ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Çankaya Üniversitesi'nin 2004-2005 Akademik Yılı açılışına katıldı. Törende konuşan Bakan Çiçek, geçen sene YÖK tartışmalarının yaşandığına dikkat çekerek, artık bu tartışmalar yerine eğitimin kalitesinin artırılması için gayret gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Çankaya Üniversitesi'nin 2004-2005 Akademik Yılı üniversitenin Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle açıldı. Törene, Bakan Çiçek'in yanısıra Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Törende konuşan Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Aktaş bu yıl üniversite sınavlarında Çankaya Üniversitesi'ne ayrılan kontenjanların tümünün dolduğunu ve 780 öğrencinin bu yıl kayıt yaptırdığını bildirdi. Bölümlerin çoğunda, taban puanlarında 50 puana varan artışların yaşandığına dikkati çeken Aktaş, bu başarıda en büyük payın akademik ve idari personelin özverili çalışması olduğunu söyledi. Avrupa Üniversiteler Birliği'ne başvurduklarını belirten Aktaş, nihai kararın Ekim ayı sonunda kendilerine bildirileceğini kaydetti.
AB'nin Erasmus Programı kapsamında öğretim elamanı değişimine bu yarı yılda, öğrenci değişimine ise bahar ayında başlanacağını bildiren Aktaş, Avrupa Kredi Transfer Sistemi çalışmalarının ise bitmek üzere olduğunu ifade etti. Bir yandan dersleri ve akademik programları gözden geçirdiklerini belirten Aktaş, diger yandan derslikleri, labaratuvarları daha çağdaş daha güncel bir hale getirmeye çalıştıklarını ifade etti. Öğrencilere ve öğretim görevlilerine yeni yerleşke müjdesi veren Aktaş, Eskişehir yolu üzerinde 350 bin metrekare alanda kurulması düşünülen yerleşke ile ilgili olarak nazım imar planının Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandığını ve çalışmalara hızla başlanacağını söyledi. Konuşmasının sonunda öğrencilere seslenen Aktaş, "Üniversite yaşamı sadece ders olmamalı. Sanatla, sporla, sosyal olaylarla ve güncel konularla ilgilenmelisiniz. Ünivesitemizdeki yirminin üzerindeki öğrenci topluluğu ile size bu olanağı vermek istiyoruz. Bu amaçla Kültür Hizmetleri Birimini işler hale getiriyoruz. Ayrıca bir de Kariyer Planlama Birimimizi kurup çalıştırmaya başladık" dedi.
Çankaya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sıtkı Alp ise devlet ve vakıf üniversitelerinin sıkı bir kalite denetiminden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Kuralları iyi belirlenmiş, bilimsel denetimler dışında vakıf üniversiteleri üzerinde tüm engeller kaldırılmalı. Bu durumlar sağlandığı zaman devletimizin vakıf üniversitelerine yapacağı maddi desteğe de ihtiyaç kalmayacaktır" diye konuştu.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise her devletin, her toplumun eğitime önem verdiğine dikkati çekerek, bu önemin mevsimlik olmadığını söyledi. Eğitime verilen önemin her dönem vurgulanmasına rağmen devlet bütçesinde hep ikinci ve üçüncü sırada yer aldığını belirten Çiçek, bu sene ise eğitime ayrılan payın birinci sırada yer aldığını ifade etti. Çiçek, "Bu bizden önceki dönemlerin eğitime önem vermediğini göstermez. O dönemlerde başka zaruretler ortaya çıkmıştı. İnşalllah böyle şöyler yaşamayız" dedi.
Devletin yetişemediği yerlere özel sektörün yetiştiğine dikkati çeken Bakan Çiçek, bu anlamda özel sektörün eğitime katkısına öncelik verdiklerini belirtti. Geçen sene eğitim dönemi açılış carken YÖK tartışmalarının yaşandığını hatırlatan Bakan Çiçek, "Elbette tartışma olacak . Ama Türkiye'nin temel meselesi kalite meselesidir. Özel sektör kim işine yarıyorsa onu alıyor. Kaliteli eğitim önem arzediyor" dedi. "Devletin adam alacak hali kalmadı" diyen Bakan Çiçek, "Bu sene her branşta alacağımız 40 bin kişi. Gelecek sene olsun bu sayı 50 bin kişi. Birçok kamu kurumunda oturacak yer bulunamıyor. Halbuki özel sektörde bunun üçte biri kadar personel ile aynı iş yapılabilir. Türkiye'de eğitim modellerine tartışalım, ama kaliteli eğitimi gözardı etmeyelim" dedi. Türkiye'nin kendisine AB hedefini koyduğuna dikkati çeken Çiçek, "Bunun tetiklediği değişimi yaşıyoruz. Biz belki bu değişimi farkedemiyoruz. Ama Avrupa'dan belli aralıklarla gelenler Türkiye'nin kabuğunun değiştiğini farkediyorlar" diye konuştu. Değişimde zaman zaman sıkıntıların yaşandığın belirten Çiçek, bu değişimlerin Türkiye'ye iyi şeyler getirmesinde üniversitelerin büyük rolü olduğunu söyledi. Bu konuda öğrencilere seslenen Çiçek, "Sanayi ile ticaret ile ülke meseleleriyle ilgilenmeniz lazım. Sadece ders kitapları okuyarak Türkiye gerçeğini, dünya gerçeğini göremezsiniz" dedi.
Anadolu'unun çeşitli yerlerinde özel üniversite kurmak için talep geldiğini belirten Çiçek, "Bu bir çok insanın eğitime önem verdiğini gösteriyor. Serbest bıraksak ilçelere bile üniversite kurulacaklar. Memur, işçi kazandığı paranının üçte biri ile çocuğunu dershaneye gönderiyor. Böyle fedekar bir toplum var" dedi.