MAGAZİN

Ünlü yönetmen Memduh Ün'ün vasiyeti açıklandı

Türk sinemasının ünlü yönetmeni Memduh Ün'ün vasiyeti, bugün Bodrum Adliyesi II. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde taraflara okundu. Memduh Ün, 56 yıllık hayat arkadaşı Fatma Girik'e kitaplarını bıraktı.

95 yaşında vefat eden ve Bodrum'da defnedilen Memduh Ün, hayat arkadaşı Fatma Girik'e, kitaplarını ve kişisel bilgisayarını bıraktığı ortaya çıktı.

Mahkeme çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Fatma Girik, Ün'ün kitaplarını Mimar Sinan Üniversitesi'ne bağışladığını, bilgisayarını ise okula giden bir çocuğa verdiğini söyledi.

fatma-memduh3_640.jpg

Girik, "Hem kitapları ve hem de evde kullandığı bilgisayarını bana bağışlamış. Vasiyetname açılınca öğrendik. Ben o kitapları kolileyerek Mimar Sinan Üniversitesi'nden bir profesör hanım var Alev hanım o geldi, onla aldık okula bağışladık. Bilgisayarını okula giden bir çocuğa bağışladık. Kıyafetlerini ve diğer eşyalarını torunu ve daha başka ihtiyacı olan insanların hepsine dağıttık." dedi.

Girik'in avukatı Hüsnü Özçetin de dava ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Memduh Ün'ün bıraktığı vasiyetin açılması davasıyıdı. Kimse itiraz etmedi. Yakınları, arkadaşları ve dostlarına çeşitli şeyler bıraktı. Miras içinde bir miktar para ve kitaplar var. Manevi bıraktıklarının gereğini Fatma Girik yaptı."

Ünlü yönetmen Memduh Ün'ün varisleri arasında Fatma Girik'le birlikte oğlu ve kızı Murat ve Sevda Ün, Aynur Gültekin, Hüseyin Ünlü ve Ahu Turanlı bulunuyor.

Memduh Ün kimdir?
1920'de İstanbul'un Kasımpaşa semtinde dünyaya geldi. Babası polis Mustafa Ün, annesi bir deniz yüzbaşısının kızı olan Makbule Ün'dür.
****
1936-1937'de Vefa Lisesi'nden mezun oldu.[4] 1938 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki eğitimini üçünü sınıfta bıraktı.
****
Ortaokul'da futbolla tanışan ve Langa Genç Takımı'nda futbol oynayan Ün, 1940-1942'de Beşiktaş takımında yer aldı. 1941 yazında Ankara Demirspor'da oynadı. Takımı 1942-43 sezonunda Ankara ligi şampiyonu oldu. Askerliğini 1946'da Ankara'da tamamladıktan sonra İstanbulspor takımının antremanlarına katıldı, ardından İETT Futbol Takımı'na geçti. Futbol hayatı devam ederken bir yandan da Eskişehir Şeker Fabrikası'nda, Devlet Demir Yolları İşletmesi'nde ve Elektrik İdaresinde memurluk yaptı.
****
1947'de amatör oyuncularla çalışmak isteyen yapımcı Hürrem Erman'ın "Damga" filminde oynaması teklifi üzerine "Turhan Ün" takma adıyla bu filmde oyuncu olarak yer aldı.[2] 1949'da Cahide Şen ile evlendi. Bu evlilikten bir oğlu, bir kızı dünyaya geldi.
****
İETT'de memurluk yapmayı sürdüren Ün, 1949'da Karadeniz Postası filmi ile ikinci kez oyunculuk yapma fırsatı yakaladı. Ardından arkadaşı Arşavir Alyanak ile birlikte senaryosunu yazdıkları Hayat Acıları (1951) adlı filmi çekerek ile yapımcılık deneyimini gerçekleştirdi. Arşvir ve Ün, ticari başarı sağlayan bu filmin bütün haklarını Ceylan Film'e satarak kendi yapım şirketleri olan Yakut Film'i (1951) kurdular. 1954'e kadar Yakut Film'in ve başka şirketlerin filmlerinde oyunculuk yapmaya devam eden Ün, 1954'te yönetmenliğe geçti. İlk filmi Düşman Aşıklar'ın uğradığı ticari başarısızlık ile hayal kırıklığı yaşadı. Ertesi yıl melodram kalıbına uygun temalar kullanarak yaptığı Yetim Yavrular ile başarıyı yakaladı ve 1959'a kadar koyu melodram filmleri yapmayı sürdürdü. Bu dönemdeki filmlerinin çoğunda Muhterem Nur başrol oyuncusu olarak rol aldı.
****
1990 yılında kendisi finanse ederek çektiği ilk film olan Bütün Kapılar Kapalıydı filmini çekerek daha önceki filmlerinde görülmeyen bir konu ve sinematografiye yöneldi. Bunu Gün Ortasında Karanlık ve pek çok ödül alan Zıkkımın Kökü filmleri izledi. Yönetmenliğini üstlendiği son film Sinema Bir Mucizedir (2005) oldu ancak rahatsızlığı nedeniyle filmi tamamlayamayıp Tunç Başaran'a devretti.
****
Sinema sanatçısı Memduh Ün 16 Ekim 2015 tarihinde 11 Kasım 2014'ten beri tedavi gördüğü Bodrum da 95 yaşında hayatını kaybetti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler