LYS’ye giren öğrencilerin doğru tercih yapması gerektiğini açıklayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Umut Oran, 3 Ağustos’a kadar tercih yaparak üniversiteye girmeye çalışan yaklaşık 2 milyon öğrencinin ileride üniversiteli işsiz olmamaları için dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Türkiye’de her beş gençten birisinin üniversite mezunu olduğuna dikkat çeken Oran, sanat, bilgisayar, işletme ve gazetecilik gibi bölümlere göre güvenlik hizmetleri, sağlık ve hukuk alanında işsizliğin daha az olduğunu söyledi.
Oran, LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından 3 Ağustos’a kadar yapılacak tercihlere göre, bu yıl ÖSYS’ye giren 2 milyona yakın öğrenciden mevcut kontenjana göre yaklaşık 937 bininin lisans, ön lisans ve özel yetenek programlarına yerleştirileceğini, kalan bölümün dışarıda kalacağını belirterek şöyle konuştu: "Asıl sınavı mezuniyet sonrası verecek olan üniversite adayları, iş bulabilmek için 'doğru bölüm' kaygısıyla tercih yapmalı. Ancak üniversite programları ile iş hayatı arasındaki eşgüdümsüzlük yüzünden adayların bir bölümü, kaçınılmaz olarak tercihini diplomalı işsizler ordusu yönünde yapmış olacak."
Oran, en fazla işsiz bırakan üniversite programlarının başında yüzde 19’la sanat, yüzde 16.5’le bilgisayar, yüzde 15’le işletme ve yüzde 14’le gazetecilik bölümleri geldiğini söyledi.
Bunları sırasıyla, iş ve yönetim, ziraat, sosyal-kişisel hizmetler, fizik, ulaştırma-çevre, mimarlık ve inşaatla ilgili bölümlerin izlediğini anlatan
Oran, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Oransal bazda işsizliğin en düşük olduğu alanların başında yüzde 2.4’le güvenlik hizmetlerine ilişkin programlar yer alıyor. İşsizlik oranı sağlık mezunlarında yüzde 2.9 ve hukuk mezunlarında da yüzde 3.3’le oldukça düşük düzeylerde seyrediyor. Üniversite sayısında patlama yaşanan 2000-2011 döneminde, üniversiteli işsiz sayısındaki artış, hem üniversiteli iş gücü ve istihdamı, hem de diğer eğitim düzeylerindeki işsiz sayısındaki artışa fark attı.Toplam iş gücünün yüzde 15.8 artışla 26.4 milyona çıktığı bu dönemde üniversiteli iş gücü yüzde 120 artışla 4.5 milyona ulaştı; üniversite diplomalı işsiz sayısı ise yüzde 227 artışla 500 bine yaklaştı."
2000 yılında üniversite mezunu işsiz sayısının genel toplamın yüzde 9,5 oranında olduğunu, bu oranın 2011'de yüzde 18’e ulaşarak ikiye katlandığını kaydeden Oran, şunları söyledi:"2000’de 73 olan üniversite ve diğer yükseköğretim kurumu sayısı, özellikle son yıllardaki patlama ile 186’ya ulaştı; üniversite olmayan il kalmadı. 1999-2000 öğretim yılında 1.5 milyon olan yüksek öğrenim öğrenci sayısı 2011-2012’de 4.4 milyona yükseldi. Bu yıllar arasında yükseköğretim kurumları toplam 5 milyon dolayında mezun verdi. Ancak, her beş işsizden biri üniversite diploması taşıyor."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz