HABER

Ünlü sanatçı ve yazar Fikret Otyam yaşamını yitirdi

Türkiye'nin ünlü ressamı, gazeteci ve yazar Fikret Otyam hayatını kaybetti. Filiz Otyam, Ünlü sanatçı Fikret Otyam mide kanaması ve ardından kalp krizi nedeniyle 89 yaşında yaşamını yitirdi.

Ünlü sanatçı ve yazar Fikret Otyam yaşamını yitirdi

Türkiye’nin ünlü ressamlarından, gazeteci-yazar Fikret Otyam yamaşa veda ettti. Fikret Otyam’ın saat 23:45 sıralarında hayata gözlerini yumduğu açıklandı. Fikret Otyam, 26 Ocak 2015'te Antalya'daki özel bir sağlık merkezinde girdiği diyaliz sırasında rahatsızlanmış, mide kanaması ve ardından kalp krizi geçirmiş Atatürk Devlet Hastanesi'nde tedavi edilmişti. Bir süredir böbrek yetmezliği ilerleyen Otyam, dün gece saat 23.45'de Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yaşamını yitirdi. Böbrek yetmezliği nedeniyle 89 yaşında hayatını kaybeden ressam, gazeteci-yazar Fikret Otyam'ın eşi Filiz Otyam, ”Fikret'in yapacağı resimler, yazacağı kitaplar ve yazacağı yazılarını düşünerek gitti. Hepimizin başı sağ olsun” dedi.

Hayat arkadaşını kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan Fikret Otyam'ın eşi dokuma sanatçısı Filiz Otyam, Konyaaltı Caddesi'ndeki evlerinde taziyeleri kabul ediyor. Otyam'ın apartmanın girişinin eserleriyle donattığı görüldü. Eşinin gözlüklerini takarak gazetecilere açıklama yapan Filiz Oyam, Fikret Otyam'ın birkaç yılının sürekli hastanelerde geçtiğini, 40 yıldır şeker hastalığı, 20 yıldır böbrek yetmezliği çektiğini hatırlattı.

"YATAK ODASINA RESİM YAPACAKTI”

Öte yandan Otyam'ın tansiyon hastası olduğunu ve iki kez şiddetli mide kanaması geçirdiğini belirten Filiz Otyam, "Fakat yaşama çok bağlıydı. Çok direndi. Son dakikaya kadar çalışmayı istedi. Son bir kaç aydır çalışamıyordu ama yine üç gün önce plan yaptık. Yatak odasına rölavesini, boyaları yerleştirecektik. 'Resim yapacağım' diyordu. Bu kadar direnmeyle yoğun bakımdan kaç kere çıktı. Yoğun bakımda kalp krizleri geçirdi. Yorgun düştü herhalde” dedi.

"SON ANLARINDA BİLE ÇALIŞMAK İSTİYORDU”

Eşinin çok kapsamlı bir kitap yazmak için hazırlık yaptığını kaydeden Filiz Otyam, "Kitap yazmak istiyordu. Çok kapsamlı bir kitap yazacağım diyordu. Güneydoğu Anadolu'yu kapsayan, daha önce yazdıklarımın özeti olacak bir kitap yapmayı düşünüyordu. Çok daha yapacağım resim var diyordu. Gördüğüm en çalışkan insandı. Hiç boş durmazdı. Sırt üstü yatmak onu mahvediyordu. Resimlerini, tuvallerini koydum baş ucuna. Belki mutlu olur diye televizyon koydum. Ama bakmıyordu. Önceki gece çok hastalandı. Terledi, tansiyonu düştü. Sabahleyin ambulansla Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürdüm. Servise geçeceğiz diye umut ediyordum ama durumu ağır dediler. Hatta acilde solunum makinesine bağladılar. Yoğun bakımına geçtik. Solunum makinesine bağlanınca, sistemin rahat çalışması için uyutuyorlar. Ondan sonra bizim için iyi olmadı. Yapacağı resimler, yazacağı kitaplar ve yazacağı haftaları yazılarını düşünerek gitti” diye konuştu.

"VASİYETİ ANTALYA'DA CEM EVİNDEN CENAZEMİ KALDIRIN”

Filiz Otyam eşinin cenaze töreni ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Hacı Bektaş Belediye encümeni toplanmış, belediye başkanı telefon etti. Bakın burada kendi yaptığı resimler var. Hünkarını çok severdi. Ne yapacağımıza öğleden sonra karar verilecek. Başka öneriler de var. Aile olarak onları da değerlendireceğiz. Antalya için program yaptım. Çünkü bana vasiyetiydi. Antalya'da Hacı Bektaş Veli Cem evi'nin temelini o atmıştı. ‘Cenazemin oradan kalkmasını istiyorum' diyordu. Hatta oraya hediye ettiği büyük bir resmi vardı. Onun önünden beni kaldırın dedi. Hepimizin başı sağolsun. Seveni çoktu."

FİKRET OTYAM KİMDİR?

Fikret Otyam , Aksaray’da 19 Aralık 1926 tarihinde dünyaya geldi. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nden 1953 yılında mezun oldu. Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan resim dersleri alan Fikret Otyam, 1950 yılında Son Saat gazetesinde gazeteciliğe başladı. Cumhuriyet gazetesinde çalışan, köşe yazarlığı yapan Fikret Otyam’ın Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili röportajları o dönem büyük ses getirdi. Fikret Otyam, yaptığı röportajlarını kitaplarında yayınladı. Aydınlık Gazetesi’nde uzun süre haftalık yazıları yayınlanan Fikret Otyam, yaşamının son döneminde Antalya’ya 26 kilometre uzaklıkta olan Geyikbayırı Köyü’nde resme ağırlık verdi. Aynı zamanda Akdeniz Gazetecilik Vakfı ve Altın Portakal Kültür Sanat Vakfı’nın kurucu üyelerinden Fikret Otyam, besteci ve orkestra şefi Nedim Vasıf Otyam’ın kardeşi, dokuma ve fotoğraf sanatlarıyla ilgili sanatçı sanatçı Filiz Otyam ile evliydi.

ESERLERİ

Ha bu diyar, Dost yayınları, Gide gide, Dost yayınları, Uy Babo (1962), Dost yayınları, Hu Dost, 40 Yıl Önce 40 Yıl Sonra, Kara Sevdam Anadolum, Mayınlar Çiçek Açmaz, Mayınlı Topraklar Üzerinde, Kanlı Gömlekler, Adı Yemendir, Harran Koçaklaması, Can Arkadaş, Ceylanlar Suya İndi, Arkadaşım Orhan Kemal ve Mektupları, Pavli Kardeş, Ağlama Anam Şu Bizim Gazipaşa, İsmet Paşalı Yıllar, Can Pazarı, Mutlu Olmak, Ey Samandağ Samandağ

FOTOĞRAF SERGİLERİ

1964 - 1974 Gide Gide Serileri, 1979 Eğer Bizi Sual Eden Olursa, 1983 Dünya Güzel Olmalı, 1997 Otyam'ın Objektifinden, Filiz Otyam ve İbrahim Demirel ile karma sergi

RESİM SERGİLERİ

1947 - 1953 "Onlar Grubu" ile sergileri, 1976 Memleketimden İnsan Manzaraları, 1978 İnsan Manzaraları, 1987 - 1997 Filiz Otyam ile ortak yurt içi ve yurt dışı resim ve dokuma sergileri

En Çok Aranan Haberler