Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü sınırları içinde yer alan ve antik çağların en önemli liman kentlerinden Assos'a dikilen ünlü filozof Aristo'nun (Aristoteles) heykeli tahrip edildi.
Alınan bilgiye göre, 6 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleriyle Assos'a dikilen ve 2,5 metre boyundaki mermerden heykele henüz kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişilerce zarar verildi. Heykelin sağ kolu kırıldı, yüzü tahrip edildi.
Behramkale Köyü Muhtarlığı tarafından onarılması için İzmir'e gönderilen heykel, işlemlerin tamamlanmasının ardından yeniden kaidesine yerleştirilecek.
Assos ve Aristo
Antik çağların önemli liman kentlerinden olan Assos, Aristoteles'in ilk felsefe okulunu kurduğu bir yerleşim birimi olarak dünya tarihine geçti.
Sur duvarlarıyla korunan, yuvarlak ve kare kulelerle desteklenen antik kentte kazı çalışmaları 1980'de Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu tarafından başlatıldı. Tiyatro, agora, meclis binası, liman, nekropol ve gymnasiondan (beden eğitimi ve spor etkinliklerinin yapıldığı yer) oluşan antik kentte kazılar, Prof. Dr. Serdaroğlu'nun vefatının ardından, ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nurettin Arslan ve ekibi tarafından yürütülüyor.
Antik Yunan felsefesinin en önemli isimleri arasında yer alan ve akılcı yaklaşımı, bilimsel görüşleriyle felsefede gerçekçiliğin "babası" ve mantığın öncüsü kabul edilen Aristoteles, 20 yıl boyunca Platon ile onun Atina'daki akademisinde diyaloglarda bulundu.
Daha sonra, Assos'ta bir felsefe akademisi kuran ve burada bir süre felsefe dersleri veren Aristo, Büyük İskender'in öğretmenliğini yaptıktan sonra Atina'ya dönüşünde akademisinin başına getirilmeyince, kent dışında kendi okulu Lykeion'u kurdu.
Aristo, MÖ 323 yılında, Büyük İskender'in ölümünden sonra, eski bir şiirinden dolayı dinsizlikle yargılandı ve Khalkis'te öldü.