayi işbirliğini hayata geçirmek gerektiğini dile getirdi. Gelişmiş ülkelere bakıldığına üniversitelerin o ülkelerin kalkınmasında çok önemli bir görev üstlendiğini belirten Harput, "Güçlünün haklı sayıldığı bir dünyada yaşıyoruz. Kuralı güçlü koyuyor, diğerleri de buna uyuyor. Bu nedenle bizim de güçlü olmamız lazım. Türkiye olarak sadece kendi bölgemizde değil, dünyanın her yerinde ağırlığımızı ortaya koymak zorundayız" ifadelerini kullandı.
Muhabir: Halil İbrahim Başer
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz