HABER

Ünlü yazar ve yönetmen Gani Müjde'nin yat şansızlığı

BURSA (İHA) - Bursa Yelken Kulübü tarafından düzenlenen "Amatör Denizcililikte Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konferansına katılan ünlü yazar ve yönetmen Gani Müjde, tekne konusunda şansız olduğunu söyledi.

Bursa'da konferansa katılan Gani Müjde, ilk almak istediği tekneye polis tarafından kaçakçılıkta kullanıldığı için el konulduğunu belirterek, "İkinciye aldığım yat ise denize indirildiği sırada altında delik olduğu için su aldı, battı. Yatı çıkartıp deliği kapattıktan sonra ben bunlarla uğraşamam diyerek kendime bir motorlu tekne aldım.

Ancak bir süre sonra bana teknenin evrakları olup olmadığı sorulduğunda bir şey söyleyemedim. Tekneyi aldığım yere gidip, 'Siz bana evrak vermediniz' dedim.

Karşımdaki adamın yüzü bembeyazdı. Benim 6-7 aydır dolaştığım tekneyi Ata karnesiyle geçici ithalat belgesiyle verdiklerini söyleyerek, 'Şu anda sen kaçakçısın' dediler. Davaya örnek vermek gerekirse Tanju Çolak ile aynı dava" diyerek tekne konusundaki şansızlığını dile getirdi.

Konferansa katılanları ülkenin karmaşasından sıyrılmış insanlar olarak değerlendiren Gani Müjde, "3 tarafı denizlerle çevrili bu ülkenin dört tarafı denizlere kapalı, insanların bu haliyeti ruhiyelerini değiştirmeleri gerekiyor diye düşünüyoruz. Onun için elimizden geldiğince insanları deli maviye, tuzlu maviye çağırıyoruz. Çünkü bir ülke yaşandığı zaman hak ediliyor. Kaynakları doğru kullanıldığı zaman hak ediliyor ve ülke o zaman sizin oluyor. Türkiye'nin denizleri var. Bu denizlere su akar, Türk bakar türünde bakmışız senelerce. Ne mutlu son 20 yılda Türkiye kendi amatör denizcilerini oluşturmayı başardı. Biz bunu destek vermek anılarımızı paylaşmak için buradayız" diye konuştu.

Denizci Teoman Arsay ise, binlerce YTL'lik yat sahiplerinin 4-5 yıldızlı otellerde kalıp lüks içinde yaşayan insanlardan oluşmadığını söyledi. Türkiye'de bazı yat sahiplerinin pansiyonlar ile 1-2 yıldızlı otellerde de kaldığını hatırlatan Arsay, en büyük sıkıntılarının marina ve barınak olduğunu belirtti. Türkiye'de 13-14 tane marina olduğunu belirten Arsay, "Ayrıca 230 tanede balıkçı barınağı var. Bunların da 92 tanesi Karadeniz'de, yani çok fazla gezinti için gidilmeyen yerlerde. 25-30 mil aralıklarla
yat ve tekne barınaklarının yapılması gerekiyor. Bunun için Turizm Maliye ve Ulaştırma Bakanlığı master planı üzerinde çalışıyor" şeklinde konuştu.

1981 yılından bu yana uygulanan MTV vergisiyle ilgili olarak ilk zamanlarda kimsenin sesinin çıkmadığını belirten Arsay, "Bundan kurtulmak için birçok yan yolları denedik. Kimileri teknelerini ticari kaydettirdi. Kimileri ise teknesine yabancı bayrak astı. Artık bununda çözümlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Yat sahipleri vergiler sebebiyle sıkıntı yaşıyor" dedi.

En Çok Aranan Haberler